Tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto and the Spirit of Hemp

Nieuwe tentoonstelling in het Hash Marihuana & Hemp Museum in Amsterdam laat zien hoe nauw hennep is verweven met de traditionele Japanse cultuur.

Wat betekent het Japanse kanji (teken) 麻? Het kan verwijzen naar de cannabisplant zelf. Al duizenden jaren geleden is hennep in Japan gebruikt als grondstof voor textiel, voeding en medicijnen. Het kan echter ook duiden op een voorwerp gemaakt met hennepvezels dat in shintorituelen wordt gebruikt.

Het Japanse shinto wordt gezien als het spirituele hart van Japan, nauw verbonden aan de nationale identiteit en geschiedenis. De meerduidigheid van het teken weerspiegelt de veelzijdigheid en de lange geschiedenis van vezelhennep in de Japanse cultuur.

Tentoonstelling

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 (24 juni 2023 – 17 maart 2024), samengesteld in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, laat zien hoe hennep in Japan tot op de dag van vandaag een bijzondere spirituele positie heeft.

De zuiverende rol van hennep

Shinto kent een breed scala aan Japanse rituele tradities en ceremonies, die gericht zijn op materiële en spirituele reiniging, purificatie, ten einde in contact te komen met kami. Kami zijn vitale krachten in de natuur.

Men weet dat welvaart en welzijn afhankelijk zijn van een harmonische relatie met de natuur, waarvan de mens immers ook deel uitmaakt. 麻 is een wezenlijk onderdeel van die levensvisie, want aan de hennepplant en producten van de goudkleurige vezels wordt een zuiverende functie toegekend.

Het is een paradoxaal gegeven dat in land waar cannabis een sociaal taboe en illegaal is, deze plant onmiskenbaar ook een spirituele functie heeft.

Een gezegende tentoonstelling

In het middelpunt van de presentatie staat een klein Japans huisaltaar ( kamidana ), afkomstig uit het meest prestigieuze shintoheiligdom, de Ise Jingu. Het museum biedt hiermee een tijdelijk tehuis aan kami , die aanwezig zijn door middel van amuletten ( kamifuda ) uit drie Japanse shintoheiligdommen.

Het altaar is in gebruik genomen tijdens een besloten ceremonie bij de aanvang van de tentoonstelling, onder leiding van Paul de Leeuw, shintomeester van Yamakage Shinto Holland Saigu in Amsterdam.

Een shintopriester (niet Paul de Leeuw) © Floris Leeuwenberg

Gedurende de tentoonstelling wordt het met wekelijkse offers in ere gehouden. Het museum honoreert hiermee Japanse shintogebruiken en biedt bezoekers de mogelijkheid die van dichtbij te ervaren.

Unieke Japanse collectiestukken

Speciaal voor deze tentoonstelling zijn door Yamakawa, een gespecialiseerd atelier in Kyoto, een aantal hennepvoorwerpen gemaakt die van oudsher een plek vinden in Japanse shintoheiligdommen. Zo zal boven de entree van de tentoonstelling een shimenawa hangen, een dik gevlochten touw dat traditioneel werd gemaakt van hennepvezels en waarmee een heilige plek voor de kami wordt gemarkeerd.

Bij het altaar in de tentoonstellingsruimte hangt een speciaal koord van hennepvezels (een suzuo ) waaraan een bel is bevestigd. Deze wordt gebruikt om bezoekers te zuiveren en de aandacht van de kami te vragen.

De presentatie biedt een unieke ervaring in het hart van Amsterdam, voor mensen die misschien nooit een shintoheiligdom in Japan zullen bezoeken.

Samenwerking

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of 麻 is gemaakt in samenwerking met gastcurator Yuko Ogino, oprichter en directeur van de NPO Society for Rebalance Kyoto en voorzitter van Project Japan, een organisatie die tot doel heeft traditionele Japanse cultuur een plek te bieden in het moderne leven.

Dankzij deze bijzondere samenwerking verbreden we ons perspectief op de collectie en op de globale cannabisgeschiedenis, en realiseren we een langgekoesterde droom van museumdirecteur Ben Dronkers om aandacht te besteden aan dit fascinerende onderwerp.

Over het Hash Marihuana & Hemp Museum

Het Hash Marihuana & Hemp Museum beheert een unieke collectie, die te zien is op twee locaties: een grachtenpand in het centrum van Amsterdam en een modernistisch stadspaleis in Barcelona.

De collectie van het museum bestaat uit zeldzame objecten die betrekking hebben op alle verschillende aspecten van de geschiedenis en cultuur van cannabis. Oprichter Ben Dronkers heeft ze van over de hele wereld verzameld.

De tentoonstelling Cannabis Japonica: Shinto & the Spirit of Hemp 麻 is te zien van 24 juni 2023 t/m 17 maart 2024, Kijk voor meer informatie en tickets op de website van het museum.

Bron: persbericht
Coverfoto: Shintoheiligdom Kumanu Hongu Taisha in Japan. © Floris Leeuwenberg
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie