Terug naar Japan Boek Review + Giveaway!

Terug naar Japan, dat willen op het moment volgens mij velen van ons! Jammer genoeg zijn de grenzen voor alsnog gesloten maar gelukkig kunnen we nog wel op andere manieren van het land genieten. Bijvoorbeeld door het boek Terug naar Japan van Anne Sey. Zij neemt ons mee op haar ontdekkingsreis door Japan. In dit boek deelt ze de verhalen en ervaringen die ze verzamelde tijdens haar fietstocht van bijna 1000 kilometer door het land van de rijzende zon!

Zo slaat ze haar tent op in een tempel, logeert in een kerk, slaapt achter een grafheuvel en ervaart dat wabi sabi verzoening is met imperfectie. Ze komt terecht in een nuffig huwelijkspaleis, wordt uitgezwaaid door ontelbare inktvissen, slaat op de grote bronzen bel van een kasteel en beleeft de oneindige pijn van de boeddhistische hel en de levensverlengende krachten van bronwater. Kortom, een avontuurlijke reis door het Japan van nu, dat eigenlijk niet zoveel anders is dan het oude Japan.

Flow

Anne Sey studeerde Japankunde in Berlijn en aan de Tōkai-Universiteit in Japan. Sindsdien reist zij regelmatig naar Japan. Tegenwoordig is zij keramist en maakt werk geïnspireerd door Japanse vormgeving. Dus dat ze veel afweet van Japan moge duidelijk zijn! Niet alleen haar kennis komt goed naar voren, maar ook hier diepe liefde en fascinatie voor Japan spelen een grote rol. Het boek zit bomvol bijzondere reisinformatie, afgewisseld met interessante weetjes, en stukjes geschiedenis.

Soms zelfs iets teveel van het goede. Want de grote hoeveelheid verwijzingen en citaten waren zo nu en dan best storend. Ze haalden je uit de flow van haar verhaal, hoe leuk of informatief ze ook waren. Vooral ook omdat ze vaak in oud Nederlands, of Engels werden geplaatst. Ik snap wat er geprobeerd is te doen, namelijk het koppelen van “de oude ontdekkers” met haar eigen ontdekkingstocht, maar gevoelsmatig is dit niet overal even lekker uitgevoerd.

Zo moest ik een zin twee vaak keer lezen omdat ik niet direct doorhad dat we ineens weer in een quote beland waren. Ligt natuurlijk ook aan mijzelf, maar het maakte het lezen af en toe wat vermoeiend. Op den duur raakte ik hier wel aan gewend, maar het heeft een poosje geduurd.

Losse momenten

De rest van de schrijfstijl is gelukkig wel erg makkelijk leesbaar. Her en der misschien een tikje oubollig qua woordkeuze, maar absoluut niet storend. Het is over het algemeen vlot, en enorm beeldend. Je kunt je echt voorstellen hoe ze met haar zaklamp in een tentje zit, of met moeite takoyaki (wat Anne Sey écht niet lekker vindt) doorgeslikt krijgt.

De korte stukjes waarin het boek is opgedeeld dragen daar ook nog eens extra aan bij. Het is een verzameling “losse” momenten en gebeurtenissen tijdens haar reis. De rode draad is natuurlijk de gehele rit, maar het zijn bovenal momentopnames tijdens deze reis die gedeeld worden. Hierdoor kan er in detail gesproken worden over deze kleine momenten.

Je krijgt de kans om even stil te staan bij kleine zaken, zoals het vakmanschap van een kommetje, zonder dat het afbreuk doet aan het grotere geheel. Af en toe glijdt het hierbij wel eens richting het zweverige. Of waren er een paar momenten waarop ik de interacties storend vond, maar ze maakten het geheel wel enorm persoonlijk.

(terug) Naar Japan

Ik voelde me dan ook echt weer eventjes ‘Terug in Japan’. En ik kan me voorstellen dat – met name voor iedereen die nog niet eerder naar Japan is geweest – dit een fantastische kennismaking is met de mogelijkheden die het land biedt. Je moet echter wel interesse hebben in een stukje geschiedenis en veel trivia die je kant op wordt gegooid over de oude ontdekkers van Japan, en hun ervaringen.

Voor een Japan gek als ik, was het echter een fijne mix van beelden vertellen, heden en verleden, reisverslag en informatie. Een absolute aanrader die (verder) wil kennismaken met Japan.

Terug naar Japan is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com, Libris, De Slegte, en je lokale boekhandel. Kijk voor meer informatie over het boek op annesey.nl. Of volg Anne Sey op haar Instagram en Facebook.

Giveaway

Zelf ook op ontdekkingsreis door Japan gaan? Doe dan nu mee met onze giveaway want we moeten één exemplaar van Terug naar Japan weggeven! Het enige wat je hoeft te doen is in onderstaande app je gegevens achterlaten en je maakt al kans! Eventueel kun je ook nog mee doen via Facebook, Instagram, en Twitter voor extra winkans:

Terug naar Japan door Anne Sey
Alleen voor deelnemers binnen Nederland en personen boven de 18 jaar, of met toestemming van ouders/voogd. Er kunnen geen rechten worden ontleend aan het boven geschreven en de wedstrijd kan op elk moment, zonder bericht of reden, worden gewijzigd. De prijs is niet overdraagbaar of inwisselbaar. Er zijn geen kosten aan verbonden. Deelname kan tot zondag 26 november 23:59. De winnaar zal bekend gemaakt worden op maandag 27 april via facebook en www.thesushitimes.com. De winnaar moet zelf contact opnemen voor de verdere afhandeling. Indien geen reactie binnen 24 uur wordt een andere winnaar gekozen. Wanneer de winnaar zijn/haar prijs in goede orde heeft ontvangen worden alle persoonsgegevens van deze wedstrijd weer verwijdert. Kijk hier hoe we omgaan met je persoonlijke gegevens en privacy. En lees hier hoe WooRise (de app die we hierboven gebruiken) omgaat met persoonsgegevens.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie