09 jan Sushi: de stiekeme dikmaker!
We hebben het er al eens eerder over gehad maar sushi is lang niet zo gezond als je denkt. Sterker nog; sushi kan een regelrechte dikmaker zijn en een volledige sushi maaltijd kan maar zo meer calorieën bevatten dan een heel Big Mac Menu. Tijd om sushi dus eens goed onder de loep te nemen!
“Sushi ongezond?! Ik geloof er niks van! In Japan eten ze het toch allemaal?”
Verre van! In Japan is sushi geen maaltijd die dagelijks gegeten wordt, maar vaak alleen tijdens speciale gelegenheden of als je jezelf eens lekker wilt verwennen tijdens de lunch. In Japan weten ze dan ook allang dat sushi geen perfecte ‘healthy food’ is.
Of zoals een Japanner als comment onder dit artikel gaf: “Only foreigners would eat it specifically because they think it’s healthy.” (alleen buitenlanders zouden dit eten omdat ze denken dat het gezond is) of deze comment van een andere Japanner: “Sushi is something you eat once or twice a month. You don’t eat it every day.” (sushi is iets dat je één of twee keer per maand eet. Niet elke dag).
Zo zijn ramen en Japanse curry beter voorbeelden van “normale” Japanse maaltijden.
“Hoe kan dat nou? Het is toch alleen maar rijst en vis?”
Volgens o.a. de Amerikaanse diëtiste Rachel Beller krijg je met een gemiddelde sushi lunch veel meer calorieën en koolhydraten binnen dan zou je denken. Vooral de niet traditionele sushi zoals een California roll zijn grote boosdoeners.
Dit komt grotendeels door de mayonaise die in de California roll wordt gebruikt waardoor één zo’n roll (ongeveer 6 stukken sushi) niet alleen al snel zo’n 350 calorieën bevat maar ook nog eens het equivalent is van 2-4 boterhammen als het aankomt op het aantal koolhydraten. Niet echt gezond dus als je er drie van naar binnen werkt.
“Nou oké dan laat ik de sushi met mayonaise wel staan. Maar al die vis! Dat is toch wel gezond?”
Vis zelf kan erg gezond zijn en volgens experts is een portie van ongeveer 140 gram (afhankelijk van het type vis) dan ook zeker niet verkeerd. Zeker omdat vis vol zit met goede vetten. Maar een gemiddeld stukje nigiri sushi bevat maar 5 a 10 gram vis. Reken dus maar uit hoeveel je moet eten voordat je aan die 140 gram komt.
Wil je het gezonde van de vis? Kies dan voor sashimi. Maar ook dan moet je oppassen want bepaalde soorten olie en vetten die je in vis vindt kunnen vervuilende stoffen bevatten (zoals kwik). In kleine hoeveelheden is dit niet erg (wordt weer afgebroken) maar eet je erg veel in korte tijd dan kan het schadelijk zijn. Daarom wordt het ook aangeraden om als volwassene niet meer dan 4 porties per week te eten (zwangere vrouwen 2 keer).
Daarnaast is er tegenwoordig ook onrust aan het ontstaan over het effect van microplastics op de oceanen en de vissen die er in zwemmen. Zou zou er steeds meer microplastic aanwezig zijn in de vis die we kopen, en is het niet duidelijk wat het effect hiervan is op ons lichaam.
“Als zelfs de vis niet gezond is dan zal er vast ook wel iets met de rijst zijn, of niet?
Zelfs de rijst is niet helemaal veilig. Sushi rijst wordt namelijk na het koken nog volledig bedekt met een mengsel van rijstazijn en een flinke hoeveelheid suiker. Hierdoor kan één hapje sushi al behoorlijk wat zoetstoffen bevatten en zitten er in de rijst zelf ook al flink wat koolhydraten.
Daarnaast zit er vaak ook veel zout, niet alleen in de rijst, maar ook in de vis en sojasaus verwerkt. Op die manier kun je ook alweer veel meer zout binnenkrijgen dan eigenlijk gewenst is.
“Moet ik dan nog wel sushi eten?”
Ja natuurlijk! Sushi is hartstikke lekker en zo nu en dan je eens helemaal uitleven kan ook echt geen kwaad. Het is alleen wel goed om te beseffen dat je van sushi, net als alle andere dingen, het beste kunt genieten in mate en je er gewoon bewust van te zijn wat je eet. Doe het zoals de Japanners doen: eet het 1 a 2 keer per maand met mate en er is niks aan de hand.
Want ondanks de wat negatievere dingen die hierboven zijn genoemd zitten er wel degelijk een hoop goede dingen aan sushi vast; zo bevat veel van de vis allerhande gezonde vetten, is nori (zeewier) erg goed voor je, en zou wasabi zelfs goed zijn om tandbederf tegen te gaan!
“Welke sushi kan ik dan het beste eten?”
Degene die je het lekkerste vindt! Maar wil je een beetje rekening houden met de inhoud van je sushi dan kun je het beste gaan voor traditionele Japanse soorten en geen westerse sushi zoals california rolls. Andere soorten die je misschien wilt laten staan zijn:
- Alles wat maar te maken heeft met mayonaise/cream cheese etc.
- Bluefin tuna (vanwege het hoge percentage kwik én overbevissing van de bluefin)
- Tobiku sushi (vanwege het hoge cholesterol en verzadigd vet percentage)
- Soja Saus (vanwege het hoge zout gehalte)
- Tempura sushi (vanwege het frituren)
Een aantal betere keuzes zijn:
- Maki rolls, vooral die met komkommer (weinig cholesterol en vetten)
- (ongefrituurde) Garnaal (ebi) sushi
- Zalm sushi (nog aardig hoog in cholesterol maar laag in o.a. zout)
- Yellowtail tonijn sushi
- (vrijwel) Alle sashimi
Voor een compleet overzicht van de voedingswaarde van een gemiddelde stuk sushi kun je op caloriecount kijken. Van zo’n beetje alle soorten sushi staan daar de gemiddelde voedingswaarden op. Maar zoals gezegd; alles kan zolang je maar gewoon geniet met mate!
Meer weten over sushi of er zelf mee aan de slag? Wij hebben vast een aantal handige producten voor je op een rijtje gezet!
Tom Groot
Geplaatst op 06:39h, 24 februariDik! Ik bedoel, goed artikel. Wist ik niet, weer wat wijzer geworden. ^^
TheSushiTimes
Geplaatst op 20:51h, 24 februariHaha ja zo leer je elke keer weer wat bij he 😉
Danny
Geplaatst op 14:37h, 27 januariToch nog altijd beter dan de vele grillrooms en fastfood ketens 🙂
En stukken lekkerder 😉
Maar … ik kan ook een beetje bevooroordeeld zijn 😉
TheSushiTimes
Geplaatst op 15:05h, 27 januariOh dat sowieso!
Mocht ik een keer in de buurt zijn zal ik de snackbar straal voorbij gaan om bij jullie eens binnen te stappen 😉
moniqueishier
Geplaatst op 10:29h, 29 augustus1 roll is 6 stukjes sushi! Kijk, dat relativeert weer..