Suzuka Circuit: meer dan racen!

Het Suzuka Circuit is in Japan al tientallen jaren een waar begrip, en ook fans van de Formule 1 zullen niet onbekend zijn met dit legendarische Japanse circuit. Zeker nadat Max Verstappen daar in 2017 een 2de plek wist te bemachtigen is er weer extra aandacht voor deze bijzondere plek.

Waarom is Suzuka bijzonder?

Het Suzuka Circuit bestaat al heel wat jaartjes maar wordt pas sinds eind jaren ’80 gebruikt als F1 racebaan. Het 5,85km lange circuit werd al in 1962 gebouwd (naar ontwerp van de Nederlandse John Hugenholtz) als testcircuit voor het Japanse autobedrijf Honda.

Het was toen wel in geheel andere staat en niet geschikt voor de zwaardere motorraces. Pas toen er in 1971 de eerste F2 wagens begonnen te rijden werd duidelijk wat de toekomst van Suzuka zou gaan worden.

Na drastische veranderingen in 1987 werd de baan opengesteld voor F1 races waar het in no-time één van de favoriete circuits van coureurs van over de hele wereld zou worden. Met name de beroemde 8-vorm (waarbij delen van de baan elkaar kruisen) is legendarisch. Dat gecombineerd met haar snelle bochten en hoge moeilijkheidsgraad maakt dit tot een favoriete uitdaging.

1200px-Suzuka_circuit_map--2005.svg

Daarnaast is Suzuka, traditioneel gezien, één van de laatste Grand Prix’s van het jaar en menig wereldtitelrace is hier besloten. Dit zorgt ervoor dat men altijd met veel spanning uitkijkt naar de races die hier plaatsvinden.

Niet alleen de F1

Hoewel het circuit allang geen echte testbaan meer is voor Honda gebeurd er meer dan alleen de F1 races. Zo is er nog de beroemde “Suzuka 1000km endurance race”, welke onderdeel is van de Super GT series.  Ook motorraces vinden er plaats zoals de “Suzuka 8 Hours for motorcycles” welke al sinds 1978 wordt gehouden.

Grote races, grote namen

Maar waar het natuurlijk voornamelijk om draait zijn de F1 races zelf. Door de jaren heen heeft het Suzuka Circuit enkele historische momenten mogen meemaken. Zo werd de baan met name wereldberoemd door een tweetal races in 1989 en 1990.

Hier speelde zich een flinke vete af tussen de racers Ayrton Senna en Alain Prost. Zij begonnen als teamgenoten totdat Prost, ten koste van Senna, wereldkampioen werd. Een winst die hem lang als “onsportief” heeft bestempeld. Ayrton Senna nam in 1990 echter “wraak” door ditmaal te winnen van Senna. Een zoete overwinning, al helemaal omdat ze nu als echte concurrenten (van andere teams) tegen elkaar racete.

Ook enkele andere belangrijke momenten speelden zich af op Suzuka en wonnen enkele grote namen zoals Damon Hill, Mika Häkkinen en Michael Schumacher hier allen hun wereldtitels.

Meer dan circuit alleen

Er is echter meer dat Suzuka een bijzondere plek maakt. Ook voor mensen niet perse F1 fans zijn. Het circuit is namelijk slechts één onderdeel van een enorm entertainment gebied van 2,5 miljoen m², genaamd Mobility Land.

parkmap

Dit entertainment park bestaat sinds 2006 in haar huidige vorm en is een samenwerking tussen Suzuka Circuitland en Twin Ring Motegi. Hierbij komt veel meer dan alleen F1 aan bod en is het een enorme toeristenstrekpleister voor mensen vanuit heel Japan (en de wereld). Zo vind je er:

Motopia Themapark

Zo is er Motopia, een heel themapark gewijd aan alles wat met motorsport te maken heeft. Van kleine, op afstand, bestuurbare auto’s, tot motoren en natuurlijk F1 wagens. Er zijn diverse attracties en activiteiten die uiteraard alles met de motorsport te maken hebben. Er is vermaak voor jong en auto met o.a. draaimolens, kartbanen, en theatervoorstellingen.

Waterpark

Motopia niet jouw ding? En wil je na een dag circuit wel even iets anders doen? Dan kun je nog een duik nemen in Water Park Aqua Adventure, ook aanwezig op het terrein. Hier kun je naar hartenlust genieten van zwembaden en glijbanen.

Hotels, restaurants en onsen

Met zoveel te doen en meemaken is het niet zo vreemd dat er ook voldoende hotels in de buurt zitten, met restaurants, en zelfs hun eigen onsen! Deze onsen heeft binnen- en buitenbanden en is van alle gemakken voorzien.

Verkeersschool en Racing school

Het is niet alleen maar eeuwige lol in Mobility Land. Er worden ook serieuze zaken verricht zoals in het “Traffic Education Center”. Hier kun je niet alleen veel leren over de geschiedenis van de motorsport, maar kun je ook auto/motor rijlessen volgen. En wil je het helemaal serieus aanpakken? Dan is er ook nog een racing school voor iedereen die er zelf van droomt een F1 coureur te worden.

Grote favoriet

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat Suzuka in de loop der jaren een grote favoriet is geworden. Racers genieten van de moeilijkheidsgraad en de adrenaline die de baan met zich meebrengt en het publiek vermaakt zich ten meeste met niet alleen spectaculaire races, maar ook veel entertainment, en een wereld die niks anders dan racen ademt.

Het zal dan ook nog wel eventjes duren voordat er ergens ter wereld een andere baan tevoorschijn komt die Suzuka zal kunnen evenaren.

Dit artikel – Suzuka Circuit: meer dan racen! – verscheen voor het eerst op 13 januari 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 13 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

1 Reactie
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 11:23h, 13 januari Beantwoorden

  De vete tussen Prost en Senna zat toch iets anders in elkaar, het ging niet gewoon om winnen, maar om opzettelijke aanrijdingen die het kampioenschap beslisten.

  In 1989 ging Prost aan kop in het kampioenschap, maar zou dit verspelen als (toen nog teamgenoot) Senna in Japan van hem zou winnen. Dus toen Senna hem wou inhalen tikte Prost hem aan, waardoor uiteindelijk beiden uitvielen en Prost toch kampioen werd.

  In 1990 waren de rollen precies omgekeerd, stond Senna bij die laatste race bovenaan in de titelrace. En mochten beiden van de eerste rij starten, Senna op pole rechts, Prost links, en de eerste bocht is rechtsaf. Senna zat daar dus aan de binnenkant van de baan, reed gewoon kaarsrecht rechtdoor, en ramde zo Prost de grindbak in. Zoete wraak, want dat leverde Senna nu dus de titel op….

  1989: https://www.youtube.com/watch?v=uDAGmI6SH3k
  1990: https://www.youtube.com/watch?v=JknW7h8DS0s

  Mooie tijden toch….

Geef een reactie