Team Paraluna’s Road to CICAF!

Dit is ons eerste stukje voor ‘Road to CICAF’ en we willen graag beginnen met The Sushi Times te bedanken dat we onze voorbereidingen voor de CICAF 2016 met jullie mogen delen!

We lezen de artikelen op deze website al langer en voelen ons zeer vereerd dat we hier de komende tijd nu zelf een vaste column mogen schrijven. Dankjewel Sushi Times! En we hopen dat jullie als lezers onze stukken interessant vinden.

 

Maar wat is CICAF?

CICAF staat voor China International Cartoon & Animation Festival, een zeer grootschalig festival in Hangzhou, China. Tijdens CICAF wordt de Grand Cosplay Awards show gehouden. Deze cosplay wedstrijd heeft al acht populaire edities gehad in het verleden. Het is een van de grootste Chinese cosplay wedstrijden en wordt door de officiële authoriteiten van China bekostigd.

Sinds 2013 is CICAF zich gaan uitbreiden door internationale teams bij de finale te betrekken. Deze teams kunnen zich echter niet zomaar aanmelden! Om zo’n international team te worden dien je eerst de CICAF voorronde in je eigen land te winnen.

Nederland heeft tot nu toe al twee CICAF teams gehad: in 2014 waren het Mikers en Kireus van cosplay groep ‘MMMC’ die Nederland vertegenwoordigden en in 2015 waren dit Lid’l en Lisu die de eer hadden een mooie show neer te zetten als team Nederland. Voor de editie in 2016 is het onze beurt!

foto1

Nederlandse voorronde

Ondanks dat de komende finale van CICAF in april 2016 is, vond de Nederlandse voorronde al in 2015 plaats. In dit geval vonden de Nederlandse voorondes plaats op Animecon, tijdens de duo cosplay competities op vrijdag. Tijdens deze voorronde strijden verschillende teams voor een finaleplek voor WCS (World Cosplay Summit), ECG (European Cosplay Gathering) of CICAF.

Wij deden mee met onze cosplays van Ritzia en Anise uit de game Dawn of Mana. We beeldden het verhaal uit hoe de lieve Ritzia met goede intenties per ongeluk de gemene Anise bevrijdt en hierdoor de wereld in duisternis hult. Door met het thema van de ‘Doos van Pandora’ te werken, kon het publiek het verhaal van de act goed begrijpen, ook al kenden ze de game zelf niet.

Begin februari hadden we de eerste opzet van ons script af, en we zijn ook al vrij vroeg begonnen met het mixen van de muziek en opnemen van stemmen voor het optreden. We spraken bij deze act elk de karakters in die we ook zouden verbeelden op het podium, maar dat is niet altijd zo: soms spreken we zelfs elkaar in of vragen we andere mensen erbij. We proberen altijd de stem te kiezen die het beste bij het karakter past. Liza’s stem is wat hoger, dus die kozen we deze keer voor de onschuldige Ritzia, en Sophie sprak daarom met haar lagere stem de gemene Anise in.

De cosplays zelf waren een gevarieërde mix met naast veel stof- en naaiwerk ook attributen en accessoires met o.a. foam, worbla en latex. De grootste uitdaging waren de vleugels van Anise.

Sophie wilde perse dat ze geen bandjes om de schouders nodig had omdat Anise een strapless jurk aanhad. Dus we hebben een systeem weten te bedenken dat ervoor zorgde dat de enorme vleugels in haar zelfgemaakte corset bleven zitten, zonder dat er ergens bandjes nodig waren. Het eindresultaat was zeker alle moeite waard en zag er zowel gaaf uit voor foto’s, bij de kostuum jurering en natuurlijk op het podium! Voor onze volledige Work in Progress kun je de foto’s vinden in deze map op onze Facebook pagina.

foto2

Natuurlijk zaten we te hopen dat we iets zouden winnen maar we waren eigenlijk heel blij dat het optreden goed was gegaan. Daarnaast hadden we ook al een paar schitterende foto’s laten nemen van de kostuums, en waren we dus al hartstikke tevreden.

Daar komt nog bij dat alle teams die meededen aan de voorronde fantastisch waren. Backstage zie je veel kostuums van dichtbij en we zijn heel trots op hoe goed Nederlandse cosplayers zijn. We hebben al meerdere cosplays gezien uit verschillende landen op finales en wij kunnen jullie vertellen dat de meeste Nederlandse cosplays op de voorrondes allemaal echt die ‘finale feel’ hebben! Dus we kunnen trots zijn met de hoge kwaliteit die wij in ons “kleine” landje weten te behalen.

Foto door Jeroen Weimar.

Foto door Jeroen Weimar.

Op de zondag van Animecon werden de winnaars bekend gemaakt. Liza deed die dag ook mee als Caithe van Guild Wars 2 aan de solo optredens die vlak voor de eindceremonie plaatsvonden. Voor dit kostuum had ze schmink van haar gezicht tot aan haar buik, en door de strakke planning was er geen tijd om het tussendoor af te wassen, dus zat ze nog helemaal groen geschminkt in het publiek.

Toen opeens toch Team Paraluna omgeroepen werd als winnaar van de CICAF voorronde renden we dolgelukkig het podium op. Liza had nog wel even een ‘maar ik ben nog helemaal groen!!’ moment, maar dat deed er niet toe. Want dan sta je daar opeens met die grote uitnodigingskaart in je handen en besef je dat je binnenkort naar China zal vliegen. Het is een fantastisch gevoel!

foto4

Cosplay plannen voor finale

Zo’n voorronde winnen is natuurlijk fantastisch, maar nu begint het echte werk: voorbereiden voor de finale. Dit is de eerste keer dat we zoveel voorbereidingstijd hebben voor een finale. Voor de World Cosplay Summit hadden we twee maanden, en voor de European Cosplay Gathering  en EuroCosplay hadden we slechts anderhalve maand! Ditmaal hebben we maar liefst tien maanden voorbereidingstijd, dus we hopen die tijd goed te kunnen benutten om iets moois te maken.

We gaan elk twee kostuums meenemen; één voor de finale en één voor de andere events op het festival. We nemen in ieder geval elk een kostuum van een armor set uit Guild Wars 2 mee, omdat dit een van onze favoriete spellen is, en het is ook onlangs uitgekomen in China. CICAF leek ons daarom een prima reden om een kostuum uit dit spel te maken! Wat de 2e cosplay set gaat worden, daar schrijven we later nog over!

foto5

Abunai panel

Als afsluiter wilden we nog even laten weten dat we op Abunai een panel geven, namelijk de ‘International Cosplay Finals panel’. Deze zal plaatsvinden op zondag 30 augustus om 11:30 (tijd kan nog aangepast worden, dus check de uiteindelijke planning van Abunai voor de zekerheid!).

De panel zal gaan over de verschillende Cosplay finales waarvoor Nederland voorrondes houdt. Hoe kan je je op zo´n voorronde voorbereiden? Waar is de jury per wedstrijd naar op zoek? En hoe verschillen al deze finales van elkaar?

We hopen jullie te inspireren ook eens zo’n voorronde uit te proberen. Je leert er enorm van en het is ook nog eens hartstikke leuk! Hopelijk zien we jullie daar, of misschien wel backstage! Tot de volgende keer!

Team Paraluna is een super enthousiast cosplay duo bestaande uit Liza en Sophie. Samen schrijven zij tutorials en mogen we ze volgen tijdens hun voorbereidingen voor CICAF 2016!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X