The Sushi Times op Animecon 2016

Zoals jullie allemaal wel weten zijn we hier dol op anime en cosplay conventies maar stiekem is er toch elk jaar weer één conventie waar we toch wel heel erg naar uit kijken: Animecon! Afgelopen weekend was het zover en konden we ons weer van vrijdag t/m zondag (bijna) 24/7 gaan vermaken bij dit toffe Japanse pop-culture evenement. Zoals altijd hoefden we maar even met onze ogen te knipperen en was het weekend alweer voorbij maar wat een leuk weekend hebben we toch weer gehad!

Animecon 2016 begon voor ons met een heerlijk relaxte reis naar de conventie, alvorens we in de rij aansloten, dit deden we echter op een goed moment want al vrij vlot waren we binnen. Eenmaal onze badges gescoord snel naar het hotel om onze cosplays aan te trekken en toen kon de pret echt beginnen!

IMG_7072

In een epische battle tussen het gemak van een echte tijdstabel en de handige mobile app voor Animecon (waar ook het programma op stond) begonnen we aan onze ontdekkingstocht van deze editie en wat er allemaal te beleven viel, en dat was weer meer dan voldoende!

Allerhande toffe workshops van woolfelting tot sushi maken en van sake tastings tot lezingen over special-effects makeup en figures verzamelen stonden op het programma. Verder waren er dit keer enkele bijzondere gasten zoals Yasuyuki Yoshida een saké brouwer uit Japan die een lezing gaf, en het Italiaanse cosplay duo Manuel en Luca die tijdens de open stage vragen beantwoorden. Ook een erg leuke ruimte was de Gundam zone waar je niet alleen met je zelf mee gebrachte Gundam aan de slag kon maar ook gunpla set kon kopen en kon proberen zo snel mogelijk een pakketje in elkaar te zetten (onze beste tijd was een kleine 23 minuten).

13466118_876666092479225_6758001755106937250_n

Dit was echter slechts het tipje van de ijsberg want zoals elk jaar puilde het totaal aanbod aan activiteiten goed uit! Werkelijk vanalles kwam er voorbij en uiteraard konden we ook uitkijken naar enkele epische cosplay competities zoals de voorrondes voor de CICAF, ECG en Animecon’s eigen Clara Cow’s Cosplay Cup (C4)!

We hebben dan ook zoveel mogelijk proberen te doen maar zoals altijd belandden we toch weer vooral in de gangen waar we met jan-en-allemaal gezellig hebben staan kletsen en foto’s hebben gemaakt. Ook kon ons bezoek aan de dealerroom en gameroom natuurlijk niet ontbreken want ook daar vind je veel gezelligheid en vermaak.

IMG_6527
IMG_7050
IMG_6521
IMG_7055
IMG_7053

Wel hebben we dit keer onze uiterste best gedaan om bij alle cosplay competities aanwezig te zijn en dat is gelukt! We waren echt onder de indruk van de cosplays die we daar zagen want wat lag het niveau toch hoog! Zoveel schitterende kostuums en toffe acts hebben we voorbij zien komen dat we nu al niet meer kunnen wachten tot de editie van volgend jaar.

Persoonlijk vond ik vooral de acts en cosplays van de Clara Cow’s Cosplay Cup fantastisch. Hier streden duo’s uit 14 verschillende landen mee voor de titel, welke uiteindelijk naar de spectaculaire en energieke act ging van Team Nederland bestaande uit Deathstrike Cosplay als Deathstroke (geen spelfout) en Magnum als Deadpool!

Maar ook vele andere acts maakten indruk. Zo hebben we ook erg genoten van de circus act die de dames van PRISM neerzette met hun Black Butler Book of Circus act (en daarmee de eerste prijs in de wacht sleepten voor beste groep in de Animecon cosplay competitie) maar hebben we ook he-le-maal dubbel gelegen om de act van Mako To (van SugoiCos) als de Cancan-dansende No Face en om de act van de “Metal Zelda en Ganondorf” door Team Zwitserland (met o.a. Mini Nene Cosplay).

Jammer genoeg kunnen we onmogelijk alle foto’s laten zien maar gelukkig kan dat op facebook wel! Kijk dan ook snel hier voor ons foto album met foto’s van de cosplay competities op Animecon 2016.

IMG_6602
IMG_8110
IMG_8640
IMG_7586

Van zoveel toffe acts krijg je uiteraard trek en dit keer was er echt een overvloed aan heerlijk eten! Hoewel de catering van de locatie zelf te wensen overliet (tenzij je echt enorm van friet en pizza houdt) was er op diverse plekken meer dan genoeg lekkers te vinden.

Zo was er op de eerste verdieping een mini Japans festival opgezet met lekkernijen zoals ramen, teriyaki burgers, taiyaki, takoyaki, onigiri en nog veel meer! En dat alles ook nog eens vers gemaakt. We hebben letterlijk overal wat geprobeerd maar favoriet bleef toch echt de overheerlijke onigiri van Roppongi, de takoyaki, en de zelfgemaakte groene thee pudding met adzuki bonen van Kotobuki. Yum!

Naast het feit dat het niet alleen erg lekker was, was het er ook erg gezellig! Er waren aardig wat zitplaatsen en mensen liepen af en aan om het lekkers te proberen. De heerlijk geurende stroopwafelkraam op de begane grond wist vele bezoekers te trekken en ook de bubble tea leek niet aan te slepen te zijn. Wat mij betreft echt een verbetering ten opzichte van voorgaande jaren en iets wat we hopelijk nog vaker (en nog uitgebreider) terug gaan zien!

Al moet ik eerlijk bekennen dat ik het muntjes systeem ook dit keer maar rommelig vond. Ze waren dit jaar gelukkig wel wat goedkoper maar overal hielden ze weer een aparte manier aan van betalen. Dan weer alleen muntjes, dan muntjes en pinnen, dan alleen contant en muntjes, dan weer ergens waar het allemaal kon en zo hebben we wat variaties voorbij zien komen. Wellicht toch handig om hier de volgende keer één lijn in te trekken.

IMG_6539
IMG_6537

Nog iets waar overduidelijk een heldere lijn in getrokken moet worden is het tassenbeleid. Het tassenbeleid van Animecon liep dit jaar toch echt wel de spuigaten uit. Niet alleen waren ze weer buitensporig streng en buiten het feit dat ze dit keer wel konden aantonen (met kartonnen doosjes) wat voor hen een acceptabele tassenmaat was werd er overduidelijk op meer dan twee maten gemeten.

De ene keurde een iets uitstekende tas wel goed, een ander keurde hem af. Dan werd het tasje vouwen zodat het paste goed gevonden en dan weer niet. De een kreeg wel met gemak een bag permit de ander moest een kruisverhoor ondergaan en werd vervolgens alsnog afgewezen. En sommige mensen hadden een bag permit en werden op sommge plekken alsnog de toegang ontzegt omdat de gophers (vrijwillgers) niet wisten wat een bag permit was. De gophers leken dan ook allemaal hun eigen instructies gehad te hebben en gingen ook met een eigen manier met deze instructies en de bezoekers om. Iets wat we ook terug zagen in andere zaken zoals het volledig verkeerd informeren van mensen over vertragingen (die uiteindelijk niet waar bleken te zijn) of mensen op nogal schofterige manieren wegsturen van plekken (waar ze gewoon hadden mogen staan).

Met andere woorden: slecht geregeld. Juist van Animecon – een organisatie die al zo lang meedraait en over het algemeen hele hoge kwaliteit biedt – verwacht je dat ze ondertussen het informeren en instrueren van de gophers wel geperfectioneerd zouden hebben. Iets waar het dit keer toch wat aan leek te schorten.

Ik wil echter wel duidelijk vermelden dat ik voor het gros van de gophers en staff niks anders dan respect en dankbaarheid heb. Ze “offeren” veel van hun eigen tijd en energie op om ervoor te zorgen dat jij en ik een fantastische tijd tegemoet gaan en 99% doet dit dan ook perfect! Het viel alleen op dat het dit keer (met name dus rondom de tassen) wat minder goed geregeld was.

Uiteraard mag dit de pret niet drukken en we hebben dan ook nu weer het gehele weekend meer dan genoeg lol gehad! Met de vele activiteiten, de toffe cosplay competities, het gezellige Deshima Sounds, het (ondanks de twee uur vertraging) epische fripSIDE concert, en natuurlijk weer de vele fantastische cosplayers was het weer een weekend gevuld met goede herinneringen en kijken we nu alweer uit naar de editie van volgende jaar!

Laten we voor nu eerst nog even enkele van de toffe cosplays bewonderen die we zijn tegengekomen het afgelopen weekend ( rest vind je op facebook) en houdt zondag de site in de gaten voor een nog uitgebreider cosplay report.

IMG_7115
IMG_7153
IMG_7198
IMG_8180
IMG_8200
IMG_7141
IMG_7171
IMG_7226
IMG_7240
IMG_8244
IMG_8266
IMG_8254

p.s. sta jij op één van deze foto’s en wil je die hier liever niet hebben, of wil je graag credits en gelinked worden naar je cosplay page? Laat het ons weten en we zullen het asap aanpassen!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

4 Reactie's
 • Louis
  Geplaatst op 10:42h, 15 juni Beantwoorden

  Was er helaas niet blij, ziet er hartstikke leuk en gezellig uit!

 • Patrick
  Geplaatst op 20:10h, 15 juni Beantwoorden

  Een erg leuk weekend.
  Ik heb me prima vermaakt en daarbij nieuwe dingen ontdekt en weer heel wat mensen leren kennen.
  Niet alleen het tassen beleid was een ramp maar wat betreft de props was het ook niet erg duidelijk.
  Bij de een werd dat namelijk niet goed gekeurd of geaccepteerd wegens het materiaal waar het van gemaakt was en bij de ander werd alles goedgekeurd ongeacht hoe groot of zwaar zo’n ding ook was!
  Erg jammer aangezien er dan cosplayers rondlopen die eigelijk niet compleet zijn!

 • Yuki Voorneveld (Kotobuki)
  Geplaatst op 22:14h, 26 augustus Beantwoorden

  The nameless stand which sold green tea pudding is KOTOBUKI!!!

  • Joyce
   Geplaatst op 17:36h, 01 september Beantwoorden

   Thank you!! <3 I'll add it to the story 🙂

Geef een reactie