Ontmoet Heidi

Ik heet Heidi, en ja ook echt naar de gelijknamige anime Heidi uit 1974, Alps no Shoujo no Heidi! Maar recentelijk heb ik ook de nickname Gunpla-meisje gekregen, omdat ik sinds Abunai 2015 fanatiek aan de gang ben gegaan met gunpla bouwen. Ik kan niet wachten tot ik weer een nieuwe set kan bouwen. Mijn doel is om uiteindelijk een bijna perfecte Master Grade kit te bouwen, want niks is mooiers dan een 1/60 gunpla!

Verder ben ik op 15 augustus jarig, tijdens het obon-festival nota bene! En ben ik een afstudeerder cultureel erfgoed met een grote interesse in zowel het hedendaagse als het cultuur(historische) aspect van Japans erfgoed. Verder vind ik het ook leuk om cosplayers te fotograferen en zelf te cosplayen, maar ook literaire werken te lezen. Ik ben een groot fan van de eerdere boeken van Haruki Murakami en ik heb Murasaki Shikibu’s Genji Monogatari (de Engelse vertaling unabridged van de eerste Japanse roman) op mijn nachtkastje liggen.

Tenslotte is mijn bloedgroep A+, wat volgens de Japanse bloedgroeppersoonlijkheidstest zou betekenen dat ik heel hard en trouw voor deze blog zal schrijven.

 

Waar schrijf je over en waarom?

Over de diepere kanten van anime en manga, zoals symboliek en waarom anime nou zo in elkaar zitten. Verwacht zo nu en dan ook wat over het bestaan van animestudio’s. Of waarom kom je een bepaald element nou overal tegen of juist nooit in manga of anime? Zulke vragen fascineren mij vanuit een cultuur-antropologisch aspect. Daarnaast schrijf ik ook stukken over kunst/ geschiedenis, want hedendaags erfgoed kan alleen maar uitgelegd worden als je de origine ervan weet. Er zijn genoeg culturele verschijnselen die wij hier als nieuw ervaren die misschien ooit in onze eigen cultuur worden opgenomen, zoals visual novels.

 

Hoe is je interesse in Japan onstaan?

De interesse is er via anime en manga ingeslopen. Toen ik oud genoeg was om de overstap te maken  naar anime in de oorspronkelijke taal ging er een wereld voor mij open! Zowel de taal en cultuur was zo anders dat het mij alleen maar nieuwsgieriger maakte naar hoe die Japanse cultuur nou in elkaar zit.

 

Wat vind je het leukste aan Japan?

Nieuwe en oude literatuur, iconische rode schrijnpoorten, visual novels, de liefdevol handgetekende anime en manga, bijzondere verhaallijnen en ontwikkelingen in anime/manga, taisho era kleding, kimono’s, grote idolgroepen, gunpla, de allermooiste (en soms bijna onbetaalbare) pvc figures, J-RPGs, bishounen, stoere bishoujo en matcha.

 

Wat vind je het minst leuk aan Japan?

Het feit dat vrouwenemancipatie amper van toepassing is. Zo hebben vrouwen amper recht op zwangerschapsverlof. Japan is en blijft natuurlijk een land met een sterke niet-Westerse traditie heeft, dus het zal denk ik niet snel vanzelfsprekend zijn. Oh, en het feit dat er inktvis wordt geserveerd, ieh, tentakels.

 

Wat vind je van anime/manga/figures/games?

Een leuke manier om op subtiele wijze in aanraking te komen met fragmenten van een andere cultuur. Hoewel de kosten wel de spuigaten uit kunnen lopen als je er eenmaal aan begint, zoals figures verzamelen of een aantal manga- en animeseries. Wat betreft anime ben ik een liefhebber van underdog- en mainstreamanime. De afgelopen jaren is het wel steeds meer zoeken naar de échte goede anime. Het liefst waan ik mij zowel qua anime, manga als game helemaal in een andere (leef)wereld, alhoewel ik ook gek ben op dramatische slice of life series zoals Honey and Clover. Mijn favoriete games zijn dan ook J-RPGs, zoals Golden Sun.

 

Cosplay je ook?

Ja! Mijn eerste echte cosplay was Sheba uit Golden Sun: The Lost Age, een obscure J-RPG voor de Gameboy Advance die inmiddels een culthit is. Daarna heb ik Mayuyu uit de anime AKB0048 gecosplayd met een grote AKB0048 groep, dat was echt onvergetelijk. Laatst heb ik ook Joyce uit Pindakaas en Sushi gecosplayd. Ik zou nog een heleboel meer (en grotere) cosplays willen doen, maar daarvoor moet ik eerst van een vriendin leren naaien. Zo staat de volwassen Fate Harlaown uit Nanoha StrikerS al een aantal jaren op mijn moet-absoluut-cosplayen lijst.


En tenslotte, wil je nog iets delen met de lezers?

Wees niet bang om je geeky zelf te zijn als het kan. Oh, en kom gezellig praten bij de Uitgeverij Leeuwenhart stand in de dealerroom op anime conventies, daar sta ik namelijk zeer regelmatig ook achter de stand!

 

Close
X