The Sushi Times op Amsterdam Comic Con 2016!

Hoe graag ik ook lovend over een evenement wil zijn, en dit ook eigenlijk altijd ben, kan ik niet anders dan zeggen dat Amsterdam Comic Con op z’n best een middelmatig event was. Net als Epicon (in 2014) lijkt ook Amsterdam Comic Con aan een gevalletje grootheidswaanzin te hebben geleden. Al was ACC gelukkig bij lange na niet zo’n teleurstelling als Epicon dat was.

In het buitenland mag Showmasters, de organisatie achter Amsterdam Comic Con dan al een groot aantal succesvolle evenementen hebben neergezet, hier lijkt er nog heel wat werk aan de winkel voor ze! Zeker op het gebied van cosplay is er onder de maat gepresteerd, en dat terwijl organisator Rafael Zawada in het Parool nog zei: “Het cosplaylegioen is heel belangrijk voor ons event. Ze brengen enthousiasme, energie en vreugde mee.”

Wanneer een organisatie zelf roept dat het cosplaylegioen belangrijk voor hen is verwacht je dat er ook serieus met cosplay wordt omgegaan. Kijkende naar het gebied dat zij “cosplay stage” noemden kunnen we wel concluderen dat daar dus niks van waar was. Wellicht nog slechter/ nog meer amateuristisch is dat, toen men er via twitter op gewezen werd dat dit een absurd klein en slecht podium was, werd er gedaan alsof dit het cosplay podium helemaal niet was! Maar konden ze niet vertellen waren het échte podium dan zou zijn, en waarom er wel degelijk cosplay activiteiten op het podium plaatsvonden.

IMG_9573

Ter onderschrijving van het bovenstaande: dit is het (cosplay) podium in het World Forum, Den Haag. Waar Animecon plaats vindt.

Ter onderschrijving van het bovenstaande: dit is de cosplay zaal met podium in het World Forum, Den Haag, waar Animecon plaats vindt.

Het lijkt erop dat dit soort commerciële evenementen constant onderschatten dat cosplay voor velen een serieuze business is en dat een groot deel van de cosplayers (en cosplay fans) inmiddels gewend is aan de grote podia zoals op Abunaicon of het werkelijk schitterende podium op Animecon. Cosplayers die we tijdens en na het evenement spraken bevestigden dit gevoel: cosplay wordt totaal niet serieus genomen, ondanks de mooie woordjes van de organisatie. Absoluut een gemiste kans dus.

Desondanks was de cosplay competitie op zondag hartstikke leuk om mee te maken dankzij alle cosplayers die zich niet lieten tegenhouden door zo’n lullig “podium”. Uiteindelijk zijn de prijzen gegaan naar een schitterende Queen Ravenna uit Snow White & The Huntsman, een Pokémon cosplay groep die een erg grappige act neer wisten te zetten, en een piepjonge Rey uit Star Wars: The Force Awakens. Deze kleine dame wist met een oogverblindende glimlach en een ijzersterke stage presence in één klap (of eigenlijk trap) de hele jury en het publiek voor zich te winnen. Fantastisch gedaan!

IMG_9865IMG_9697

Uiteraard draait een evenement zoals Amsterdam Comic Con om meer dan alleen cosplay maar ook daar zijn mijn verwachtingen niet geheel waar gemaakt. Hoewel het aanbod aan dealers zeker degelijk was, was de grootte van dit evenement nogal overdreven in de vooraankondigingen. Vooral bezoekers die naar Dutch Comic Con zijn geweest zullen waarschijnlijk even achter hun oren hebben gekrabd, DCC was namelijk een behoorlijk stuk groter. Sterker nog, Amsterdam Comic Con voelde simpelweg klein aan.

Dit was ook te merken bij de rijen voor het verkrijgen van handtekeningen en foto’s met de grote namen die Amsterdam Comic Con naar Nederland had gehaald. Teveel mensen op een te klein stuk die vaak te lang moesten wachten. Tel daarbij op dat sommige gasten toch niet meer kwamen (en dit niet altijd goed was gecommuniceerd) en je kunt je voorstellen dat er heel wat mensen stonden te mopperen in de rij.

Ook werd er ruim gepromoot met props en items uit films en series die tentoongesteld zouden worden. Deze waren er zeker, maar weggestopt in een klein hoekje kregen ze niet de aandacht die ze verdienden. En op de Dolorean na (die bij de ingang stond) weet ik zeker dat een hoop mensen de props simpelweg over het hoofd hebben gezien. Zonde dus! Daarbij kwam ook dat er, door de beperkte ruimte, simpelweg vrij weinig te doen was. Zeker wanneer je geen interesse had in het bemachtigen van handtekeningen of kopen van merchandise was je snel klaar. Ook dit deed concurrent Dutch Comic Con wat dat betreft een stuk beter. Er was daar meer te zien, doen en beleven.

IMG_9620

IMG_9606

IMG_9582

IMG_9524

Wat ik wel een verademing vond was de snelheid waarmee de rij op zondag werd weggewerkt toen de deuren eenmaal opengingen (al was dit op zaterdag absoluut niet het geval, toen duurde het eeuwen!). Het publiek stroomde dus in elk geval op zondag als een trein naar binnen en in no-time was er al bijna niks meer van de lange rij over. En de angst dat ik me helemaal kapot zou zweten bleek ook ongegrond, op zondag draaide de airco op volle toeren en was het zeer goed vertoeven in de RAI (ook dit was op zaterdag echter niet het geval). De grote ramen zorgden dus niet voor een broeikas effect maar zorgden er voor dat er eindelijk eens goed licht was om foto’s te maken. Een luxe die we regelmatig moeten missen.

Gelukkig zijn er nog meer positieve verhalen. Vooral van mensen die ein-de-lijk hun grote held(in) hebben kunnen ontmoeten, die hun eerste cosplay hebben kunnen aantrekken, of thuis zijn gekomen met tientallen toffe aankopen. Ik denk dan ook dat Amsterdam Comic Con op zich nog niet eens zo’n slecht evenement zou zijn geweest als de organisatie van te voren niet zo hoog van de toren had geblazen.

Gecombineerd met alle fantastische events die ik al “gewend” ben, ben ik wellicht wat te kritisch maar als ze zich gewoon hadden neergezet als een wat kleinere comic con met toffe dealers, enkele grote sterren, met een klein cosplay gebied, en gewoon alles wat kleiner hadden gehouden qua berichtgeving en verwachtingen, dan denk ik dat veel meer mensen met een tevreden gevoel naar huis waren gegaan. Uiteindelijk heb ik me nog redelijk vermaakt maar dat kwam vooral door de mensen die we daar tegenkwamen (en het lekkere eten van de Netflix food truck).

Wil ik volgend jaar nog een keer gaan dan moeten ze er wel voor zorgen dat ze realistischer zijn in hun aankondigingen of echt gaan waarmaken wat ze beloven. Op deze manier zijn er namelijk veel leukere evenementen om je geld aan uit te geven. Gelukkig lijkt de organisatie dit inderdaad van plan te zijn! In een persbericht dat gisteren werd gepubliceerd wordt namelijk het volgende gezegd door Rafael Zawada “Als organisatie zijn we heel gelukkig met de geweldige opkomst en positieve reacties. We zijn daarmee ook gesterkt in onze visie en opinie wat een COMIC CON zou moeten zijn en wat de bezoeker van ons verwacht.  Volgend jaar gaan we in ieder geval flink uitbreiden, met meer hallen, meer entertainment, meer activiteiten, meer en grote Hollywood-sterren, tekenaars, cosplayers etc. Volgend jaar komen we sowieso opnieuw terug naar de RAI in Amsterdam”.

Nu is dit ook de beste meneer die zei het cosplaylegioen serieus te nemen dus of ze het echt allemaal waar gaan maken is nog maar afwachten. Laten we voor nu echter maar even van het beste uitgaan en erop vertrouwen dat ze het volgend jaar een stuk beter gaan doen! Onderstaand tot slot nog enkele impressiefoto’s van afgelopen zondag. Zijn jullie ook geweest? We zijn erg benieuwd wat jullie vonden van Amsterdam Comic Con dus laat het vooral weten in de comments!

IMG_9589

IMG_9869
IMG_9628

IMG_9648

IMG_9599

IMG_9574

IMG_9594

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

2 Comments

 1. Pieter

  september 4, 2016 at 10:51 pm

  Mooi verslag, Joyce. Die cosplaystage is inderdaad klein te noemen en ik vind je nog erg mild in je oordeel hierover, eveneens de gestructureerde leugens op twitter door de organisatie hierover meegerekend. Laten we hopen dat ‘t volgend jaar beter is en dan hopelijk niet op dezelfde datum als Abunaicon gepland want die geniet dan nog altijd mijn voorkeur. 🙂

  • Joyce

   september 5, 2016 at 8:25 am

   Ik hoop er inderdaad op dat ze het volgend jaar een heel stuk beter gaan doen! Lijkt me niet moeilijk want de drempel ligt nu vrij laag 😉 En volgens mij is het volgend jaar tegelijkertijd met Castelfest :’)

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X