Sushi Etiquette: Do’s & Dont’s

Waarschijnlijk heb jij al eens sushi gegeten en heb je er heerlijk van gesmuld. Maar weet je ook hoe je het op de “echte” Japanse manier moet eten?

 

Hoe eet je sushi

Ik had al een heel mooi verhaaltje in mijn hoofd zitten over hoe je sushi moet eten toen ik deze fantastische how-to (van NikoNikoSushi) tegenkwam waarin eigenlijk alles perfect wordt uitgelegd.

Buiten de juiste manier van sushi eten en het omgaan met je wasabi en soja saus komt er nog meer bij kijken als je in een sushi restaurant wilt eten. Zo is het gebruikelijk en zeer gewenst als je je handen wast voor het eten. Soms krijg je een oshibori wanneer je gaat zitten (een soort verwarmd zacht handdoekje om je handen mee te reinigen), maar krijg je die niet ga dan eventjes naar de wc o.i.d.

 

Sushi aan de bar?

Wanneer je aan de sushi bar zelf zit en direct contact hebt met de itamae (chef) is het belangrijk om niet teveel in een keer te bestellen, beleefd en geduldig te zijn en niet teveel aandacht van de chef op te eisen. Een gezellig praatje maken is prima maar er zijn natuurlijk nog meer klanten in de zaak.

 

Omgaan met de chef

En vergis je niet, ook al kun je de sushi direct bij de chef bestellen andere dingen zoals drinken, miso soup of desserts zul je bij een ober moeten bestellen.

Ook afrekenen doe je niet bij de chef maar bij de ober of gastheer/vrouw. Het is namelijk niet echt fris als de man die je eten bereidt ook het geld aanraakt.

En wil je een chef écht heel erg beledigen? Vraag dan vooral of het eten wel vers is of verdrink je sushi in de soja saus/wasabi.

 

Eetstokjes etiquette

Ten slotte zijn de gewone etiquette regeltjes met betrekking tot eetstokjes en het delen van eten eigenlijk gewoon van toepassing.  Ik heb nog een super handige video gevonden waarin nóg wat extra super handige informatie gegeven wordt over tafelmanieren en wat je wel en niet moet doen.

Wat een regeltjes allemaal he? Laat dit je vooral niet afschrikken want hier in Nederland zal het grootste deel van de mensen hier echt niet op letten. Ben je in Japan? Dan kun je gewoon je schouders ophalen en de “domme” buitenlander aanpak kiezen, áls de Japanners zelf al deze regels al volgen.

Een aantal van de bovenstaande dingen zijn namelijk ‘ouderwets’ en zal er alleen écht opgelet worden in formele settings. Maar blijft leuk om te weten hoe het echt hoort of niet?

 

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

3 Comments

  1. Cypher

    augustus 14, 2013 at 7:03 am

    Toch weer wat geleerd, interessant om te lezen! 😀

  2. kiara

    augustus 14, 2013 at 7:22 am

    Interessant! Ik wist enkele regels wel al, maar niet allemaal ^_^

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X