
03 feb Takarazuka: Exclusief vrouwentheater
Musicals zijn er in alle soorten maten. Van je eigen schoolmusical tot aan de musicals in Broadway, voor iedereen is er iets. Verhalen van verschillende gernes worden gecombineerd met zang, dans, kostuums en komen zo samen tot één geweldige show! Het is dan ook geen verassing dat musicals ook populair zijn in Japan. Toch hebben ze daar een andere draai gegeven aan musicals. Want Japan zou Japan niet zijn als het toch eventjes anders doen dan iedereen.
Takarazuka Revue (宝塚歌劇団), of kort gezegd Takarazuka is een Japanse musical theater groep die alleen uit vrouwen bestaat. Zowel de mannen en vrouwen rollen worden dus alleen door vrouwen gespeeld. De vrouwen van Takarazuka spelen allerlei soorten musicals; Westerse/Broadway musicals, maar ook spelen ze verhalen van shoujo manga en Japanse folklore.
Takarazuka Revue
Takarazuka Revue is opgericht in 1913 door een man genaamd Ichizo Kobayashi (小林 一三) die woonde in de stad waar de groep naar vernoemd is: Takarazuka. Kobayashi was destijds president van Hankyu Railways, die een trein lijn had van Osaka naar Takarazuka. Kobayashi vond dat de stad de perfecte plek was om een nieuw soort “attractie” te plaatsen, aangezien het al een populaire touristen spot was in de winter vanwege de hot springs. De nieuwe attractie zou dan de verkoop van trein tickets een enorme boost moeten geven.


Aangezien destijds Westerse dans en muziek erg populair was en de traditionele Kabuki een beetje voor oudbollig werd gezien, dacht Kobayashi dat een theater groep met alleen vrouwen wel in de smaak zou vallen. In 1914 had Takarazuka zijn eerste optreden en in 1924 hadden ze hun eigen theater de Takarazuka Grand Theater (宝塚大劇場). Helaas was deze verwoest in 1992. Het huidige gebouw heeft plek voor zo’n 2.500 man. In 1933 werd er overigens ook in Tokyo het Tokyo Takarazuka Theater geopend.
Unieke attractie
De komst van de Takarazuka theaters was, en is een groot succes en is een unieke attractie binnen Japan. Vooral omdat er traditioneel gezien juist voornamelijk mannen op het podium werden toegelaten, zoals bij de theatervormen Noh en Kyougen. Het was dan ook niet alleen een succes voor de bezoekers maar werd het voor velen een droom om zelf ook op het podium te mogen staan.
Niet iedere vrouw krijgt echter zomaar een plekje in een Takarazuka groep. Elk jaar doen duizende Japanse vrouwen auditie. Van dat aantal worden alleen 40 tot 50 vrouwen gekozen en krijgen 2 jaar lang training in muziek, dans, acteren op de Takarazuka Music School. Het eerste jaar trainen alle vrouwen samen. Daarna wordt er bepaald of ze een Otokoyaku (男役)of een Musumeyaku (娘役) rol gaan spelen in de Takarazuka shows.
Mannenrol voor vrouwen
Otokoyaku betekent ‘mannen rol’ en zoals de naam al zegt, zullen deze vrouwen de mannelijke personages spelen. De Otokoyaku vrouwen knippen hun haar kort en gaan in een meer mannelijk Japans praten. Musumeyaku betekent ‘dochter rol’. Deze vrouwen zullen, hoe kan het ook anders, de vrouwelijke personages tot leven brengen.
Deze zijn dan ook “extra girly” en geeft je soms wel een levende pop gevoel. Nadat alle vrouwen klaar zijn met hun 2 jaar durende training, krijgen ze en contract van 7 jaar en worden ze ingedeeld bij verschillende troupes.
Vijf hoofdgroepen
Er zijn vijf main troupes; Flower (花), Moon (月),Snow (雪), Star (星) en Cosmos (空). Elke troupe heeft twee actrices; een Otokoyaku en een Musumeyaku die als top paar worden gezien.Voor de aller allerbeste is er de titel ‘Superior Member’. De actrices met deze status horen bij geen enkele troupe. Ze spelen in shows waar ze nodig zijn en nemen de senpai (wijze oudere met ervaring) rol op zich door de andere actices te helpen. Maar ook onderscheiden de troupes zich van elkaar door op verschillende aspecten de focus te leggen bij hun shows.
Flower Troupe
Bij de Flower Troupe zijn Rio Asumi (明日海 りお) ♂ en Maria Kano (花乃 まりあ) ♀ het top paar. De Flower Troupe, opgericht in 1921, wordt gezien als één van de succesvolste troupes. Naast dat alle leden van de Flower Troupe vele talenten beschikken, onderscheiden ze zich van de andere troupes doormiddel van hun prachtige, kleurrijke voorstelling. The Rose of Versailles is een bekend theaterstuk dat de Flower Troupe meerdere malen heeft gespeeld.
Moon Troupe
De Moon Troupe, ook opgericht in 1921, heeft Masaki Ryu (龍真咲) ♂ en Manaki Reika (愛希 れいか) ♀ als hun top paar. Veel aandacht aan groepsvoorstelling is iets wat de Moon Troupe zich mee onderscheid van de rest. Gone with the Wind, naar het beroemde boek van Margeret Mitchell, is een populaire show van de Moon Troupe.
Snow Troupe
De Snow Troupe werd ingewijd in 1924, hetzelfde jaar als de opening van de Takarazuka Grand Theater, en heeft als top paar Seina Sagiri (早霧 せいな) ♂ en Miyu Sakihi (咲妃 みゆ) ♀. De Snow Troupe richt zich meer op verhalen van eigen bodem. Zo hebben een voorstelling met de naam ‘ The Wanderer Kenshin -The Romantic Story of a Meiji Swordsman-‘. Hierin vertellen ze het verhaal van de beroemde Rurouni Kenshin, die je misschien wel kent van de anime/manga met dezelfde naam.
Star Troupe
De Star Troupe werd samen met de opening van het theater in Tokyo opgericht. Kairi Hokusho (北翔海莉) ) ♂ en Fu Hinami(妃海 風) ) ♀ zijn het top team voor Star. Het extra “dreamy” en betoverende effect van de Otokoyaku is waar het bij de Star Troupe allemaal om draait. Een show dat de troupe dit jaar gespeeld heeft heet ‘Die Fledermaus/ THE ENTERTAINER!’ dat gebasseerd is op een operette van Johan Strauss II.
Cosmos Troupe
De Cosmos Troupe is opgericht in 1998 en hiermee de nieuwste troupe. Hij is opgericht om het hele jaar shows te kunnen geven in het Tokyo theater. Manato Asaka (朝夏 まなと) ♂ en Rion Misaki (実咲凜音) ♀ zijn in deze troupe het top paar. De Cosmos Troupe heeft in 2016 een show laten zien over Shakespeare.
Overal vrouwen
Met zoveel prachtige vrouwen op het podium zou je overigens denken dat vooral mannen veel naar deze shows komen kijken. Toch zijn het vooral vrouwen die naar de shows van Takarazuka komen kijken. Bijna 90%! Vele vragen zich af hoe dit komt. Volgens velen heeft het te maken met de bewondering die veel Japanse vrouwen hebben voor deze actrices.
Seksualiteit
Ze doorbreken belangrijke genderrollen en zijn meer dan alleen goede (huis)vrouwen. Weer anderen wijzen naar een stukje (onderdrukte) seksualiteit die naar boven komt bij deze show. En volgens weer anderen komt het simpelweg door de uitvoeringen, die vaak een romantisch verhaal vertellen. Men is er nog steeds niet echt over uit.
Vooral de discussie over seksualiteit raakte (met name vroeger) snel over verhit en zorgde voor veel “problemen” Zo werd er gesuggereerd dat de otokoyaku en musumeyaku lesbiennes zouden zijn en dat ook bezoekers lesbiennes zouden zijn. Iets wat toen der tijd niet geaccepteerd werd.
Het werd zelfs zo erg dat de actrices in stilte en in het geheim fanmail en cadeau’s moesten ontvangen en op een gegeven moment niet eens de fanmail meer beantwoorden. Gelukkig is het tegenwoordig allemaal niet meer extreem, maar toch moet de vrouwen oppassen met wat ze doen en het doorbreken van bepaalde stereotypen, zeker omdat homoseksualiteit nog altijd niet (volledig) wordt geaccepteerd in Japan.
Niet meer weg te denken
Desondanks heeft Takarazuka een vaste plek in de Japanse cultuur veroverd en heeft het zelfs zijn weerslag op bijvoorbeeld manga! Zo is bijvoorbeeld de Zuka Club in Ouran High School Host Club geïnspireerd op Takarazuka. Of wat dacht je van Sailor Neptune en Sailor Uranus. Zit toch ook wel een snufje Otokoyaku en Musumeyaku aan, of niet?
Takarazuka is vandaag de dag dan ook nog steeds erg populair en er zijn regelmatig allerhande voorstellingen om bij te wonen. Als je een keer in Japan bent en je wilt een onvergetelijke avond? Dan zou ik zeker een ticket halen voor één van de shows. Ticket prijzen verschillen tussen €30,- en €90,- maar zo’n show is zeker het geld waard, als je het aan mij vraagt!
Geen reactie's