Splatoon Artbook Review

Jullie kennen mij nu als een enthousiaste verzamelaar van figures en hebben al verschillende artikelen over het beginnen en onderhouden van een figure collectie vast al gelezen 😉 Maar naast figures verzamel ik ook artbooks! Als creatief persoon/tekenaar is het natuurlijk belangrijk dat je goed kijkt hoe collega’s in de creatieve industrie te werk gaan.

Dat niet alleen natuurlijk, artbooks vormen voor mij ook een grote inspiratiebron en ze zijn gewoon leuk om doorheen te bladeren! Deze eerste keer schrijf ik een review over het felbegeerde artbook van Splatoon dat in oktober in Japan is uitgekomen.

 

Sp(l)etterend Gevecht

In de game speel je als één van de Inklings, een groep inktvisachtige wezens die een menselijke gedaante kunnen aannemen en andersom. De Inklings strijden tegen elkaar in zogeheten Turf Wars, waarbij in een 4 tegen 4 wedstrijd het ene team meer verf van hun kleur op de grond moeten schieten dan het andere team. Naast het strijden in Turf Wars houden de Inklings ook erg van de laatste mode en het luisteren naar de muziek van de hotste bands en popsterren.

Splatoon is een grote hit, met wereldwijd al meer dan 2 miljoen verkochte exemplaren. Vooral in Japan is Splatoon erg populair, dus de merchandise kon niet lang achterwege blijven. En een artbook behoort ook tot deze merchandise!

Gezien de enorme populariteit van Splatoon was deze binnen no-time (online) uitverkocht, iets dat echt uniek is voor artbooks. Gelukkig was ik er op tijd bij want op het moment van schrijven is het artbook alleen nog maar voor woekerprijzen op websites zoals Amazon en Ebay te koop. Maar is het boek misschien zelfs de aanschaf tegen een woekerprijs waard? Laten we het boek eens goed onder de loep nemen!

 

Dikke pil

Wat gelijk al opvalt aan het boek is dat het (voor artbook-standaarden) een redelijk klein boek is. Dit wordt echter weer goedmaakt door de dikte ervan want met maar liefst 320 pagina’s bomvol promotionele artwork, conceptschetsen, 3D renders, en meer is er meer dan genoeg om te bekijken.

foto 1

De kaft van het artbook heeft gelijk al een leuk detail: een paar stukken zijn met plastic gelamineerd in de vorm van inktklodders, waardoor het lijkt of de kaft is besmeurd met doorzichtige inkt. Ik raakt er zelfs al even kort door in paniek omdat ik dacht dat ik drinken op de kaft had geknoeid.

Inhoudelijk bestaat het boek uit 5 onderdelen:
1. Official artwork (Artwork gebruikt in promotiemateriaal zoals advertenties, posters op evenementen, boxart, e.d.)
2. Character concept art (Conceptschetsen die het ontwerpproces weergeven van de personages in de game)
3. Art en 3D renders van de wapens en kleding
4. Concept Art van alle omgevingen en overige elementen in de game zoals in-game logo’s en grafitti
5. Storyboards en developer commentaar

Dit is ongetwijfeld het meest kleurrijke artbook die ik ooit heb gezien. Elke pagina wordt ten volste benut. Bij veel artbooks zie je dat er veel lege ruimte gelaten is tussen bepaalde stukken artwork. In dit artbook worden deze lege ruimten slim opgevuld met simpele inktklodders, wat een leuk klein detail is en natuurlijk heel goed past in het thema van dit boek!

 

Weinig concept art

Ben je echter een grote fan van concept art? Dan valt het boek misschien een beetje tegen. Voor een spel dat heel veel conceptfasen heeft gehad (o.a. met Mario personages en konijntjes) bevat het boek verrassend weinig conceptmateriaal.

foto 2

Het toffe van artbooks met veel concept art is, is dat je goed kan zien wat voor proces er is afgelegd om tot een definitief ontwerp van een personage of omgeving te komen. In dit boek zie je vaak dat op het rondspelen met wat kostuums na een redelijk gedeelte van de concept art van de personages al hun definitieve versies bevatten.

Vooral omdat de makers van Splatoon veel moeite hadden met het vinden van de juiste speelbare personages, is het jammer dat dit niet terug te zien is in het boek. Verrassend is dan ook om te zien dat er meer concept art is van elementen uit de single-player modus dan van de andere main characters.

foto 3

Qua overige elementen is het erg gaaf om te zien hoe er nagedacht is over de wapens en kleding in de game. Bijna alles wat je kan vinden in de game staat in dit boek.

Ik was dan ook aardig verrast hoe goed er eigenlijk is nagedacht om de wereld van Splatoon zo echt en levendig te laten lijken. Dingen zoals logo’s van kledingmerken en graffiti zullen je niet gauw opvallen in de game, en dit artbook maakt goed zichtbaar hoeveel liefde voor de wereld van Splatoon er eigenlijk in de game gestoken is!

foto 4

Het is ook echt een artbook waar plaatjes kijken voorop staat. Verwacht dan ook geen uitgebreide teksten of diepgaande interviews zoals bij sommige het geval is. Bij veel artwork staat wel een textregeltje of twee, met commentaar van de developers.

Ook zit achterin het boek een soort van developer dagboek waarbij ze vertellen hoe het spel tot stand is gekomen. En hebben de developers tot slot een bonus strip gemaakt met de Inklings in de hoofdrol, die achterin het boek te lezen is. 

Natuurlijk is dit allemaal in het Japans en hoop ik ten zeerste dat bijvoorbeeld Udon (een uitgeverij van o.a. game-gerelateerde strips en artbooks in de Westerse markt) dit artbook gaat oppakken en vertalen.

foto 5

Mocht je trouwens nieuwsgierig zijn of het artbook ook nog dingen uit de doeken doet voor nieuwe Splatoon DLC zal ik je gelijk uit de droom helpen, want dit boek bevat alleen artwork van de content die voordat dit boek gedrukt werd in het spel zat.

Al met al is dit een zeer goede artbook die zeker de aanschaf waard is voor de Splatoon fan maar ook zeker voor artbook verzamelaars.

Splatoon Artbook Review
9.3 / 10 Ons cijfer
Kwaliteit9
Opmaak10
Artwork9
Tekst9

[bol_product_links block_id=”bol_565e024371290_selected-products” products=”9200000041220512,9200000041220500,9200000041220516,9200000041220504,9200000050115418,9200000040674127,9200000045839503,9200000046468782,9200000050469586″ name=”slatoonartbook” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X