Team Paraluna’s Road to CICAF Part 7 (incl. Fabric Printing Tutorial)

Zelf stof printen- het wordt nog niet veel gedaan voor cosplay. Het geeft je echter ontzettend veel vrijheid en daarom wilden wij dit al heel lang eens uitproberen! En ‘for the first time in forever’ hadden we hier een heel geschikt project voor, namelijk Anna uit Frozen Fever!

Foto1 Anna rok

 

Eindeloos voorbereiden

Voor andere projecten hebben we vaak decoraties en dergelijke met de hand op stof opgeschilderd. Ook hebben we al eens met een borduurmachine bloemen toegevoegd zoals bij een van onze voorronde outfits (de Ritzia jurk uit Dawn of Mana). Ook heeft Sophie al eens met de hand bloemen geborduurd voor haar grote mouwen van Momohime uit Muramasa.

We hebben dus veel technieken voorbij zien komen en horen dan ook vaak dat mensen die ook nog veel cosplay onderdelen volledig met de hand maken het gevoel hebben dat onderdelen met de computer opstellen een soort van valsspelen is. Zelf ben ik het ermee eens dat het uitvoerende deel gemakkelijker wordt wanneer je met de computer werkt. Op een bepaald moment staat alles klaar en ben je in feite voornamelijk aan het controleren of de computer het goed uitvoert (alhoewel zelfs hier nog wel eens wat mis gaat!). Maar het voorbereidende werk kost vaak voor een computer onderdeel meer tijd. Dus uiteindelijk is er toch niet echt één enkele methode die ‘de allermakkelijkste’ is of ‘de allersnelte’.

Het gaat er maar om dat je per project weet welke methode het beste erbij past, er is geen een methode die voor alles ‘de beste’ is. Voor Momohime wilden we authentieke naaimethodes gebruiken dus was met de hand borduren een goede keuze. Maar voor andere outfits gaan we nog graag vaker een borduurmachine gebruiken of stof printen.

 

Vectoren

Voor het printen van stof begin je met het maken van vectoren in bijvoorbeeld photoshop of illustrator. De plek waar je de stof laat printen zal aangeven wat voor bestand ze aangeleverd willen hebben en hoe groot deze moet zijn.

Foto2 Computerwerk

Vervolgens begonnen we met de basis vormen, o.a. heel veel cirkels. Toen dit allemaal goed in elkaar zat werden de schaduwen en highlights toegevoegd. Als allerlaatste gingen we de onderdelen op de goeie manier in elkaar zetten. Voor de rok moesten we dus de getekende bloemen op de juiste afstand van elkaar zetten en bij het vestje moesten de bloemen in de juiste hoek komen ten opzichte van het patroon dat we al gemaakt hadden voor het vest.

 

De juiste grootte voor de printer

Er is nog niet echt een algemene regel voor het klaarzetten van de afbeelding voor de printer. Vaak ben je gewoon eindeloos aan het passen en meten totdat de grootte op het programma overeenkomt met de grootte die je moet hebben voor de patronen van je kledingstukken. Het scheelt dat vaak de website die het printen doet een programma heeft die ook al aangeeft hoe het eruit zal zien. Als dit niet overeen komt zoals jij het nodig hebt moet je het weer in je eigen programma zelf aanpassen.

 

Geprinte stof

Toen de geprinte stof eenmaal hier was ging het verder zoals vanouds. Patronen eruit knippen en netjes in elkaar naaien. We hebben voor de plooien van de rok gebruik gemaakt van stolpplooien (box pleats) en de onderrok is hier ook gelijk op dezelfde manier in meegevormd. De rok sluit af met een blinde rits aan de achterkant.

Foto3 Anna stof

Foto4 Anna naaiwerk

De Frozen Fever outfits schieten in ieder geval al een heel eind op en we hopen dat de bezoekers van CICAF in China het leuk zullen vinden ons als Anna en Elsa te zien op de dag nog voor de finale.

 

Guild Wars 2 armor

Voordat we weer afsluiten even iets heel anders: de Daydreamer’s Finery uit Guild Wars 2 is ook af!! We kunnen het bijna niet geloven dat onze finale cosplays ruim twee weken voor de deadline al helemaal af zijn! Mocht je hier meer foto’s van willen zien kun je ze natuurlijk vinden op onze Facebook pagina.

Foto5 Daydreamer foto's

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X