6 Dingen over sushi die je nog niet wist

Jullie hebben al kunnen lezen over de geschiedenis van sushi, wat de do’s en dont’s zijn rondom sushi etiquette, en of sushi wel echt zo gezond is.  Maar er valt natuurlijk nog veel meer te vertellen over deze beroemde en geliefde Japanse hapjes. Daarom gaan we het dit keer eens hebben over sushi mythes en alle dingen over sushi die je nog niet wist!

1. Sushi is van oorsprong niet Japans

De echte oorsprong van sushi ligt in Zuid-Azië, vanwaar het naar China overtrok en uiteindelijk in Japan belandde. In Japan kreeg het echter wel de vorm zoals we die nu kennen. Meer hierover kun je lezen in de post de geschiedenis van sushi.

2. Sake hoort niet bij sushi

Ook al is Sake natuurlijk een écht Japans drankje het is niet de beste keuze om te drinken wanneer je sushi eet. Waarom niet? Sake wordt van rijst gemaakt en de sushi natuurlijk ook. Allebei is dan ook behoorlijk dubbel op.

Groene thee of bier zijn wel erg goede keuzes en worden in Japan dan ook het meeste gedronken bij het eten van sushi. Dat neemt niet weg dat een glaasje sake erbij niet lekker is, maar het “hoort” dus niet.

3. Je mag sushi met je handen eten

Jazeker, je mag sushi met je handen eten! Of nou ja, sommige soorten sushi. Nigiri sushi, waarbij de rijst onderop zit met vis of iets lekkers bovenop mag je rustig met je handen eten. Maki, de zeewier rolletjes hoor je echter niet met je handen eten.

Ook in Japan is dit heel gebruikelijk dus schaam je er niet voor! Zorg er natuurlijk wel voor dat je je handen goed gewassen hebt. Vind je het niks om met je handen te eten? Dan mag je ook gewoon je eetstokjes gebruiken. Ze echter met mes en vork eten is een no-go, dus oefen gewoon wat vaker met de stokjes als je het lastig vindt. Voor je het weet ben je een pro!

4. Sushi hoef je niet te eten met wasabi en sojasaus

Als je het lekker vindt kun je natuurlijk je sushi (niet met de rijst!) in de soja dippen, maar écht goede sushi heeft helemaal geen sojasaus nodig. De sushi chef zelf heeft dan namelijk al voldoende smaken aan je sushi toegevoegd vaak met behulp van nikiri saus. Dit is eigenlijk een soort verdunde soja saus en geeft extra smaak zonder dat het overheerst. Maar als je het lekker vindt gewoon dippen.

Dit zelfde geldt in Japan overigens ook voor wasabi. Dit zit eigenlijk altijd verwerkt in de sushi, zeker bij verse en je zult het dan ook niet meer hoeven toe te voegen. Sterker nog; doe je dit wel dan kan dit overkomen als een belediging naar de chef: je bent dan immers niet tevreden met de smaken zoals hij ze heeft samengesteld.

5. Vrouwen mogen geen Sushi Chef zijn

Triest maar toch echt waar. In Japan geloven veel mensen nog altijd dat je als vrouw geen sushi chef kunt zijn. Er zijn slechts een handjevol “erkende” vrouwelijke sushi chefs waaronder Meiko Wong. Een van de bizarste redenen zou zijn dat vrouwen handen warmer zijn (omdat ze emotioneler zijn?!) en hierdoor de sushi te warm maken wanneer ze het bereiden.

Allemaal complete onzin natuurlijk en zelfs al meerdere keren wetenschappelijk van tafel geveegd (sterker nog; mannenhanden zijn vaak warmer!) maar ondanks dit is het voor vrouwen haast onmogelijk om sushi chef in Japan te zijn. Deze mythe is dus jammer genoeg wel waar. Al is dit de laatste jaren wel aan het verbeteren en komen er meer en meer vrouwen de sushi wereld binnen.

6. Sushi is niet zo gezond als je denkt

Om nou te zeggen dat sushi slecht voor je is is overdreven maar het is lang niet zo gezond als men soms denkt! Een portie van 10 – 15 stukken (gemengde) sushi kan al snel zo’n 500 – 800 calorieën bevatten. Behoorlijk wat dus, zeker omdat het vaak niet bij die paar stukken blijft.

Wat daar ook nog bij komt is de grote hoeveelheid zout die je binnenkrijgt. Sowieso zit het in de rijst verwerkt (o.a. in de azijn) maar er kan ook ontzettend veel van in je sojasaus zitten; meer dan je eigenlijk zou moeten hebben. En dan hebben we het nog niet eens over de soorten sushi waar mayonaise in verwerkt zit, of de soorten die gefrituurd zijn!

Meer weten? Lees dan het artikel ‘Sushi: De Stiekeme Dikmaker

Deel jouw sushi weetjes

Wist jij al deze dingen over sushi al? Dan ben jij al haast een echte sushi-meester! Wellicht heb je zelfs nog wel interessante weetjes of mythes die we hier niet genoemd hebben. Deel deze dan met ons in de comments onder deze post!

Coverfoto via Pixabay.
Dit artikel – 6 Dingen over sushi die je nog niet wist – verscheen voor het eerst op 13 november 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 13 november 2018.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie