Super Wan Wan Circus: Japans hondencircus met een missie

In Tsukuba City in Japan vind je een heel bijzonder circus. Namelijk een Japans hondencircus met een missie: het Super Wan Wan Circus! Hier zie je geen menselijke clowns of leeuwen die door vurige ringen springen maar juist honden in alle soorten en maten. Ze vertonen er diverse kunsten zoals touwtje springen, op ballen balanceren en meer. Dit doen ze niet alleen maar voor de lol. Het Super Wan Wan Circus is namelijk opgericht met een bijzonder doel: het adopteren van asielhonden populairder maken in Japan.

Adopteren populair maken

Het adopteren van huisdieren vanuit het asiel is een vrij onpopulaire keuze in Japan. Slechts een minimaal percentage van de mensen die een huisdier nemen halen deze uit het asiel, en als gevolg hiervan worden ongeveer 80% van alle asieldieren (honden, katten, konijnen etc.) geëuthanaseerd. Dit komt al snel neer op zo’n 200,000 dieren per jaar.

Dit zijn enorme aantallen, en is een ontzettend triest getal, dat ook nog eens vele malen hoger is dan bijvoorbeeld in Engeland. Daar worden er nog geen 10,000 huisdieren per jaar geëuthanaseerd, en in Nederland is dat slechts 4% van de 5.000 a 10.000 honden die per jaar in het asiel terechtkomen.

Super Wan Wan Circus hoopt dit te veranderen in Japan door te laten zien dat asieldieren ontzettend lief en slim zijn, en een fantastische toevoeging kunnen zijn voor elk gezin.

Dit initiatief loopt al sinds de jaren ’50 maar is eigenlijk pas enkele jaren geleden echt van de grond gekomen. Na de grote aardbeving en tsunami in 2011 raakten vele mensen al hun bezittingen, huizen en geliefden kwijt. Hier kwamen ook vele huisdieren bij om, en nog meer raakte er vermist.

Een groot deel van de dieren werd (noodgedwongen) aan hun lot overgelaten maar er ontstonden ook een groot aantal “noodasielen” die deze dieren opvingen. De insteek was om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke baasjes terug te vinden. Iets dat voor een groot aantal dieren nog altijd onmogelijk lijkt te zijn. Het vinden van een nieuw thuis is een grote uitdaging, en dat is waar Super Wan Wan Circus komt kijken.

Educatief programma

Ze hopen adoptie populairder te maken door mensen direct te betrekken en informeren, zodat meer mensen er voor openstaan een hond te adopteren. Dit doen ze door diverse shows te geven maar ook vele trainingen en workshops.

Zo gaan ze diverse scholen langs om daar de kinderen meer te kunnen leren over huisdieren, en honden in het bijzonder. Zo wordt er meer vertelt over de verantwoordelijkheid die erbij komt kijken als je een huisdier in huis wilt nemen. En geven ze informatie over het castreren en steriliseren van (zwerf)honden. Dit om te voorkomen dat er nog meer honden in het asiel terecht komen.

Daarnaast promoten ze ook het adopteren zelf. Zo proberen ze het stigma te doorbreken dat asielhonden “gebroken” en “gevaarlijk” zouden zijn en dat het juist ontzettend liefdevolle en loyale huisdieren zijn. Door te laten zien hoe leuk de honden samenwerken, hoe goed ze luisteren, en natuurlijk hoe schattig ze zijn, hopen ze dat mensen een ander beeld van adoptiedieren krijgen.

Wereldrecourdhouders

Hun grootste succes behaalden ze inmiddels enkele jaren geleden toen ze diverse Guiness World Records wisten te registreren en hiermee nationaal en internationaal grote aandacht verkregen. Zo is het Super Wan Wan Circus sinds 2012 o.a. recordhouder voor “meeste touwtje springende honden”. Maar liefst 13 blije viervoeters vertoonden hun kunsten door tegelijkertijd touwtje te springen.

In het geval van het touwtje springen was het idee ontstaan omdat Mayonaise, een witte poedel, tijdens de pauzes probeerde mee te springen terwijl haar trainers aan het touw springen waren (om zelf fit te blijven). Hierdoor kregen de trainers het idee om de honden mee te laten doen, en voor ze het wisten hadden ze met 13 touwtje springende honden een nieuw wereldrecord!

Al deze records verkrijgen ze op een leuke en speelse manier. Ze forceren de honden op geen enkele manier maar moedigen dit soort activiteiten wel aan tijdens de speeltijd van de honden. Op die manier zien ze het ook echt als een leuke activiteit, en geen verplichte actie om bijvoorbeeld eten te krijgen. Het welzijn van de dieren staat immers boven alles.

Het beste voor de dieren

Want hoe ze hun boodschap ook verpakken, het gaat er echt om dat ze het beste voor hebben met de dieren, en met name honden in Japan. Hun missie om ervoor te zorgen dat geen enkele hond (of kat) meer geëuthanaseerd hoeft te worden, gaat boven alles.

Hopelijk draagt alle positieve publiciteit rondom het Japans hondencircus hier aan bij, en leren meer mensen over het verantwoord houden van (huis)dieren.

Note: de cijfers rondom geëuthanaseerde honden zijn nog uit 2011, de laatste keer dat er onderzoek naar werd gedaan in Japan. Hopelijk ligt het werkelijke aantal inmiddels een stuk lager.

Bronnen: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.
Coverfoto © Shinsuke Kamioka / Guiness World Records
Dit artikel – Super Wan Wan Circus: Japans hondencircus met een missie – verscheen voor het eerst op 23 mei 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 23 maart 2018.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie