Team Paraluna’s Road to CICAF part 3 (incl. tutorial over worbla)

In ons eerste artikel hebben we al wat uitleg gegeven over de constructie van onze Dawn of Mana cosplays. Aangezien het dankzij deze cosplays is dat we de CICAF voorronde hebben gewonnen leek het ons wel passend om deze outfits nog wat meer in de spotlight te zetten. Dus dit artikel zal gaan over Ritzia!

Foto1

Worbla technieken

Zoals te zien was in ons Team Paraluna’s Road to CICAF part 2 zit er behoorlijk wat worbla in één van de kostuums die we mee gaan nemen naar China. De technieken die gebruikt werden bij die armor-focused cosplay zijn bedoeld voor een rechte en strakke finish. Maar wat nou als je met worbla werkt en juist wat zachtere en glooiende patronen er in wilt krijgen?

Ritzia lijkt een lieflijk karakter met voornamelijk veel naaiwerk, maar als je beter gaat kijken valt het op dat er toch nog behoorlijk wat non-stof onderdelen in haar outfit zitten. De meeste hiervan heb ik nagemaakt uit foam en worbla.

Aangezien ik wel een zachte aanblik aan het geheel wilde blijven geven wilde ik dus geen scherpe hoeken maar afgeronde randen. Om dit effect te creëren werk ik met de details volledig onder de worbla. Dit is in sterk contrast met de methodes waarbij je eerst een gladde foam en worbla basis maakt en vervolgens bovenop dat worbla oppervlak je details van meer worbla maakt.

Ik ga jullie deze ‘onder de worbla’ techniek laten zien met behulp van de foto’s van het maken van de groene schouderstukken van Ritzia.

Foto2

Net zoals bij de meeste worbla technieken begin je met het maken van de patronen. Deze trek je over op je foam en die snij of knip je uit. In plaats van de stukken beide apart met worbla te bedekken en ze daarna weer met elkaar te versmelten plak je eerst de 2 foam stukken bovenop elkaar. Daarna ga je dit stuk in zijn geheel met worbla bedekken.

Door de worbla geleidelijk te verhitten met je heatgun valt de worbla in feite over het foam heen. In het begin zullen de details een beetje moeilijk te vinden zijn maar met genoeg geduld (en wat koud water bij de hand voor je vingers) kun je de details weer terug brengen door voorzichtig met je vingers op het worbla te drukken. Voor deze techniek kun je ook houten boetseergereedschap gebruiken. Daarmee heb je vaak wat meer controle over de details en kun je de hoekjes beter bereiken.

Foto3

 

Om luchtbellen en vouwen in de worbla te voorkomen, werkte ik de randen pas later af. Hierdoor heb je de mogelijkheid om de worbla tijdens het werken naar de randen toe glad te strijken. Pas toen ik helemaal tevreden was met de details ging ik de randen afwerken.

Wanneer je met worbla werkt heb je natuurlijk ook verschillende technieken voor het afwerken van de randen. Je kunt de ‘sandwich methode’ gebruiken. Hierbij heb je worbla zitten aan zowel de voorkant als de achterkant. Je knijpt bij de randen van het foam de worbla bij elkaar en dan knip je het strak af. Vervolgens moet je vaak de randen nog wel weer een beetje gelijk maken maar het geeft meestal wel een mooie finish. Voor Ritzia ging ik liever voor de “omvouw methode” omdat ik dan meer controle had over de curve van de rand zelf die ik net zoals de details zacht en glooiend wilde houden.

Vervolgens moesten deze schouder stukken nog een beetje bol komen te staan. Om dit zo gelijk mogelijk te krijgen moet je simpelweg weer veel geduld hebben. Hoe sneller je het stuk wilt buigen hoe meer vouwlijnen je in je werkje krijgt. Heel voorzichtig bol ik het schouderstuk, en op het laatst zet ik het stuk even op mijn eigen schouder om de laatste vorming volledig op maat te laten zijn voor mijn schouders.

Voor het vastmaken van de schouderstukken aan mijn jurk gebruikte ik schattige roze suède touwtjes die via nestels in de jurk werden vast gestrikt. Dit vond ik beter bij Ritzia passen dan de gebruikelijke stoere leren straps die meestal bij armors voorkomen.

Foto4

Primen en schilderen

Het voorbereiden van je worbla werk voor het schilderen is uiterst belangrijk voor de uiteindelijke look van je armor stuk. Hoe meer liefde en tijd je in deze fase steekt hoe netter je armor eruit zal zien.

Voor deze schouderstukken heb ik grijze spray-on primer gebruikt die ik vervolgens ging schuren na ongeveer 2 lagen. Daarna ben ik er met houtlijm over heen gegaan met behulp van een grote kwast. Een paar minuten na het aanbrengen van de houtlijm maakte ik mijn vingers nat en streek ik de houtlijm nog verder uit zodat de kwastlijnen ook volledig verdwenen. Wees overigens met armor stukken die veel details hebben voorzichtig met de dikte van de primer lagen.

Je wilt natuurlijk niet dat de details die je met veel moeite zo door de worbla heen hebt kunnen drukken langzaamaan minder goed te zien zijn. Dus zelf gebruik ik bij deze techniek telkens vrij dunne lagen van elke primer. Terwijl bij de Guild Wars 2 armor van vorige maand er juist niet al te zuinig is gedaan met de hoeveelheid houtlijm per keer.

Foto5

Nu is het tijd om te schilderen! Dawn of Mana is een game vol met mooie kleuren en kleur overlopen. Ook heeft het vrij harde schaduwen. Om dit effect te krijgen heb ik de schouderstukken met vele verschillende kleuren groen beschilderd.

Om de details nog eens goed aan te zetten ben ik met een zwarte fineliner langs alle randen gegaan. Hier ben ik met wat lichte lagen verf nog overheen gegaan om het weer iets te laten vervagen. Dankzij deze strakke lijnen voor de schaduwen kreeg je de lichtelijke cartoony stijl van de game zelf.

Foto6

Animecon tijd!

Toen was het moment daar om de gehele outfit aan te trekken voor de voorronde op Animecon! Er was backstage voor de deelnemers genoeg ruimte om je om te kleden en al snel werden we geroepen voor de jurering. Zoals je kunt zien op de snelle selfie die we vlak voor de jurering namen was ik erg nerveus! Maar gelukkig ging de jurering heel erg goed.

Ik was erg blij dat de jury de schaduw technieken op de schouderstukken mooi vonden. En de ronde vormen die ik erin had gekregen werden ook geprezen. Ook keken ze onder de schouderstukken en ontdekten ze de roze suède touwtjes in strikjes, zodat zelfs de kleinste details mooi tot zijn recht kwamen!

Foto door Jeroen Weimar.

Foto door Jeroen Weimar.

Ik hoop dat jullie met deze uitleg er weer een cosplay techniek bij hebben! Mochten er nog andere onderdelen zijn van Ritzia waarvan je een uitleg zou willen zien dan kun je altijd een PM naar ons sturen via onze Facebook pagina. Veel succes iedereen met je komende cosplay projecten!

Mocht je overigens op zoek zijn naar cosplay materiaal, kijk dan eens hier.

Team Paraluna is een super enthousiast cosplay duo bestaande uit Liza en Sophie. Samen schrijven zij tutorials en mogen we ze volgen tijdens hun voorbereidingen voor CICAF 2016!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X