Vanwege de kat in het logo heeft het bedrijf TAKUHAIBIN / Takkyubin kattenhuisjes in de vorm van hun bezorgtrucks gemaakt. Via Goin’ Japanesque!

Takuhaibin: Achter je bagage aan reizen!

Als er iets mooi is, is het een rondreis door Japan maken. Een paar weken er op uit trekken en zoveel mogelijk genieten van de bijzondere locaties en landschappen die zo anders zijn dan hier. Zo ver van huis is het soms wel lastig. Want je oude-en-vertrouwde spulletjes zijn dan niet echt bij de hand. Natuurlijk kun je een grote koffer op wieltjes meenemen. Maar laten we één ding voorop stellen: nadat je drie keer met je loodzware koffer een metro trap op-en-af bent gegaan, ben je he-le-maal klaar met je mooie, grote koffer.

Voor de gevorderde backpacker natuurlijk geen probleem. Maar voor iedereen die niet zo gecharmeerd is van het backpack-bestaan kan het een uitdaging zijn om te reizen, én toch je spullen bij de hand te willen hebben, zonder veel te moeten slepen.

Takuhaibin (takkyubin) bezorgdienst

Maar in Japan hebben ze daar een perfecte oplossing voor gevonden: takuhaibin of takkyubin. Dit is een speciale dienst die vrijwel door elk hotel geregeld kan worden. Een speciaal bedrijf komt jouw bagage ophalen én brengt het naar de plek van bestemming. Al in 1970 is deze service door Yamato Transport opgezet maar in het begin als een koeriersdienst voor grotere pakketten.

luggage-forwarding-japan-800x533

Tegenwoordig wordt het vooral geadverteerd en gebruikt als een extra service voor (buitenlandse) toeristen in hotels. Voor ongeveer €15,- per koffer wordt deze al voor je vervoerd. Een erg betaalbare (en heel erg betrouwbare!) oplossing als je op zoek bent naar wat extra comfort en reisgemak.

Waarom achter je bagage aan reizen?

Het gaat simpelweg om het extra gemak wat je hebt. Je hoeft je geen zorgen te maken of er wel ruimte voor je koffer is in de trein, of er een lift is, of dat je 100 trappen je koffer op moet tillen. Ook heb je geen stress meer over het meeslepen van je bagage terwijl je nog niet kunt inchecken bij je hotel, of als je nog ergens een tussenstop wilt maken.

Stel dat je van een hotel in Tokyo naar Kyoto gaat, maar tussendoor nog een stop wilt maken in een afgelegen gebied voor een wandeling. Normaal gesproken zou je dan je bagage de gehele tijd mee moeten slepen. Of hopen dat je deze in een stationkluisje kunt onderbrengen. In dit geval kun je gewoon regelen dat je bagage in Tokyo wordt opgehaald, en in Kyoto naar je hotel wordt gebracht.

Ook is het echt een uitkomst voor hen die een wat unieke reis door Japan willen maken, bijvoorbeeld per fiets zoals deze meneer heeft gedaan. Maar het kan ook een handige oplossing zijn voor degene die graag willen shoppen en met gemak meerdere koffers weten te vullen.

Vergt wat planning

Wel heel belangrijk is, is dat het hierbij gaat om “overnight” service. Dit betekent dat het de volgende dag pas op de plek van bestemming geleverd wordt. Zorg dan ook dat je wel wat spullen bij je houdt voor een overnachting. Indien gewenst kan het wel dezelfde dag geregeld worden maar dit kost extra.

narita-baggage

Ook het regelen vergt wat planning omdat je over het algemeen 1 à 2 dagen van te voren moet aangeven dat je gebruik wilt maken van de dienst. Je kunt dan ook altijd van te voren het hotel mailen/bellen om te vragen of ze dit voor je kun regelen, of het meteen bij aankomst aan het hotelpersoneel vragen.

Overigens kan het voorkomen dat low-budget accommodaties deze dienst niet aanbieden. In zo’n geval kun je het nog proberen bij lokale konbini (de kleine buurt supermarkten zoals Family Mart en 7/11).

Persoonlijke afweging

Wij zijn in elk geval gecharmeerd van deze dienst, maar gebruiken het echt niet voor elke trip of tussen elke reis maar met name wanneer we afgelegen gebieden gaan bezoeken of wanneer het beter uitkomt qua vervoer. Al met al komt het dan ook echt weer neer op een persoonlijke afweging of takuhaibin iets voor je kan zijn of niet.

Wat denk jij? Mooie uitkomst of oplossing voor gemakzuchtige mensen? Laat het weten in de comments!

Cover foto: Vanwege de kat in het logo heeft het bedrijf kattenhuisjes in de vorm van hun bezorgtrucks gemaakt. Via Goin’ Japanesque!

Coverfoto: Vanwege de kat in het logo heeft het bedrijf TAKUHAIBIN / Takkyubin kattenhuisjes in de vorm van hun bezorgtrucks gemaakt. Via Goin’ Japanesque!
Dit artikel – Takuhaibin: Achter je bagage aan reizen! – verscheen voor het eerst op 17 november 2017 en is voor het laatst geüpdatet op 11 augustus 2019.

Tags:
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie