Team Paraluna’s Road to CICAF part 9: De finale in China!

Met de World Cosplay Summit al in volle gang in Japan leek het ons wel een goed idee om ook eens wat meer te vertellen hier op The Sushi Times over onze geweldige tijd in China in de cosplay finale van CICAF!!

Foto 1 Guild Wars 2

 

Op naar het vliegveld!

Bij elke grote reis voor een cosplay finale is het elke keer weer even passen en meten met de bagage. Er moesten namelijk ook dit keer zeker 4 cosplays mee en daarbij ook nog stageprops voor ons optreden. Uiteindelijk hebben we toch alles in maar 2 koffers weten te krijgen met 2 rugzakken erbij met onze normale reisspullen.

Foto 2 Sophie op het vliegveld

De vliegreis zelf was heel relaxed en na een vlucht van 10 uur waren we in China. Hier werden we gelijk opgehaald van het vliegveld in Hangzhou door de CICAF organisatie. Net zoals op de European Cosplay Gathering in Frankrijk hielden ze bordjes vast met het logo van de CICAF cosplay wedstrijd met onze namen erbij geschreven. Je voelt je echt een beroemdheid!

De koffers en rugzakken werden in een mooie grote taxi gehesen en zo gingen we op weg naar ons hotel. Het was een ontzettend mooi gebouw! We hadden een grote kamer met lekker zachte bedden en de rest van het hotel was ook heel luxe. Het ontbijt was een grappige combinatie van Westers hoteleten, English breakfast en cornflakes, maar er waren ook een heleboel Chinese ontbijtopties te krijgen. Als echte avonturiers hebben we natuurlijk alles geprobeerd, met wisselende resultaten. ūüėČ

 

Foto 3 yay hotel

Onze eerste indrukken van China

Over eten gesproken, de CICAF organisatie zorgde enorm goed voor alle cosplayers en helpers. Ze hadden elke keer lekker eten klaar staan en wilden er ook telkens zeker van zijn dat we goed waren uitgerust en goed gegeten hadden voordat we weer naar een volgend evenement gingen. Later kregen we te horen dat dit een uiterst belangrijk onderdeel is van de Chinese gastvrijheid. Als we de CICAF reis vergelijken met andere internationale cosplay finales, voelde CICAF het meeste als een vakantie. Een hele mooie exotische vakantie!

We hadden een gids en die liet ons allemaal mooie plekken zien, van prachtige tuinen tot drukke winkelstraten. Omdat naar de andere kant van de wereld gaan natuurlijk voor nogal een cultuurschock kan zorgen, is het leuk dat CICAF deze tours organiseert. Hierdoor ga je niet alleen naar de beurs maar kun je ook de sfeer in Hangzhou proeven en de omgeving verkennen. Een hoogtepunt van  de tours was een grote dansvoorstelling in een theater in een pretpark vlakbij Hangzhou.

We werden begeleid naar VIP-plaatsen in het theater met veel ruimte voor onze stoelen en tafels met allemaal lekkernijen zoals watermeloen en zoete broodjes. Elke dans van het optreden beeldde een ¬†legende uit die afkomstig was uit de provincie Zhejiang waar we ons toen bevonden. Plotseling tijdens het optreden kwamen allemaal dames in witte gewaden, die tot op dat moment theedames hadden uitgebeeld, van het podium af en liepen ze perfect synchroon de trappen op. Ze droegen allemaal koppen thee bij zich en die kwamen ze toen naar onze tafels brengen! Veel mensen in de zaal begonnen foto’s te nemen, aangezien dit blijkbaar niet altijd gebeurde. Het was een heel mooi moment wat wij nooit zullen vergeten!

Foto 4 china tour

Frozen Fever in China!

De eerste echte cosplay dag was aangebroken en speciaal voor deze eerste dag hadden we de Anna en Elsa outfits gemaakt uit Frozen Fever. We hadden al zo’n vermoeden dat deze outfits goede keuzes zouden zijn voor een Chinees Animatie festival, maar we hadden niet beseft hoe populair deze karakters daadwerkelijk waren. Zo gauw we uit de kleedkamers¬†kwamen en ons naar de ingang van het beursgebouw begaven hoorden we al meerdere mensen “Anna!” en “Elsa!” (in het Chinees klonk het meer als “Elisa”) roepen.

Toen we daadwerkelijk de beursvloer opstapten werden we overvallen met mensen die graag op de foto wilden. In Nederland kunnen mensen ook heel enthousiast worden van cosplays die ze leuk vinden, maar op deze schaal hadden we het nog nooit eerder meegemaakt. Binnen enkele minuten (of soms zelfs seconden) ontstond er een mensenmassa om ons heen van enthousiaste fans en mensen die graag op de foto wilden.

In Japan zie je dit vaak ook gebeuren, maar daar sta je als cosplayer niet midden tussen de mensen, maar vaak achter een hek of lint. Hier konden mensen gewoon naast je staan, wijzen naar waar de camera was, en met je praten. We spreken natuurlijk geen Chinees, maar met handen en voeten kom je een heel eind. Het Chinese woord voor dankjewel, uitgesproken als “shi-she”, hadden we vrij snel onder de knie. De mensen zijn ontzettend aardig en hartelijk en we voelden ons erg geliefd.

Foto 5 Anna & Elsa op de foto

Natuurlijk is zoveel aandacht erg leuk maar er waren een paar momenten waarop het wel heel erg druk werd. Onze helper Niels van Animecon heeft een paar leuke foto’s kunnen nemen, maar al snel daarna stonden er zoveel mensen dat we Niels niet meer konden zien.

Zo hebben we op verschillende plaatsen met mensen staan poseren. In een beurshal moest een medewerker van de beveiliging ons uit de menigte komen halen. We hoorden toen dat we moesten blijven lopen en niet te veel stil mochten staan, omdat anders de menige zodanig groot zou worden dat de situtie gevaarlijk kon worden. We konden er wel om lachen natuurlijk maar opeens besef je toch wat zo’n drukte kan betekenen!

De kinderen waren wel heel erg lief. Sommige begonnen liedjes uit Frozen te zingen, een paar kenden zelfs Let it Go in het Engels! Er waren ook verbazend veel kindjes met t-shirts of jurken aan met Anna en Elsa erop geprint. Ze wezen dan eerst vol verbazing naar ons en dan naar de plaatjes op hun kleding. Deze reacties waren gewoon zo lief en we zijn heel blij dat we op zo’n groot evenement Anna en Elsa konden zijn voor deze kinderen.

Foto 6 Frozen Fever foto

Finale dag

Toen was opeens de dag aangebroken waar we natuurlijk ook voor waren overgevlogen. We moesten nog optreden!! Het was heel spannend om de armorsets van Guild Wars 2 aan te trekken en ons voor te bereiden op de uitvoering. Backstage was de sfeer die dag heel wisselend. Grappig genoeg was dit ook terug te zien bij onszelf. Liza was juist helemaal niet zenuwachtig en Sophie wel. En zo zag je ook dat verschillende teams nog haastig met de stageprops en outfits bezig waren en dat anderen juist rustig bij elkaar zaten te kletsen.

Al heel snel waren wij aan de beurt! We waren vlak na team Rusland en Sophie moest in haar eentje op voor de opening. Na nog een paar aanmoedigende woorden van Liza stond ze klaar om alleen het podium op te gaan als stoere Norn die probeert het magische zwaard te bemachtigen. Al snel was het ook Liza’s beurt om het podium op te gaan. In onze achtergrondmuziek zat een stuk Chinese tekst, waarmee Liza veel geoefend heeft om deze netjes te playbacken. Het optreden ging heel goed en we waren heel blij met de enthousiaste reactie uit het publiek, en van de jury aan de tafels vooraan.

CICAF 2016 Cosplay with Team NetherlandsAn impression of CICAF with Team Netherlands! ūüėÄ It was such an honor and an amazing adventure all the way in China in their cosplay finals!! *____* With this video we hope to show you what it was like. A big thank you to the other teams and helpers who were there, it was amazing to meet you all!!! <3 xxx Liza & Sophie

Geplaatst door Team Paraluna op woensdag 11 mei 2016

Wij hadden dit zelf niet gezien maar we kregen later te horen dat verschillende juryleden plotseling begonnen te filmen toen Liza opkwam en Chinees playbackte. Blijkbaar vonden ze het er heel echt uit zien en dat was natuurlijk een super mooi compliment!

Na de hele show kwamen de juryleden ook nog backstage onze armors bekijken. Omdat nu verschillende stukken op tafel lagen in de omkleedruimte konden de juryleden ook de binnenkant van de delen bekijken. Een van de juryleden staat bekend om haar armor builds in China en ze zei dat ze haar volgende project er net zo uit wil laten zien als ons werk. De dag kon nu al niet meer stuk natuurlijk! Uiteindelijk zijn wij zelfs nog 3e geworden in de wedstrijd. Dus we waren een heel trots Team Nederland!

Foto 8 Sophie na de show

Nog even verder genieten

Met de wedstrijd voorbij en een dag speciaal voor het afscheid van de andere teams achter de rug (Liza: Ik zal je nooit vergeten Team Spanje! Hun Road to Eldorado outfits waren zo spot-on en ze waren ook zo charmant!), was het tijd om het volgende deel van onze speciale China vakantie te beleven. We hadden namelijk onze vliegreis iets later geboekt zodat we nog door konden reizen naar Shanghai!

Shanghai was weer helemaal anders dan Hangzhou, het is erg modern, bijna futuristisch. De laatste 3 dagen die we hier nog gespendeerd hebben waren ook een fantastische ervaring en we zijn heel erg dankbaar dat zo’n wedstrijd als CICAF ons zo’n mooie reis kon bezorgen.

 

Video

Tijdens de reis hebben we zelfs wat dingen kunnen filmen, in de video hieronder geven we een indruk van het evenement. Je kunt zelf ook meedoen aan de voorrondes van deze wedstrijd op Animecon in Den Haag. Het is zeker de moeite waard om te proberen die voorronde te winnen, want CICAF is ontzettend druk maar wel een fantastische ervaring!

 

Vragen?

Mocht er iemand nog vragen hebben over CICAF, zowel de finale als de voorronde dan kun je ons altijd bereiken via onze verschillende Social Media websites zoals Facebook (https://www.facebook.com/teamparaluna), Instagram (https://www.instagram.com/teamparaluna) en Tumblr (http://teamparaluna.tumblr.com/).

Ook geven we deze maand nog een panel over internationale cosplay competities op Amsterdam Comic Con. Als je liever je vragen en face stelt, kun je natuurlijk daar ook langskomen. Hopelijk zien we je daar!

Foto 9 Amsterdam Comic Con

Team Paraluna is een super enthousiast cosplay duo bestaande uit Liza en Sophie. Samen schrijven zij tutorials en mogen we ze volgen tijdens hun voorbereidingen voor CICAF 2016!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X