Eén van de dingen waar Japan natuurlijk beroemd om is, is het eten zoals sushi. Er zijn echter nog veel meer fantastische gerechten in Japan die je gewoon móet proberen tijdens je bezoek en een groot deel van de tijd zul je dan ook in restaurants, café’s, izakaya’s of straatstalletjes zitten om al dit lekkers te proberen.
Maar hoe zit dat nou met tafelmanieren en etiquette rondom bijvoorbeeld eetstokjes? En mag je je noodles slurpen? Allemaal vragen die je al snel te binnen schieten. Om het allemaal nog wat lastiger te maken zijn er zelfs tig van dingen die je tijdens het eten kunt doen die een belediging naar de doden zijn of gewoon knullig overkomen. Maak je echter geen zorgen, door het lezen van deze post weet jij straks namelijk alles wat je maar wilt weten wanneer je uit eten gaat in Japan!
Stel, je hebt iets besteld en het staat voor je neus, het ruikt verrukkelijk, je slaat de handen ineen en zegt いただきます (itadakimasu)! En dan, dan moet je de eetstokjes gaan gebruiken. Natuurlijk heb je dit allang geoefend voordat je naar Japan ging en je zet jezelf dan ook niet voor gek en kun je lekker van je eten genieten 😉
Even serieus, oefen alsjeblieft met het eten met eetstokjes en wees niet de domme buitenlander die ik was toen ik een stukje kip tussen mijn stokjes uit liet vallen bovenop mijn witte kleding 😉 Er zijn hele boeken geschreven over het juiste gebruik van eetstokjes maar voor nu laat ik het even bij de volgende tips:
Soms kan het natuurlijk nogal moeilijk zijn om al het eten op te pakken met je stokjes zonder het te laten vallen, zeker als je bijvoorbeeld en kom rijst hebt. Misschien dat je dan de neiging hebt om je hoofd dichtbij je bord te brengen maar dit kun je beter niet doen. Alleen dieren brengen hun hoofd namelijk naar het eten toe. Wat je wel kunt doen is je kom rijst oppakken met de hand en op die manier dichterbij brengen.
Natuurlijk komt dit allemaal wat minder nauw als je niet met Japanners uit eten bent, en zelfs als je wel met een groep Japanse vrienden gaat eten is het nog geen ramp. Sterker nog de meeste Japanners vinden het hilarisch om je te zien stuntelen met eetstokjes. Voor jezelf is het echter veel toffer om ze vol bewondering naar je fantastische eetstokjes skills te laten kijken 😉
Een volmondige KANPAAAAAI! Hoort er natuurlijk ook bij je als je gaat drinken 😉
Ook wanneer je sushi gaat eten zijn er een aantal “regeltjes” en tips & tricks om in je achterhoofd te houden. Dit hebben we in detail in deze post over sushi etiquette besproken maar de belangrijkste dingen zijn:
Ook bij het eten van ramen en miso soup komen wat extra dingetjes kijken. Zo mag je miso soep drinken uit de kom, alsof het een grote beker is. Grote stukken tofu, of clams, kun je eruit vissen met je chopsticks en zo opeten.
Bij ramen krijg je vaak chopsticks én een lepel geserveerd. De chopsticks gebruik je om de noodles en grote onderdelen eruit te halen en de lepel om de soep zelf op te eten. Vergeet ook niet om je noodles (luidruchtig) op te slurpen, ten eerste koelen ze hierdoor meteen af waardoor je je mond minder snel brand maar is het ook een teken van respect naar de chef toe.
Met al die “vreemde” gerechten is het dan ook totaal niet gek als er iets tussen zit wat je niet lust. Hier zou je er nog mee weg kunnen komen door een half-leeg bord te laten staan (het was ontzettend lekker maar ik zit gewoon vol, het was zooooo veel!) maar in Japan is het niet alleen een belediging naar de chef maar is het ook een teken van verspilling en geen waardering hebben voor al het eten dat je krijgt.
Stel dat je geen champignons lust en je laat alleen deze liggen, kijk dan niet vreemd op als er wat wordt gelachen of laatdunkend naar je gekeken wordt. Dit soort dingen laten staan of apart uit je bord plukken is namelijk alleen gedrag wat men tolereert/kent van kinderen.
Eén van de dingen die je meteen opvalt wanneer je een Japans restaurant binnenloopt is dat je altijd (ijs)koud water geserveerd krijgt. Vaak staat dit al klaar voor je op tafel en mag je onbeperkt nuttigen. Bij het eten in Japan kiest men vaak voor water, groene thee, saké of bier.
Het drinken van frisdranken zoals cola bij het eten is lang niet zo gebruikelijk als hier. Sterker nog het wordt gezien als aparte “traktatie” op zich en past niet zo goed bij het eten. Uitzondering hierop is de izakaya waar men vaak vanalles en nog wat door elkaar besteld en eet en drinkt.
Wat jullie misschien ook wel weten is dat je nooit je eigen drinken mag inschenken, let dan ook goed op wanneer iemand zijn/haar glas leeg is. Zie je dit? Schenk dan bij. Die persoon zal dan vaak daarna ook jouw drinken in gaan schenken. Maar alleen wanneer je glas helemaal leeg is! Wil je niet meer verder drinken? Laat dan een laagje staan in je glas, dit is een teken dat je genoeg gedronken hebt.
Naast deze belangrijkste dingen over eten en drinken in Japan zijn er nog een aantal zaken die handig zijn om te weten wanneer je gaat eten in Japan.
Zo! Het lijkt wellicht een hele hoop maar gelukkig is het allemaal niet erg ingewikkeld en is het niet erg om een foutje te maken 🙂 Wees echter altijd beleefd en probeer je gewoon zoveel mogelijk aan te passen aan de plek waar je op bezoek bent. Twijfel je wat je moet doen? Kijk dan gewoon om je heen hoe andere mensen bezig zijn en vaak kom je er dan vanzelf wel uit 😀
DinjaDONUT
oktober 5, 2015 at 9:24 pm
Handige tips! Ooit wil ik nog naar Japan en dan zouden ze best wel van pas komen denk ik :’D