Team Paraluna’s Road to CICAF part 4 (incl. tutorial over stof verven)

In artikel nummer 3 hebben we ons gefocust op foam en thermoplastics, maar elke cosplayer weet natuurlijk dat je aller belangrijkste gereedschap je naaimachine is! Vandaar dat we vandaag wat dieper ingaan op het naaiwerk van de kostuums die we voor de voorronde op afgelopen Animecon hebben gemaakt en die ons onze plek hebben opgeleverd in de CICAF finale. Als voorbeeld nemen we Anise van Dawn of Mana.

Anise1

Foto door Jeroen Weimar.

 

Elk naaiwerk begint met een patroon. Je kunt een patroon los kopen, uit een (mode)tijdschrift halen, een basispatroon aanpassen of helemaal van het begin af aan zelf tekenen. Met het patroon bepaal je de vorm en valling van je kledingstuk, het is dus een heel belangrijk onderdeel.

Anise heeft vrij extreme proporties, met hele lange benen en een vrij kleine taille. De jurk moest dat effect versterken als hij werd gedragen. Om dat voor elkaar te krijgen heb ik een korset gemaakt dat onder de jurk werd gedragen. Hiervoor heb ik een uniek patroon getekend dat exact op mijn lichaam en maten is aangepast. Het geeft stevigheid en zorgde er ook voor dat ik de curves in mijn lichaam beter zichtbaar kon maken.

WIPCorset

Daarna gebruikte ik hetzelfde patroon om de jurk van te maken. Dit deed ik door hetzelfde patroon te gebruiken als van het korset en daarvan de onderkant te verlengen. Hierdoor kon ik garanderen dat de jurk strak om het korset zou passen.

Mocht je het nou erg lastig vinden om zelf zo’n patroon te tekenen dan kun je prima een kant-en-klaar patroon kopen en deze zelf aanpassen waar nodig. Via www.naaipatronen.nl kun je bijvoorbeeld al erg veel soorten vinden.

WIPJurk1

Nadat de jurk in elkaar gezet was, kwam ik een volgend probleem tegen. In de game heeft Anise’s jurk een kleurverloop naar beneden, van rood naar paars. De stof die ik had gekozen (een “blend” van wol en polyester) pakte helaas geen gewone stofverf zoals je die voor in de wasmachine hebt. De kleur droop er letterlijk weer uit wanneer de stof droog was, dus dat ging niet werken. Uiteindelijk, na een aantal andere mislukte pogingen, kwam ik uit op een methode die ietwat controversieel is, maar gelukkig wel werkte! (En waar zouden we als cosplayers zijn, als we ons steeds op de gebaande paden begaven, toch?)

Ik heb verschillende soorten textielverf gebruikt om de juiste kleur te verkrijgen. Hiervoor mag je vrij veel verf mengen, zeker als je een groot oppervlak te bewerken hebt. Om te zorgen dat de verf mooi gelijk mengt en niet gaat klonteren, voeg je ook een scheutje acrylverf verdunner toe. Meng alles goed door elkaar en je hebt een soeperig papje textielverf.

Daarna voeg je een beetje water toe, totdat je mengsel ongeveer de consistentie heeft van melk. Daarna giet je dit in een oude plantenspuit (let op, gebruik deze daarna niet meer voor je planten of voor andere doeleinden want er zullen altijd nog verfresten achterblijven) en zet hem op de “mist” instelling, zodat hij je verf vernevelt en niet in een straaltje spuit. Als je een airbrush hebt – dat werkt ook! Let er alleen goed op dat je je airbrush na gebruik helemaal schoonmaakt en dat er geen textielverf achterblijft.

Gradienttutorial

Daarna begin je je stof te “misten” met je plantenspuit. Omdat je verf nog vloeibaar is, zal hij door de stof naar beneden vloeien en zo een heel glooiend kleurverloop creëren. Maak de kleur die je sprayt naar onderen toe steeds donkerder. Nadat je al je kleuren van boven naar onderen een keer gesprayd hebt, laat je de stof drogen.

Wanneer hij droog is, kun je beslissen of de kleur al diep genoeg is. Wil je meer kleur? Meng dan wat nieuwe verf en mist weer van boven naar beneden. Ik heb de scharlakenrode kleur hier drie keer gesprayd, maar de paarse wel vijf keer voordat ik tevreden was.

Nadat de stof helemaal droog is, zal hij iets stijver aanvoelen, maar niet veel. Textielverf blijft enigszins soepel en zal dus je stofvalling niet veel veranderen.

Tenslotten heb ik nog wat gouden decoraties toegevoegd. Deze heb ik uit imitatie slangenleer geknipt, met textielverf goud geschilderd en voorzichtig met de hand vastgenaaid. Door een onzichtbaar steekje te gebruiken met matchende gouden garen, zie je er niets meer van.

WIPJurk2

That’s it! Het maken van het korset was een tijdrovende en lastige klus en ook het vinden van de juiste verftechniek zorgde voor de nodige frustratie. Wanneer je echter het eindresultaat ziet weet je weer waarvoor je het allemaal doet!

Heb je nog vragen over deze tutorial, dan kun je altijd een PM naar ons sturen via onze Facebook pagina. Veel plezier en veel succes!

 

Team Paraluna is een super enthousiast cosplay duo bestaande uit Liza en Sophie. Samen schrijven zij tutorials en mogen we ze volgen tijdens hun voorbereidingen voor CICAF 2016!

1 Comment

  1. Petra

    december 4, 2015 at 3:08 pm

    Gaaf hoor, het verven van zo’n jurk is echt een grote en lastige klus lijkt me, maar het ziet er super uit!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X