Team Paraluna’s Road to CICAF part 2 (incl. worbla patronen tutorial)

De voorbereidingen voor CICAF in China zijn inmiddels in volle vaart bezig! In ons vorige artikel hebben we het al eventjes gehad over welke kostuums we in ieder geval mee zullen nemen naar China. Één daarvan is de Stag Armor uit Guild Wars 2, een van onze favoriete videogames!

Sophie speelde al sinds de release van Guild Wars 2 met het idee om deze armorset een keer in ‘real life’ na te maken, maar wat nog ontbrak was een goed excuus om er ook daadwerkelijk aan te beginnen. De CICAF finale gaf ons precies dat, een mogelijkheid om kostuums te maken die we al heel lang op onze wishlists hadden staan.

Vandaag nemen we je dan ook mee in het proces van het maken van deze eerste armor, van 0 tot compleet kostuum.

 

Patronen

Foto2

Alle begin is moeilijk, en zeker een grote armor kan intimiderend lijken als je net begint. De truc is om alles wat groot en ingewikkeld lijkt op te breken in kleinere stukjes. Dan wordt het een stuk overzichtelijker.

Ik ben begonnen door eerst de armor stukken eens grof uit te schetsen en te bouwen van stukken hobbykarton. Met deze methode kun je gemakkelijk stukken afknippen, aanplakken, en aanpassen waar nodig. Zo blijft het bouwproces laagdrempelig totdat je de juiste vorm gevonden hebt.

Met een grote spiegel of een paspop kun je ook controleren of je papieren patronen goede proporties hebben ten opzichte van je eigen lichaam. Af en toe een stapje terug nemen om naar het geheel te kijken bespaart je een hoop moeite achteraf als delen toch groter of kleiner blijken te zijn.

 

Foam & Worbla

Foto3

Als je blij bent met je patronen, kun je ze gaan overzetten naar je armor materialen. In mijn geval gebruikte ik hittebestendig foam (EvaFlex) en de alom bekende thermoplastic Worbla! Eerst heb ik de patroondelen exact overgetrokken op het foam en uitgeknipt. Dit wordt de kern van de armor.

Daarna heb ik alle patronen twee keer overgetrokken op het Worbla, met ongeveer driekwart centimeter “naadtoeslag” erom heen. Door de foam te sandwichen tussen twee laagjes Worbla, kun je hele stevige onderdelen maken, die gemakkelijk aan elkaar te smelten zijn. Met je patroon bij de hand is het dan nog een kwestie van de stukjes weer op de juiste plaats terugzetten en goed vast smelten. Afhankelijk van je design, kun je nog extra details en versiersels toevoegen.

Je kunt kleine, afgeknipte stukjes Worbla weer verhitten en uitrollen tot een plat stuk, wat je heel goed weer kunt gebruiken voor de foam-sandwich methode. Je kunt dan ook heel wat Worbla besparen door consequent de snippers opnieuw uit te rollen en te hergebruiken. Super handig, en je verspilt niets. De gierige Nederlander in mij wordt daar heel gelukkig van.

 

Schilderen

Foto4

Super belangrijk is hoe je je werk schildert als je alles hebt gebouwd! Je kunt met verf de hele toon zetten van je werk; wordt het futuristisch, of juist meer middeleeuws, is het gloednieuw of juist versleten, ziet het er donker en zwaar uit of juist licht als een veertje? Dat kun je allemaal creëren met kleur en textuur. Op de foto zie je het proces van boven naar beneden zoals ik mijn armor heb geschilderd.

Ik wilde voor een robuuste look gaan, met een soort ‘handgemaakte’ textuur, het moest ruig zijn, en er gebruikt uit zien. Daarvoor heb ik eerst alle armor delen een bruine basislaag gegeven en de schaduwdelen ingevuld met bruinzwart. De tweede stap was het terugbrengen van kleur op de donkere delen.

Door de verf met een sponsje te deppen krijg je geen gladde laag, maar juist een wat ruiger effect. In de volgende stap werk je dan met lichtere kleuren, steeds verder van de rand af, zodat je werk van buiten naar binnen steeds lichter wordt. Hierdoor krijg je een diepte effect, en door de donkere rand lijkt de armor ouder, en gebruikt.

Daarna werden de metallic highlights aangebracht op het verhoogde reliëf. Omdat dat weer een beetje te nieuw eruit zag, was de laatste stap het “verouderen” van de metaalkleur met verschillende koper- en bruintinten. Op de foto links zie je het eindresultaat van alle geschilderde armor bij elkaar!

 

Stoffen en thee?

Foto5

Natuurlijk bestaat geen enkel kostuum volledig uit thermoplastic, en moest er ook met stof gewerkt worden. De stoffen uit zichzelf waren al wel gekozen om een ruige uitstraling te hebben, maar ze zagen er nog steeds een beetje te nieuw uit. Mijn cosplay motto in de meeste gevallen is dan ook If tea can’t fix it, it’s a serious problem, en dat was hier niet anders.

Door de stoffen in een theebad te doen kregen ze een rode gloed, die meteen de uitstraling compleet veranderde. Op de rok heb ik eerst designs gemaakt met flockfolie, een strijkfolie met een soort suède look. Deze decoraties bleken echter veel te wit, en ook hier kwam thee weer to the rescue.

Door de flockfolie te verven met hele zwarte Earl Grey thee, kregen ze een goudbruine kleur die veel beter bij het kostuum paste (en het ruikt ook lekker). Als alles in elkaar genaaid is, alle bandjes en bevestigingen eraan zitten, en de laatste knopen eraan gemaakt zijn, ben je klaar!

 

Abunai debut

Het is altijd heel spannend om een nieuwe outfit voor het eerst aan te doen. Natuurlijk heb je thuis alles duizend keer getest maar dat beetje zenuwen blijft toch elke keer. Gelukkig bleken de zenuwen nergens voor nodig, en ik heb dan ook met veel plezier dit kostuum kunnen test-runnen voor China op Abunai!

Jeroen

Foto door Jeroen Weimar.

Er bleken toch meer Guild Wars fans rond te lopen dan voorheen gedacht, wat heel leuk was om te zien. In cosplay is het zo makkelijk om gelijkgestemden te ontmoeten en ik heb het enorm naar mijn zin gehad.

In ieder geval gaat de Stag Armor nu in de koffer, klaar voor de grote reis naar China. We hebben nog 3 kostuums en een half jaar te gaan!

Zelf ook aan de slag met het maken van je eigen cosplay (armor)? Kijk dan hier voor handige (online) winkels waar je al je cosplay materialen kunt halen. En heb je een vraag? Stel deze dan gerust in de comments! Wij gaan ondertussen druk aan de slag met kostuum nummer 2, dus hou The Sushi Times in de gaten voor onze volgende update.

 

Team Paraluna is een super enthousiast cosplay duo bestaande uit Liza en Sophie. Samen schrijven zij tutorials en mogen we ze volgen tijdens hun voorbereidingen voor CICAF 2016!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X