Tengu: De Gevreesde Gevleugelde

Image via wikipedia

De Japanse historie, religie- en cultuur zit vol met mythische wezens waar we het bestaan niet echt van kunnen bevatten. Zoals we inmiddels weten zijn de tanuki en kitsune daar een mooi voorbeeld van. Maar de wezens zijn niet alleen op het land te vinden, sommige kunnen ook vliegen!

 

Hond of vogel?

Een van de populairdere vliegende mythische verschijningen zijn toch wel de Tengu. Het woord Tengu stamt af van twee Chinese symbolen die samen geassocieerd kunnen worden met de woorden “hemelse/zwarte hond/vos”. Waarom lijken dan al die afbeeldingen van een tengu op een soort vogel?

Image via rebeldogcomics

Image via rebeldogcomics

De oorsprong hiervan ligt waarschijnlijk bij een verwoestende komeet die ergens in de 6e eeuw voor onze eigen jaartelling begon, in China neerknalde. Volgens de beweringen leek de staart van het hemelse gevaarte op dat van een hond. Maar ja, honden kunnen niet vliegen en het zegt nog steeds niet veel over de tengu zoals hij gezien werd in Japan.

Toen de tengu via de het boeddhistische geloof ergens in de 7e eeuw door China en Korea naar Japan werd gebracht, werd er beweerd dat het een destructief karakter had. Deze tengu hielden er van om Boeddhistische tempels te slopen en mensen om de tuin te leiden met list en bedrog.

 

Gelijke geesten

Het blijkt dat, voordat de Boeddhistische vorm van de tengu vanaf het vasteland naar het eiland overwaaide, er al een zelfde soort van geestelijke verschijning in Japan aanwezig was. Deze yokai had de gestalte van een vogel en kwam voor in het Shintoïsme, de enige geloofswijze van Japan voordat het Boeddhisme werd geïntroduceerd. Doordat de karaktereigenschappen van beide wezens overeen kwamen, werden ze samen ondergebracht onder dezelfde naam: Tengu dus.

De oudste vormen van de tengu in Japan toonden hen als onverschrokken strijders. Maar ook als kwelgeesten voor mensen van Boeddhistische geloof, net zoals in China. Rond de 12e eeuw werd hier nog een schepje bovenop gedaan. Volgens de beweringen van die tijd wilde de tengu naast Japan, ook de rest van de wereld veroveren. Om dit plan in gang te zetten, bezaten ze de lichamen van vrouwen en meisjes en ontvoerden ze jonge mannen en jongens om ze zo met geweld aan te laten sluiten bij hun snode plannen.

 

Kwaadaardige wezens

Ook de Boeddhistische monniken en priesters waren maar al te vaak het doelwit van de tengu. De ontvoerde geestelijken werden vastgebonden op berg- of aan boomtoppen om daar de rest van hun dagen te lijden. Sommige van de gehersenspoelde, ontvoerde jonge mannen en jongens slaagden erin om terug te keren naar huis. Helaas waren deze mannen het sterven nabij en bleven zij gestoord voor de rest van hun verdere leven.

In deze periode werden de tengu ook gezien als de geesten van trotse en ijdele mens. Ze konden het niet hebben als er over hen grapjes werden gemaakt, dit zette het aan tot zware wraak voor de grappenmaker zelf en alle medeplichtige. De tengu waren zeer kundige edelsmeden, meester in het beoefenen van vechtsporten en geweldige zwaardvechters. Dit maakte van hen moeilijke tegenstanders.

Hierdoor heb je dus ook verschillende soorten tengu. De meest voorkomende vormen zijn de Karasu- en de Yamabuhi tengu. De oudste en meest originele vorm van de tengu in Japan is de Karasu tengu, oftewel de kraai tengu. Deze vorm van de tengu heeft het hoofd en de vleugels van een kraai, maar het lichaam van een gnoom (een soort van grote kabouter).

Image via brangal

Image via brangal

De Karasu tengu was de soort die spontaan objecten in vuur en vlam kon steken en mensen ontvoerde, om sommige later weer vrij te laten. Maar wel altijd in dementerende staat. En kwam ook zeker niet aan het bos of woud waar de Karasu tengu leefde, het wezen toonde je geen mededogen als je kwaadwillig dingen vernielde!

 

Wijze raadgever

Tijdens het verstrijken van de eeuwen veranderden het uiterlijk en karakter van de tengu enorm. Het werd niet meer gezien als een kwaadgezind wezen, maar als een helper voor de mens. Een wijze raadsman, die vaak het uiterlijk had van een oudere kluizenaar of monnik.

Deze Yamabushi tengu beschermde mensen die door zijn omgeving reisden. Net zoals de tanuki en kistune, konden de tengu dus een menselijke gedaante aannemen. In sommige tradities is het zelfs zo dat de originele vorm van een tanuki of kitsune, eigenlijk en tengu is. De Yamabushi tengu worden vaak afgebeeld met een rood hoofd, een klein hoedje, een lange neus en vleugels.

Ondanks dat alle tengu vleugels hebben, zal je ze er niet echt mee zien vliegen. Alle tengu hebben de kracht om zich, sneller dan voor het oog zichtbaar is, te verplaatsten van a naar b. Het kleine hoedje blijkt naast zijn functie als hoofd-accessoire ook te dienen als drinkbekertje.

Image via altjapan

Image via altjapan

Maar wat is dat nou met die lange neus? De lange neuzen zijn verbonden met de haat die de tengu hebben tegen bevooroordeelde en arrogante mensen. Vooral de priesters en monniken van het geloof met deze karaktereigenschappen hadden grote kans dat zij in een tengu veranderd werden na hun dood, om zo hun zonden uit te dienen door onzelfzuchtig de levende te helpen.

Tegenwoordig staat de tengu op het menu voor komisch vermaak vanwege zijn lange neus. In anime is hij regelmatig te zien als een oude man die te diep in zijn glaasje kijkt en teveel saké drinkt.

Image via yousearch

Image via yousearch

Mocht je ooit in de buurt zijn van Kyoto, ga dan eens langs Kurama. Vanaf het station van Kurama is een bijzonder pad te volgen naar het nabij gelegen gebergte en de tempel Oku no In. Het binnenste gedeelte blijkt één van de meest machtige en oude tengu van Japan te huizen. Dus houd je neus, eh, ogen op scherp.

 

またねーにゃん!

 

Bron: 1,2,3,4,5,6,7,8

Cover foto via: Wikipedia

Kurimu is een Japan cultuur- en subcultuur superfan. Kawaii-lover. Calpis-verslaafde. Echte ontdekker, eerlijk, en soms té nieuwsgierig. Vleugje ondeugend met een toefje dapper.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X