Teamlab Borderless Tentoonstelling

Update: TeamLAB is vanaf augustus 2022 helaas permanent gesloten. Op moment van schrijven is teamLAB Planets in Tokyo nog wel geopend en zal deze naar verwachting nog heel 2023 open blijven.

Het Teamlab gezelschap is inmiddels een gevestigde naam binnen de kunstwereld en heeft wereldwijd diverse tentoonstellingen mogen organiseren in de grootste steden op aarde. En keer op keer met lovende reviews en tienduizenden bezoekers die zich laten onderdompelen én overrompelen door een stortvloed aan licht, allen op zoek naar een kans voor die éne perfecte (profiel)foto.

Weinig musea in Tokyo worden op dit moment dan ook zo druk bezocht als het Mori Digital Art Museum in Odaiba, Tokyo. Hier is namelijk sinds 2018 de permanente Teamlab Borderless tentoonstelling gevestigd.

Wat is Teamlab?

TeamLab (f. 2001) is een kunstcollectief dat via verschillende specialisaties probeert de werkelijkheid een nieuwe vorm te geven en kunst, wetenschap, en technologie te laten samen komen op een natuurlijke manier. Waarbij ook met name de natuur een grote rol speelt. Het wil laten zien hoe alles met elkaar verbonden is, met elkaar praat, en in elkaar overvloeit en zoekt daarbij, via licht, de grenzen op tot waar deze vervagen en alles één geheel wordt.

De verschillende kunstwerken die hierbij gemaakt worden zijn dan ook een nauwe samenwerking tussen niet alleen kunstenaars, maar ook animatoren, wiskundigen, en architecten. En dit alles om een, haast magische, ervaring te creëren.

Tal van kunstwerken

Dit heeft zich in de loop der jaren doen uiten in tal van kunstwerken die op diverse plekken te bezichtigen zijn geweest. De Teamlab Borderless tentoonstelling is echter één van de weinig permanente tentoonstelling en is het thuis van enkele beroemde werken zoals “The Forest of Lamps” en vele anderen.


Lees ons reisverslag

Ook wij zijn tijdens ons bezoek in november 2018 in de ban geraakt van de verbazingwekkende kunstwerken en haast magische omgevingen binnen de Teamlab Borderless tentoonstellingen.
Met stille verwondering hebben we ons een weg gebaand door het duister terwijl we van het ene kunstwerk in het andere strompelden. Lees hier ons volledige reisverslag.

Eén tip willen we je in elk geval meegeven: staat er ergens een rij? Ga er in staan, hoe lang ook. Dit is meestal een teken van een bijzonder en/of populair kunstwerk. Zoals Forest of Lamps. Meer over ons eigen bezoek kun je hier lezen.

Praktisch

Update: TeamLAB is vanaf augustus 2022 helaas permanent gesloten. Op moment van shrijven is teamLAB Planets in Tokyo nog wel geopend.

Het Mori Digital Art Museum ligt in Odaiba, op ongeveer 5 minuten lopen van Aomi Station. Het is makkelijk te vinden aangezien het naast het grote Reuzenrad ligt. Daarbij is ook gedacht aan bewegwijzering.

Tip: Wees niet bang om via het Toyota Mega Web te lopen. Je kunt hier gewoon naar binnen en buiten wandelen en is onderdeel van de “normale” looproute”.

Plan je bezoek echter wel op tijd. Tickets verkopen nog altijd uit, zelfs op doordeweekse dagen. Reserveren is dan ook aan te raden. Bereid je er echter wel op voor dat je wellicht lang buiten in de rij moet wachten, zelfs als je een ticket gekocht hebt! Denk dus ook aan zaken zoals een paraplu etc. Tickets kunnen gekocht worden via de website van Teamlab Borderless. Let wel dat je hiervoor een creditcard nodig hebt en de tickets digitaal verstuurd worden.

Meer Teamlab

Naast deze vaste locatie heeft Teamlab ook diverse (wisselende) tentoonstellingen wereldwijd. Waaronder nog een permanente tentoonstelling Tokyo: Teamlab Planets. Kijk hier voor een overzicht van de lopende exhibities.

https://planets.teamlab.art/tokyo/

https://www.teamlab.art/e/?type=pickup

Dit artikel – Teamlab Borderless tentoonstelling – verscheen voor het eerst op 12 december 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 2 december 2022

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie