Chirashizushi: Sushirecept voor Hina Matsuri (meisjesdag)

Met sushi is het altijd feest en dat geldt zeker voor de meisjes in Japan die op 3 maart Hina Matsuri vieren. Op deze dag wordt er gebeden voor hun gezondheid, geluk en liefde tijdens de Hina Matsuri. Ook wel bekend als meisjesdag, prinsessendag, of perzikbloesemfestival en wordt al eeuwen lang gevierd. Er zijn tal van traditionele gerechten die er op deze dag gegeten worden waaronder chirashizushi, ook wel strooi-sushi genoemd!

Hina Matsuri recepten

Andere gerechten die op tafel staan zijn vaak inarizushi – tofuzakjes gevuld met rijst, zalm gegrild met miso, sakura mochi – roze rijstcakjes met zoete bonenpasta gevuld en dus ook chirashizushi – strooi sushi in verschillende vormen. Soms is het bijna een taart, met verschillende laagjes, soms is het een bak sushirijst met verschillende, kleurrijke toppings en soms is het rijst gemengd met gekookte groenten. Wij delen graag ons recept voor deze bijzondere sushi-lekkernij met jullie!

Chirashizushi recept

Dit recept heb ik ooit geleerd van een Chiaki, een vriendin waarmee ik een sushi kookboekje heb geschreven. Het is een super smaakvol rijstgerecht, boordevol umami vanwege de gedroogde shiitake die erin zitten! Hij is bijna vegetarisch, er zit een theelepeltje visbouillon in welke ook vervangen kan worden door groentebouillon, gevuld met wortel omeletreepjes, sugersnaps en aburaage (gefrituurde tofu). Aburaage vind je bij de tofu producten in de diepvries bij de beter uitgeruste toko’s.

Aan de slag

Het is best een bewerkelijk gerecht met diverse stappen, maar het is dan ook een feestmaal! Gelukkig zijn de ingrediënten die we moeten voorbereiden niet moeilijk klaar te maken dus kan het alsnog erg vlot gaan!

Voor de rijst:

  • 600 gr Japanse rijst
  • 65 ml rijstazijn
  • 3 el suiker
  • 1 tl zout

Voor de smaakmakers door de rijst:

  • 5 gedroogde shiitake paddenstoelen
  • 1 winterwortel
  • 2 vellen aburaage
  • 2 dl water
  • 1 tl dashi-poeder
  • 3 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 3 el suiker

Voor de toppings:

  • 1 lotuswortel
  • 50 ml water
  • 3 el suiker
  • 2 el rijstazijn
  • 1/2 tl zout
  • 3 eieren
  • 1/2 el plantaardige olie
  • 10 peultjes
  • 1 blad nori


Rijst koken

De eerste stap is om de rijst te bereiden, hoe je dit het beste kunt doen hangt af van de rijst maar hier kun je de meest gangbare methode lezen. Meng de rijstazijn, de suiker en het zout tot de laatste twee volledig zijn opgelost. Doe de rijst in een houten, of plastic kom en meng het azijnmengsel met een spatel door de rijst. Roer niet, maar maak liever snijbewegingen. Zo voorkom je dat de rijst een grote klomp wordt. De rijst is nu klaar en kun je laten afkoelen.

Hierna kunnen we de toppings en overige ingrediënten bereiden. Dit zijn een hoop stappen maar gelukkig vrij simpel en snel te doen!

De rest bereiden

Week de shiitake 30 minuten in lauwwarm water, zorg ervoor dat ze goed onder water staan. Na 30 minuten haal je ze uit het water en dep je ze droog. Verwijder de steeltjes en snijd de hoedjes in dunne reepjes. Ook de vellen aburaage moet je even laten weken, dit keer drie (3) minuten in kokend water. Daarna goed laten uitlekken en droog deppen. Daarna in reepjes snijden. Snijd vervolgens ook de wortel in dunne reepjes.

Deze drie gaan we samen in een pan nog even koken in een saus. Deze maak je door water met dashi-poeder aan de kook te brengen en hier sojasaus, mirin, en suiker aan toe te voegen. Blijf het mengsel goed roeren tot de suiker is opgelost en voeg daarna de shiitake, wortel, en aburaage toe. Laat het geheel 15 minuten op een lage warmtebron koken.

In de tussentijd kunnen we de peultjes afhalen, wassen en beetgaar koken. Ook deze snijden we daarna in dunne reepjes. Vervolgens moeten we de lotuswortel in dunne schijfjes snijden en 3 minuten koken in water vermengd met suiker, rijstazijn en het zout. Giet ze af en laat ze uitlekken.

Daarna hebben we nog een keer een vuurtje nodig, om de Japanse omelet reepjes te maken! Klop hiervoor de eieren in een kom. Verhit de olie in een koekenpan en bak een omelet van het eimengsel. Rol de omelet op en snijd hem in dunne reepjes. Als laatst snijd (of knip) je de nori in dunne sliertjes.

De opmaak

Nu zijn alle losse benodigdheden helemaal klaar en kunnen we het gerecht gaan samen stellen! Meng hiervoor de rijst met de shiitake, wortel, aburaage en de lotuswortel. Wees echter voorzichtig met de rijst en meng in dezelfde snij beweging als met de bereiding van de rijst. Schep het geheel in een mooie bento box en serveerschaal en pak de toppings erbij. Strooi achtereenvolgens de omeletreepjes, peultjes, en nori over het mengsel en dan is de chirashizushi helemaal klaar. Itadakimasu!

Meer Japanse recepten

Nog meer heerlijke Japanse recepten maken? Neem dan snel een kijkje op Proef Japan. Dé website voor liefhebbers van de Japanse keuken. Hier vind je niet alleen tientallen Japanse recepten, maar ook artikelen over de Japanse eetcultuur, haar keuken, en interessante weetjes over Japanse ingrediënten.



Dit artikel – Chirashizushi: Sushirecept Voor Hina Matsuri (Meisjesdag) – verscheen voor het eerst op 2 maart 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 2 maart 2020.

Roppongi (Ingrid en Jet)
info@roppongi.nl

De dames van Roppongi (Ingrid en Jet) zijn dol op de Japanse cultuur en met name de Japanse keuken. Hun artikelen gaan dan ook voornamelijk over de lekkerste Japanse recepten en de leukste bento tips! Vergeet ook niet op hun webshop www.roppongi.nl te kijken voor allerhandige Japanse keukentools en bento accessoires.

Geen reactie's

Geef een reactie