7 Stappen om je reis naar Japan te plannen!

Het plannen van een reis naar Japan kan een behoorlijke opgave zijn, zeker wanneer je niet zo goed weet waar je moet beginnen. Wij hopen je met deze 7 stappen een goed startpunt te bieden voor het plannen van jouw eigen reis naar Japan!

1. Budget bepalen

Wanneer je een reis gaat plannen naar Japan is het bepalen van je budget één van de eerste dingen die je moet gaan doen. Vaak wordt gedacht dat Japan ontzettend duur is, en in vergelijking met andere Aziatische landen is dit ook enigszins waar. Wanneer je echter kijkt naar Nederland zul je zien dat de prijzen in Japan redelijk gelijk liggen en soms zelfs stukken lager dan hier, zeker wanneer de wisselkoers gunstig staat.

Afbeelding via JapanDeluxe.
Afbeelding via JapanDeluxe.

Dat neemt niet weg dat het al met al om behoorlijk wat geld kan gaan en dat een goede planning en budgettering dan ook echt onmisbaar is. Over het algemeen zul je (incl. accommodatie) gemiddeld tussen de €75 en €125 per dag kwijt zijn. Dat is zonder gekke uitgaven! Wil je lekker winkelen en excursies doen dan kan dit bedrag aardig oplopen. Een gemiddeld bedrag voor een reis van 3 weken (incl. vlucht) ligt al snel rond de €3000,- per persoon.

2. Plekken om te bezoeken

Japan biedt eindeloze mogelijkheden voor je reizen, van zonvakanties tot skiën in de bergen, city hoppen in de grootste steden, pelgrimstochten langs de tempels maken en ga zo maar door!

Kiezen wat je wilt gaan doen kan dan ook behoorlijk lastig zijn. Dat betekent ook dat je alvast moet nadenken wat je wilt gaan beleven, ga je naar een talenschool? Wil je de kersenbloesem zien? Ga je voor de festivals? Wil je de herfst fotograferen of wil je gewoon zo hard mogelijk feesten en winkelen in de Japanse steden?

watermerk-4056

In deze fase hoef je nog niet direct de details uit te werken van wat je precies wilt gaan doen. Wel is het belangrijk om voor jezelf te bedenken welke plekken je wilt bezoeken en hoe lang je er wilt blijven. Aan de hand daarvan kun je je vlucht, vervoer, en verdere invulling gaan bepalen.

Inspiratie nodig? Kijk dan eens naar één van de vele reisgidsen die we hebben geschreven om je een indicatie te geven van wat je kunt doen. Let ook goed op de seizoenen in Japan!

Tokyo Must visits!

Kyoto Must visits!

Miyajima: Het eiland der Goden

Nikko: Cultuur, Natuur En Ontspanning!

De 14 Mooiste Plekken In Japan (Volgens Lonely Planet)

3. Vlucht en Vervoer

Hoe verder van te voren je je vlucht boekt hoe goedkoper het zal zijn. Over het algemeen is het aan te raden om ongeveer een half jaar van te voren je ticket te boeken. Maar bij welke maatschappij je dit doet is natuurlijk helemaal aan jou.

Afhankelijk van je budget en persoonlijke voorkeuren zijn er een hoop keuzes om te maken. Let in elk geval goed op de duur van de vlucht, aantal keer overstappen, en de hoeveelheid bagage die je mee mag nemen.

Een budgetmaatschappij kan voordelig zijn qua vlucht maar als je maar heel weinig bagage mag meenemen of 3x moet overstappen kan het toch de moeite zijn iets meer voor je ticket te betalen. Websites zoals cheaptickets.nl zijn een goed begin punt om te kijken wat je opties zijn qua vluchten. Meer over reizen naar en in Japan lees je hier.

pokemon_JET-4-1024x682

Wat je ook moet regelen VOOR je naar Japan gaat is je Japanese Rail Pass. Deze kaart koop je voor een aantal dagen (7, 14, of 21 dagen) en dan kun je onbeperkt met de trein rondreizen in het hele land. De duurste kaart (21 dagen) kost je bijna €500 maar als je echt gaat reizen (om de paar dagen naar een andere stad) dan zul je deze zeker nodig hebben.

Vind je een Railway Pass een beetje aan de dure kant? Dan kun je ook nog kiezen voor vervoer per bus. WillerExpress is zo’n vervoersbedrijf dat tussen een behoorlijk aantal van de grootste steden (o.a. Tokio, Kyoto, Osaka en Hiroshima) van Japan opereert. Hiermee kun je een heleboel geld besparen al duurt het reizen zelf dan wel langer en lever je een stuk comfort in.

4. Overnachtingen

Ook qua overnachtingen is er een hoop mogelijk. Vooral voor jongere reizigers zijn hostels een ideale plek om goedkoop te overnachten. Soms voor nog geen €10,- per nacht. Je slaapt dan wel op grote slaapzalen en hebt te maken met gedeelde badkamers en recreatieruimtes. Voor meer privacy kun je terecht bij een hotel of appartement.

In steden zoals Tokyo betaal je voor een low-budget hotel al snel €35-€45,- per nacht en loopt dit naarmate de kwaliteit van het hotel omhoog gaat al snel op tot bedragen van €75,- per nacht of voor de nog luxere hotels €125,- per nacht. Het boeken van ho(s)tels kun je het makkelijkste doen met behulp van speciale booking websites zoals hotels.com en bookings.com.

Tip: Ga je met een groepje van 4 of meer personen op reis? Bekijk dan eens je opties bij AirBnB. Hierbij kun je een appartement of huis huren van een particulier. Het grootste voordeel is dat je vaak veel ruimte hebt, relatief weinig betaalt, en beschikt over veel privacy en eigen apparatuur.

Lees voor meer informatie ons artikel: “Overnachtingen in Japan: Hoe en wat te regelen“.

5. Activiteiten

Houd er rekening mee dat je sommige dingen van te voren MOET regelen. Zo moet je een bezoek aan het Ghibli Museum maanden van te voren boeken en plannen. Wil je het Imperial Palace bezoeken in Tokyo? Ook dat moet je van te voren regelen.

Dus kijk tijdens het plannen van je trip al goed waarvoor en op welke termijnen je dingen moet reserveren. Heb je geen zin in al het gedoe van alles zelf regelen? Dan zou je een reisorganisatie kunnen overwegen. Dit is over het algemeen wel wat duurder dan wanneer je zelf alles regelt. Maar, gemak dient de mens!  Voor meer informatie over groepsreizen naar Japan kun je hier verder lezen.

Ook nu kun je weer onze travel guides lezen voor extra inspiratie maar ook sites zoals bijvoorbeeld Time Out Tokyo zijn een goede plek om inspiratie op te doen.

6. Documentatie en geldzaken

Eenmaal alles geregeld is het ook handig om je papierwerk te regelen voor je op reis gaat! Regel dan ook ergens een fysieke opbergmap waar je de papieren die je nodig hebt in kunt bewaren. Denk hierbij aan uitgeprinte reserveringen, route beschrijvingen, tickets, reisverzekeringen etc.

Afbeelding via Disney2014.
Afbeelding via Disney2014.

Ook kan het handig zijn een kopie van bijvoorbeeld je paspoort en verzekeringspapieren hierin te stoppen. Wees hier echter wel extra voorzichtig mee dat je deze niet kwijt raakt.

Let overigens op dat je paspoort gedurende je hele verblijf in Japan nog geldig is! Wacht ook niet tot het laatste moment met het aanvragen van een (nieuw) paspoort maar kijk hier ruim op tijd naar.

Ook niet onbelangrijk: in Japan betaalt men vrijwel alles contant en is pinnen vrijwel onmogelijk. Zorg dan ook dat je pinpas ingesteld staat op wereldbetalingen! Meer over geld en betalen in Japan lees je hier.

7. Culturele voorbereiding

Met alle praktische voorbereidingen uit de weg kun je nu nog een stukje aan de culturele voorbereiding doen! De Japanse cultuur is ontzettend anders dan wat wij kennen en gewend zijn, en het is dan ook onmogelijk om alles in één keer te benoemen. Zelfs deze site met meer dan 1000 artikelen over de Japanse Cultuur is nog maar het tipje van de ijsberg.

IMG_5172

Dat neemt niet weg dat je je al behoorlijk goed kunt voorbereiden op je reis door jezelf op een paar punten goed voor te bereiden! Daarom raden wij het je aan om in elk geval de volgende artikelen eens door te lezen:

Reizen naar Japan FAQ

15 Dingen die je opvallen als toerist in Japan

8 Dingen die je vooral NIET moet doen in Japan

Japanse Stereotypen en Mythes

Tafelmanieren en uit eten in Japan

Door in elk geval deze artikelen eens te bekijken weet je meteen hoe je jezelf in de meest voorkomende situaties kunt gaan redden en weet je al een beetje wat je kunt verwachten!

Dit artikel – 7 Stappen om je reis naar Japan te plannen! – verscheen voor het eerst op 11 oktober 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 10 januari 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

3 Reactie's

Geef een reactie