Chinese Zodiac. Foto door Vegan Feast Catering.

Sterrenbeelden en de Dierenriem: Horoscopen in Japan

Ook in Japan kennen ze de dierenriem en sterrenbeelden maar deze zijn anders dan degene die we in het westen kennen. Zo hebben de Japanse sterrenbeelden niks te maken met de sterren maar met een mythische, keizerlijke race, eeuwen geleden!

De keizerlijke race

Lang geleden op een plek hier ver vandaan nodigde de Jade Keizer alle dieren in het land uit voor een groots banket. Er was echter maar plaats voor 12 dieren aan tafel en dus ontstond er een grote race wie er het snelste kon zijn, en een plekje aan tafel met de Jade Keizer kon bemachtigen. Het was een spannende race waar alles uit de kast werd getrokken en niet iedereen even eerlijk speelde.

Zo won uiteindelijk de rat omdat, maar alleen omdat deze op de rug van een os was geklommen en nét voor de finish eraf sprong. Ook de slang was sluw en was met diverse trucs o.a. het paard te slim af. De race ging maar door en onderling vochten ze een hevige strijd.

Uiteindelijk zaten er twaalf dieren aan tafel: rat, os, tijger, konijn, draak, slang, paard, ram, aap, kip, hond, varken. Als beloning voor het winnen van de race en het bemachtigen van een plek aan de bankettafel werden de dieren beloond met een plek in de Chinese dierenriem.

Chinese dierenriem in Japan

Natuurlijk is dit niet de echte geschiedenis achter de Chinese dierenriem maar het blijft een leuk verhaal. Deze Chinese dierenriem is echter ook van toepassing op Japan. Hier ‘volgen’ ze namelijk dezelfde dierenriem en sterrenbeelden. En hoewel de dieren zelf verschillen is de insteek wel gelijk. Net als in het westen heeft elk sterrenbeeld bepaalde eigenschappen die van toepassing zijn op personen die ‘onder invloed’ van zo’n sterrenbeeld zijn geboren.

Volgorde van de Chinese dierenriem
Foto door Jakub Hałun. Via WikiMedia.

De geschiedenis van de westerse sterrenbeelden is een stuk minder spannend en heeft ‘gewoon’ te maken met de positie van de sterren in de hemel. En in plaats dat een sterrenbeeld voor een heel jaar geldt is het bij ons afhankelijk van de maand waarin je geboren bent. Maar er zijn nog meer verschillen.

Invloed van de elementen

Zou spelen de natuurlijke elementen een belangrijke rol. In het westen heb je vuur, water, aarde, en lucht. Deze hebben niet zozeer een speciale betekenis voor de sterrenbeelden in het westen, maar in de Chinese dierenriem zijn de elementen wél ontzettend belangrijk.

Er zijn daar ook geen 4 maar 5 elementen; vuur, water, hout (ipv aarde), lucht én metaal. Deze elementen bepalen in combinatie met je dieren hoe je als persoon in elkaar steekt. Zo zijn een vuurpaard of een waterpaard twee hele verschillende personen ondanks dat ze hetzelfde dier delen. En andersom geldt dit natuurlijk ook.

Je kunt er zelfs nóg dieper in gaan want in de Chinese dierenriem heb je niet alleen een dier gebaseerd op het jaar waarin je geboren bent (uiterlijke dier) maar worden er ook nog dieren toegekend afhankelijk van de maand (innerlijke dier), dag (ware dier) en het uur (geheime dier) waarin je geboren bent. Stel dat je geboren bent op 1 januari 2000 om 01.00 dan is je uiterlijke dier een konijn, je innerlijke dier een rat, je ware dier een paard en je geheime dier een rat. Behoorlijk wat verschil of niet?

Sterrenbeeld vs. Bloedgroep

Daarnaast zegt je sterrenbeeld nog lang niet alles in Japan. Zo is het geloof in de impact van je bloedgroep groter. Daar weet maar liefst 97% van de mensen welke bloedgroep ze hebben, tegenover slechts 67% hier in Nederland. En niet zonder reden. De juiste (of verkeerde bloedgroep) kan letterlijk het verschil zijn tussen het wel of niet krijgen van een baan, en of een meisje “ja” zal zeggen als je haar mee uitvraagt. Daar geloven ze er namelijk in dat dit wat vertelt over je persoonlijkheid en hoe je als persoon in elkaar zit. Meer over het bijgeloof rondom bloedgroepen lees je hier.

Maar dat neemt niet weg dat ook sterrenbeelden tot op zekere hoogte een rol spelen. Zo worden mensen met het sterrenbeeld vuurpaard, en dan in het bijzonder vrouwen, met wantrouwen benaderd en is het zelfs zo erg geweest dat mensen bewust hun best deden geen kinderen te krijgen tijdens de periode van het vuurpaard (1966) maar liever even een paar maanden wachten. Dit is in de loop van de jaren wel minder geworden maar het is nog even afwachten wat 2026 (wanneer er weer een vuurpaard periode is) zal doen qua geboortecijfers.

Jouw sterrenbeeld?

Benieuwd welk dier + element bij jou hoort? Neem dan hier eens een kijkje. Deze site geeft je een uitgebreid inzicht in ál je dieren en nog veel meer informatie. Het is vrij ingewikkeld en je moet er even voor gaan zitten om het goed te snappen. Daar geen zin in? Kijk dan eens hier of hier.

Natuurlijk is met de westerse horoscoop ook nog lang niet alles gezegd als je het alleen over de dieren hebt gehad. Zo hebben de planeten nog een hele grote invloed en hebben ook bepaalde edelstenen invloed op bepaalde sterrenbeelden. Vind je het interessant om hier meer over te lezen? Dan is dit een goed startpunt.

Bron: 1, 2, 3, 4,
Coverfoto door Vegan Feast Catering. Via Flickr.
Dit artikel – Sterrenbeelden en de Dierenriem: Horoscopen in Japan – verscheen voor het eerst op 2 januari 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 2 januari 2022.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie