Takoyaki: Overheerlijk Japans Streetfood

Naast okonomiyaki, een Japanse hartige pannenkoek, is er een nog een hartige lekkernij die we hoognodig eens onder de aandacht moeten brengen: takoyaki! Deze smakelijke snacks kun je nog het beste vergelijken met bolvormige, hartige poffertjes en zijn razend populair als straatvoedsel.

Octopus in de hoofdrol

Traditionele takoyaki worden gemaakt met een dun beslag gemaakt van bloem, dashi, en ei, met als vulling stukjes octopus, bosui, en gember. Dit beslag wordt in halfronde gaten gegoten en gebakken op gloeiend hete platen.

Vervolgens worden ze geserveerd met een lekker sausje en de bekende Japanse Kewpie mayonaise. Als finishing touch wordt hier nog wat aonori (gedroogd zeewier) en katsuobushi aan toegevoegd.

Echt straatvoedsel

Bij elk festival, straatje met kleine restaurants, en zelfs in winkelcentra en metrostations vind je wel een plek waar je takoyaki kunt krijgen. Vooral in de kansai-regio en rond Osaka kun je de lekkerste takoyaki vinden. Niet zo vreemd want een man uit Osaka, Tomekichi Endo, is de bedenker van deze bijzondere balletjes.

Takoyaki_shop_by_trungson_in_Osaka

In 1935 kwam hij op het idee om eens een andere variant van akashiyaki (soms ook wel tamagoyaki genoemd) te maken. Hij verving de grote hoeveelheid ei die bij akashiyaki werd gebruikt met dashi en bloem. En voegde er vulling aan toe. En plots waren de luchtige takoyaki balletjes geboren!

De jaren daarna bleef de populariteit redelijk beperkt tot de kansai regio (waar Kyoto en Osaka liggen). Maar na een tijdje waaide het ook over naar Kanto (waar o.a. Tokyo ligt) en is het tegenwoordig niet meer weg te denken uit de Japanse keuken.

Lokale variaties

Zoals met veel andere gerechten vind je ook qua takoyaki behoorlijk wat variaties. De ene regio maakt ze groter dan de andere, de een gebruikt kool ter garnering. En weer een andere extra bosui. Soms heb je worchester saus, soms takoyaki saus en ga zo maar door.

Begin jij ook al zo hard te kwijlen bij het zien van al dat lekkers en wil je zelf ook eens takoyaki proberen? Dan hoef je hiervoor niet speciaal naar Japan te reizen. Je kunt het namelijk ook zelf maken! Hoe je dat doet lees je hier.

Coverfoto door Leng Cheng. Via Flickr.
Dit artikel – Takoyaki: Overheerlijk Japans Streetfood – verscheen voor het eerst op 11 januari 2016 en is voor het laatst geüpdatet op 11 september 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie