Stamp Rally stempels verzamelen in Japan

Stamp Rally Japan!

In Japan hebben ze een enorm leuke hobby, die in de meeste gevallen weinig tot niets kost. Het enige wat je nodig hebt is een boekje wat goed inkt absorbeert. Het is niet alleen een leuk aandenken aan een plek waar je bent geweest, maar ook geweldig om gewoon te verzamelen. Ik heb het hier over stamp rally! Hierbij kun je stempels verzamelen bij bekende stations, attracties, toeristische trekpleisters, musea, en noem het maar op.

Unieke stempels

Het verzamelen van stempels bestaat al heel wat jaren in Japan maar was sinds het begin van ongeveer 1900 voor elke burger te gebruiken. Toen waren het natuurlijk nog niet van die stempels als dat je nu hebt.

De eerste bedrijven die stempel voor de Japanners inzette als iets van vermaak, zijn de grote hoeveelheid treinmaatschappijen die het land rijk is. Zij zorgde ervoor dat er bij bijna elk station, door heel het land, wel een eigen stempel te vinden valt. En elke stempel is uniek!

Het hele land door

Vervolgens gingen ook andere bedrijven, locaties, en attracties stempels aanbieden in de hoop mensen naar zich toe te trekken om de volgende stempel aan hun verzameling toe te voegen. Het grote spoorwegbedrijf East Japan Railway geeft zelfs evenementen waar je speciale stempels kan halen, die daarna nergens anders meer te krijgen zijn.

Het wordt zelfs nog beter als de oude stempel wordt vervangen door een nieuwe en er een andere afdruk op komt te staan. Op de stempels bij de stations worden vaak lokale attracties zoals een kasteel of matsuri, en soms yuru-kyara uit de regio afgebeeld.  Deze kunnen dus, net als het sparen van postzegels, best wel wat geld waard worden in Japan.

Naast het halen van stempels kan je ze ook ruilen en die van andere bewonderen. Vaak is het zo dat je bij dit soort evenementen ook iets extra’s kan behalen met het verzamelen van alle stempels. De afdrukjes kunnen namelijk garant staan voor een leuk presentje als je ze allemaal weet te behalen. Bij de 2005 World Expo (in de Aichi prefectuur, bij de stad Nagoya) kan je namelijk een Expo stempel-paspoort krijgen.

Als deze eenmaal helemaal gevuld is kan er hiervoor een leuk souvenirtje voor worden geruild. Als echte stempelverzamelaar pak je dit natuurlijk veel slimmer aan; je vraagt gewoon om 2 boekjes zodat je er eentje voor jezelf kan houden na afloop. 😉 Er is zelfs een stamp rally geweest van de bekende anime “Zero no Tsukaima” in Akihabara (Tokyo), waarbij je met je gevulde stempelkaart een gesigneerd artwork boek van de serie kon winnen.

Gezegende stempels

Ook bij de grotere Shinto schrijnen en Boeddhistische tempels kunnen er vaak unieke stempels gehaald worden. Soms zijn er meerdere stempels per tempel aanwezig. Als je geluk hebt, kan je aan een van de medewerkers vragen of hij/zij (soms tegen een kleine vergoeding) een “shuin” voor je wilt maken.

Een voorbeeld van een "shuin". Image via brynmawr.
Een voorbeeld van een “shuin”. Image via brynmawr.

Om een shuin te maken zal de kannushi (bij Shinto) of monnik (bij Boeddhisme) één of meerdere grote stempels gebruiken en daar vervolgens een kalligrafie overheen maken. De shuin bevat vaak de naam van de schrijn of tempel, de datum van het bezoek en een aantal mooie leuzen of woorden.

Verslavende activiteit

Veel Japanners gebruiken voor het stempelen een schetsboekje of iets wat ze zelf een mooie kaft hebben gegeven, maar vanaf zo’n 5 euro zijn er ook speciaal stempelboekje kopen bij de meeste boekenwinkels in Japan. De trend van het verzamelen van stempels in sinds enige tijd overgeslagen naar andere buurlanden.

Zo kon ik bijvoorbeeld in Taiwan, bij bepaalde landmerken en gebouwen ook stempelen. Gelukkig heb ik altijd een notitie boekje bij me, anders had ik een heleboel leuke tempels misgelopen.

Image via shardsofblue
Image via shardsofblue

Het viel me eigenlijk pas op hoe ontzettend veel stempels er waren toen ik er zelf ook aan begon tijdens mijn laatste bezoek aan Japan. Overal zijn plekken te vinden waar je een speciale stempel vindt.

In het begin dacht ik wel, “waar begint zo iemand aan! Moet ik elke keer met een boekje gaan lopen op bij de plekken die ik bezoek een stempel te halen?” Maar wanneer je eenmaal begint kan je niet meer stoppen! Het is net alsof je elke keer een postkaartje aan jezelf stuurt, en ook nog eens een super leuk souvenir om terug te kijken waar je allemaal bent geweest.

Ik heb inmiddels zelf dan ook al een aantal hele leuke stempels verzameld, waaronder een stempel van een magneetzweeftrein en het huis van Satsuki en Mei uit “My Neighbour Totoro” van Studio Ghibli.

De volgende keer dat ik in Japan ben hoop ik een wat beter boekje te hebben en nog meer stempels te kunnen verzamelen, want dit gaat zeker weten een nieuwe hobby van mij worden! Gotta stamp’m all!

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Dit artikel – Stamp Rally Japan! – verscheen voor het eerst op 18 november 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 18 november 2019.

Kurimu
belle.fleurs@hotmail.com

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

2 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 19:37h, 18 november Beantwoorden

  Herkenbaar. Ik neem me elke reis voor om eens een boekje voor al die stempels mee te nemen, of anders om er onderweg eentje te kopen. Wat ik uiteraard steeds weer vergeet. Als het even kan stempel ik dan maar een gerelateerde brochure of zo, en soms (met name in bijzondere treinen) hebben ze er speciale kaarten voor. Maar in andere gevallen is het een kwestie van stempelen net op hetgeen ik voorhanden heb. Losse blaadjes, dienstregelingen, flyers van het een of ander….

  • Joyce
   Geplaatst op 08:34h, 20 november Beantwoorden

   Ik moet eerlijk zeggen dat ik de stempels wel eens gezien heb maar er verder zelf nog nooit mee bezig ben geweest. Ook nooit geweten dat het écht een ding was tot Kurimu het artikel schreef haha! Volgende keer maar eens mee beginnen 😀

Geef een reactie