Ontmoet Sander

Mijn naam is Sander van der Ham. Ik ga schuil achter verschillende bijnamen, maar de meest voorkomende zijn HB, Stroopwafel en Henkfret (don’t ask).  Ik ben geboren op 7 januari 1991. Na sinterklaas, kerst en oud en nieuw ben ik dus nog niet uitgefeest!

Helaas weet ik mijn bloedgroep niet zeker, maar waarschijnlijk is het AB+. Mijn vader is A+ en mijn moeder B+. Volgens een online bloedgroep calculator is de kans het grootst dat mijn bloedgroep AB+ is, maar is er is ook een kleine kans dat ik A+ of B+ ben. Maar als ik de Japanners mag geloven, pas ik prima in het B profiel!

Ik heb van mijn grootste hobby mijn werk kunnen maken- ik ben gamedesigner/artist! Ik heb in 2014 mijn game artist diploma behaald en ik werk momenteel in mijn vrije tijd solo aan mijn eigen game.  Ik vul mijn tijd voornamelijk op met gamen en lekker creatief bezig zijn. Ik ben dus een enorme creatieveling! Schrijven bij The Sushi Times past dus ook goed in mijn straatje. Mijn geld verdien ik in de tussentijd als freelance multimedia vormgever, Social Media strategist en vertaler. Af en toe werk ik via een uitzendbureau als het wat minder druk is met freelance opdrachten. Ik ben dus een beetje van alle markten thuis, maar mijn passie ligt in de 2D vormgeving en videogames.

Naast gamen en creatief bezig zijn geniet ik ook enorm van muziek. Het zal niet verbazend zijn dat mijn voorkeur hier uit gaat naar game en anime soundtracks. Mijn favoriete componisten zijn o.a. Yoko Shimomura (Kingdom Hearts), Hiroyuki Sawano (Attack on Titan) en Reih Kondoh (Bayonetta).

 

Waar schrijf je over en waarom?

Ik schrijf over figures en alles daaromheen! Ik ben altijd een enthousiaste verzamelaar van allerlei soorten dingen geweest, zoals modelauto’s en edelstenen. Maar mijn verzamelwoede stort zich nu al ruim 6 jaar op alleen nog op figures! Ik verzamel ze niet alleen omdat ik ze mooi vind of omdat ik dat ene personage zo cool vind, maar als gamedesigner en tekenaar zijn ze ook een goede bron voor inspiratie en referentiemateriaal. Maar ook ondersteun ik zo nu en dan op andere vlakken zoals de vormgeving.

 

Hoe is je interesse in Japan ontstaan?

Door de games die ik vroeger speelde op mijn Super Nintendo en de Game boy groeide mijn interesse in games al snel. Vanuit daar ben ik een interesse gaan krijgen in de Japanse game industrie. Bij Nintendo werken was mijn grote droom! Inmiddels weet ik wel beter, want voordat je het sollicitatieproces hebt voltooid bij Nintendo in Japan, ben je wel een tijdje verder. Maar de passie voor gamen is nooit weggegaan. Vanuit mijn interesse in de Japanse game industrie is mijn interesse in Japan zelf gaan groeien. Ik ben helaas nog nooit in Japan geweest, maar ik ga die droom zeker ooit waarmaken.

 

Wat vind je het leukste aan Japan?

Het is zo lekker anders! De mensen, de cultuur, de architectuur, de geschiedenis, hun manier van denken en doen. Wij Nederlanders zijn al snel van ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.’ Maar bij de Japanners lijkt niets te gek!

 

Wat vind je het minst leuk aan Japan?

Ik heb begrepen dat hun werkethiek enorm verschilt met die van ons Nederlanders. Niet zo zeer dat ze meerdere en langere werkdagen maken dan wij doen, maar dat er op “elke spijker die ergens bovenuit steekt gehamerd wordt totdat ie weer gelijk staat met de rest”. Als creatief persoon zijnde lijkt me dat een lastige werkomgeving, omdat dit vooruitgang en creativiteit kan verhinderen. Ik zou persoonlijk dus ook niet in Japan willen werken.

 

Wat vind je van anime/manga/figures/games”/cosplay?

Ik game al sinds ik twee jaar oud was, dus met gamen ben ik grootgebracht! Ik heb alle Nintendo consoles en handhelds wel in mijn collectie (gehad), maar ik ben ook uitgeweken naar de concurrenten Sony en Microsoft. Geen console wars en PC masterrace onzin voor mij, maar wel leuke games! Mijn meest favoriete game is Super Mario Bros 3. Ik speel voornamelijk platformers en JRPGs, maar ik ben ook niet vies van een goede Fighting game! Op dit moment ben ik redelijk verslaafd aan Hearthstone.

Ik heb een redelijke collectie manga, maar ik koop ze tegenwoordig niet veel meer. Maar ’s avonds eens lekker op bed een manga uitlezen voordat ik ga slapen, heerlijk! Ik lees vooral One Piece (want 600+ episodes inhalen is echt niet te doen) en Black God.

Ik kijk niet heel veel anime, maar elk seizoen volg ik wel een paar series. Momenteel zijn dat Gintama (wat ook gelijk mijn favoriete serie is) en Dragon Ball Super (want wie is nu niet groot geworden met Dragon Ball Z?). Andere series die ik heel leuk vond zijn o.a. Full Metal Alchemist, Kill la Kill en Attack on Titan.  Zoals je wel merkt hou ik van een flinke portie actie en humor in mijn series!

Wat ik van figures vind hoef ik denk ik niet meer uit te leggen. Mijn collectie bestaat inmiddels uit meer dan 90 figures, waarbij het grootste gedeelte uit scaled figures bestaat. Mijn favoriete schaal is 1/8.

Tenslotte cosplay ik zelf ook. Toen ik 17 jaar oud was raakte ik bekend met animeconventies in Nederland. Vanuit daar groeide mijn cosplay hobby al snel. Ik outsource zo’n beetje alles voor mijn cosplays omdat ik twee linkerhanden heb en ik puur geniet van cosplay op een casual level. Dat betekent niet dat ik niet probeer er zo goed mogelijk uit te zien! Maar al dat geknutsel en gefrunnik aan kostuums laat ik liever aan de experts over. Ik beperk me trouwens niet alleen tot cosplay, ik crossplay ook van tijd tot tijd. Mijn meest bekende cosplays zijn Gintoki Sakata uit Gintama, de Colossal Titan uit Attack on Titan en Madame Red uit Black Butler.

 

En tenslotte, wil je nog iets delen met de lezers?

Ik hoop dat mijn kennis en enthousiasme op het gebied van figures lezers van The Sushi Times kan inspireren en helpen bij het beginnen en onderhouden van hun eigen collectie!

Close
X