WE ARE X INTERVIEW MET YOSHIKI VAN X JAPAN

Tegenslag en Overwinning in We Are X (Interview met Yoshiki van X Japan)

Als een paar weken Joyce me vraagt of ik misschien zin heb om een interview af te nemen met X Japan’s leider, drummer én pianist Yoshiki spring ik een gat in de lucht. Natuurlijk heb ik daar zin in! Ik ben al sinds jonge leeftijd enorm fan van X Japan, één van Japans grootste en meest bekende heavy metal bands, opgericht in de jaren 80. 

We Are X

Het leven van de band en haar leden gaat echter niet over rozen. Ze kennen vele tegenslagen: zo pleegt Yoshiki’s op 33-jarige leeftijd zelfmoord; hangt bandlid Hide zichzelf in een dronken bui (per ongeluk) op en overlijdt. Wordt ander bandlid Toshi gebrainwashed door een heuse sekte, moet men in 2011 definitief afscheid nemen van Taji, en heeft Yoshiki na jaren intensief drummen en headbangen tal van ernstige gezondheidsproblemen.

Hun opmerkelijke leven als X Japan is het perfecte onderwerp voor een diepgaande en intieme documentaire die fans een kijkje moet geven in het leven van hun idolen en de tragedies de ze hebben moeten doorstaan.

We Are X is deze bijzondere documentaire en is vanaf 19 oktober te zien in bioscopen in Amsterdam, Den Haag, Nijmegen en Utrecht. Speciaal hiervoor is Yoshiki naar Nederland gekomen en mochten wij hem kort spreken.Het Interview

Spijtig genoeg werd ons 1-op-1 interview door ernstige vliegtuig vertraging maar liefst drie keer verzet en noodgedwongen verandert in een groepsinterview. Yoshiki is slechts één dag in Nederland dus moeten er het meeste uit zijn tijd gehaald worden. Samen met 3 anderen worden we na de liveblog die Yoshiki ook nog eens bijhoud netjes begeleid en mogen we 20 minuten vragen stellen.

We staan te springen om te mogen beginnen want niet alleen de gloednieuwe documentaire We Are X is een “hot topic” ook het aangekondigde nieuwe album spreekt sterk tot de verbeelding. Na meer dan 20 jaar komt er namelijk eindelijk een nieuw album, waarvan de titel nog enige raadsel is. Met dit album is Yoshiki en de rest van de band al meer dan 10 jaar bezig! Niet zo vreemd dus dat fans staan te springen om meer informatie.

Mysterieus nieuw album

Het album is al een paar keer uitgesteld omdat Pata, de gitarist, op 15 januari 2016 met spoed naar het ziekenhuis is gebracht met een levensgevaarlijke situatie omdat hij een acuut geval van trombose heeft. Ook Yoshiki moet een spoedoperatie ondergaan als zijn nekwervels versleten zijn wat gepaard gaat met hevige pijn.

Verwacht wordt dat deze in de lente van 2018 wordt uitgebracht. Het is een hevig en persoonlijk album, met inspiratie gehaald uit het bijzondere leven van de bandleden. Yoshiki vertelt: “Eigenlijk alle inspiratie komt uit alles wat ik heb meegemaakt na het laatste album. Vanuit alle dingen die gebeurd zijn de afgelopen 20 jaar. Inclusief de dood van Hide en Taiji. Toshi die gebrainwashed was, al deze gebeurtenissen en meer. Niet alleen de pure gebeurtenissen en belevingen met de band maar ook mijn persoonlijke emoties die ik voelde zitten in het het album.”

Bijzonder is ook dat dit nieuwe album een wereldwijde release zal krijgen. Een nieuwe ervaring voor vele fans die vaak genoodzaakt waren albums te importeren of lang te wachten op een eventuele lokale release. Volgens Yoshiki is dit allemaal onderdeel van hun nieuwe blik op de wereld: “Het nieuwe album is het eerste album dat we releasen over de hele wereld. Mensen kunnen wel aan oude albums komen door import, maar dit is het eerste album dat iedereen kan krijgen. Ik zou het leuk vinden dat mensen over de hele wereld onze muziek kunnen luisteren, maar het is erg uitdagend na al die jaren.” 

Dit is slechts een eerste stap want na de release van het album is het ook de bedoeling dat de oude albums ook uitgebracht gaan worden buiten Japan.

Wereldwijd enthousiasme We Are X

Deze nieuwe richting en focus op de landen buiten Japan komt niet uit het niets. De band heeft door de jaren heen vele internationale connecties gemaakt en is ook buiten de landsgrenzen steeds bekender geworden. Mede door de komst van deze gloednieuwe documentaire wordt dit alleen nog maar versterkt.

Wanneer we vragen of Yoshiki ooit had verwacht dat mensen zo positief zouden reageren op de documentaire en de komst van een nieuw album horen we de enthousiaste verbazing in zijn stem wanneer hij vertelt: “Nee, zeker niet! Ons verhaal is echt dramatisch en behoorlijk triest. Heel veel mensen vertelden me dat het geweldig materiaal voor een documentaire zou zijn, maar ik verwachtte niet zo’n reactie. De reden dat we dit gemaakt hebben is dat mensen het kunnen meemaken, dat ze persoonlijk kunnen zien wat wij hebben gevoeld en hebben meegemaakt. Dat is de reden. Het is niet iets zoals een promotie voor de band ofzo, we hebben dit om persoonlijke redenen gedaan. Het is dan ook geweldig om zoveel positieve feedback te krijgen.”

Juist omdat deze documentaire zo persoonlijk is, is de impact op de leden heftig. Zaken die men jaren lang heeft moeten verdragen worden weer opgerakeld en oude wonden worden opgereten. Met camera’s dag-en-nacht om hen heen worden gebeurtenissen opnieuw belicht en dat gaat Yoshiki niet in de koude kleren zitten: “Ik ben het gewend dat de camera me overal volgt. Het enige wat moeilijk was waren de dingen over mijn verleden zoals mijn vaders dood of Hides dood. Dat was erg moeilijk. In de eerste interviews die gehouden werden heb ik mijn hart niet kunnen openen. Het koste tijd en meerdere interviews voordat ik mijn hart heb kunnen openen naar de producenten en de regisseur. Maar de interviews voelen aan als een therapeutisch process. John Battsek is een hele goede producent. Hij heeft alles heel goed gepland. En Steven Kijak is een geweldige regiseur. Ze hebben mijn hele ziel en zaligheid in de film gestopt.”

Naar de toekomst kijken

Met de première van We Are X kunnen de heren van X Japan een hoofdstuk in hun leven afsluiten en de gebeurtenissen uit het verleden definitief een plekje geven.

In de tussentijd wordt er nog hard gewerkt aan het afronden van het nieuwe album en wordt er zelfs gesproken over een nieuwe wereldtour. Yoshiki kijkt echter erg gepijnigd wanneer we meer vragen. Zijn gezondheid zit hem voor alsnog in de weg voor een nieuwe wereldtour: “Ik denk dat ik dan de drums wil bespelen. Maar nu zegt de dokter nog: Nee! Dus moet ik een manier zien te vinden. Ze hebben een kunstmatige schijf tussen wervel 5 en 6 geplaatst omdat deze helemaal versleten was. Ook de wervels tussen 3 en 4 en 5 zijn versleten. Als ik weer wil drummen moet ik nogmaals een operatie plannen en ik heb al 2 operaties ondergaan die best eng waren. Maar ik wil weer gaan drummen; zo hard als ik kan, zo heavy als ik kan.”

Als fan van het eerste uur kan ik niet anders dan hopen op deze nieuwe tour, maar niet ten koste van mijn idolen. Ik kijk dan ook al reikhalzend uit naar het nieuwe album dat hopelijk niet de laatste zal zijn. Want zoals ook dit interview maar weer laat zien is dat Yoshiki, en de rest van X Japan nog lang niet uitgespeeld zijn, wat het leven ook op hun pad zal gooien.

Of zoals Yoshiki zelf zegt ter afsluiting van het interview: “Niets is onmogelijk. Alles is juist mogelijk. Ga vooruit en geef niet op!”

Bekijk We Are X

De documentaire van We Are X is vanaf 19 oktober te bezichtigen in diverse bioscopen in Nederland waaronder Amsterdam, Rotterdam, Nijmegen en Zwolle. Voor meer informatie kijk op https://www.biosagenda.nl/

Hennie
hennie.kaoru.draaisma@gmail.com

Domo hajime mashite! Ik ben Hennie, een prettig gestoorde shinsengumi-tologist wiens hart verloren is aan Japan! Ruim 5 jaar heb ik in Japan gewoond en ik kom hier mijn verhalen met jullie delen!

Geen reactie's

Geef een reactie