THE SUSHI TIMES OP ANIMECON 2017!

The Sushi Times op Animecon 2017!

Het was weer zo ver! In het weekend van 9/10/11 juni vond één van de allergrootste anime conventies van Nederland plaats in het World Forum Den Haag: Animecon! Het is een jaarlijks spektakel dat we echt niet willen missen en ook wij waren dus weer van de partij. Maar kon Animecon onze verwachtingen wederom waar maken?

Jammer genoeg begon ons weekend met wat meer stress dan gehoopt vanwege lange werkdagen, vervelende files, en er bij aankomst vervolgens ook nog achter komen dat de bag permit toch niet geregeld was. Tijd voor discussies was er echter niet want de cosplay competities waren inmiddels al bijna een half uur begonnen en dus renden we (met camera los in de hand en zonder tas) door het World Forum zodat we niet nog meer van de competities zouden missen.

Eenmaal onze plek gevonden was alles ook meteen weer helemaal goed en hebben we (soms met kippenvel) weer kunnen kijken naar de eerste cosplayers die het podium beklommen tijdens Animecon 2017. Een groot aanbod aan allerhande toffe acts passeerden de revue en de sfeer zat er goed in. Iedereen barstte van de energie en dat was overal aan af te lezen. Mensen joelden en klapten vol overtuiging mee en iedereen was helemaal lyrisch over het feit dat dit nog maar de eerste dag was van een weekend vol episch vermaak!

IMG_3562
IMG_3790

En vermaakt zijn we zeker! Het programma van Animecon was dit jaar voller dan ooit met buiten de gebruikelijke hot spots zoals de dealerroom en gameroom ook nog een zeer uitgebreide food court met voldoende eet opties op vrijwel elke verdieping van de locatie. De kwaliteit (en met name de prijs) van het eten en drinken was her-en-der jammer genoeg wel wat teleurstellend maar over het algemeen hadden we echt niks te klagen en heb ik me weer tonnetje rond kunnen eten aan overheerlijke onigiri, yakitori en mochi-ijsjes (thanks Roppongi!) en hebben we ook de curry van het Neko Neko Ni Maid Café niet kunnen weerstaan (en stiekem nog veel meer).

Hoewel lekker eten wat mij betreft ook wel onder vermaak valt was dat natuurlijk niet het enige dat er te doen was! Zoals gezegd stond het programmaboekje propvol en er leek dit jaar echt heel veel energie te zijn gestoken in het aanbieden van een divers programma. Van allerhande creatieve workshops voor Japanse knutselwerken, cosplay, of fotografie, tot lezingen over de Japanse game industrie, card games, of alles over de strijd van Mongolië om Japan te veroveren.

IMG_4258
IMG_3829
IMG_4259

Het zal velen ook niet ontgaan zijn dat er dit jaar ook een groter aanbod aan 18+ activiteiten was. Als iemand die de 18 inmiddels alweer wat jaartjes gepasseerd is was dit echt een leuke verrassing. De whisky tasting is er al langer maar dit jaar kon men ook genieten van een bijzondere sushi workshop waarbij er een bikinimodel als “serveerblad” fungeerde (een trend die je op veel chique feestje en evenementen ziet), maar ook een heuse workshop over Japanse bondage.

Vooral naar deze laatste waren wij erg nieuwsgierig (ik bedoel maar, hoe vaak kom je zoiets tegen?) en stonden dus ruim op tijd in de rij om te zorgen dat we een plekje konden bemachtigen. Maar goed ook want in no-time stond er een flinke groep geïnteresseerden en kon uiteindelijk ook niet iedereen meer naar binnen. En eerlijk is eerlijk, je hebt wat gemist!

We hadden het niet verwacht maar er was een zeer gedetailleerde en uitgebreide live-demonstratie van deze unieke kunstvorm waarvan we stiekem best rode oortjes kregen. Iets meer informatief had wel gemogen maar het was alsnog een interessante demo om bij te wonen en ik hoop deze dan ook zeker weer terug te zien op het programma van volgend jaar.

IMG_3826

Dit grotere aanbod aan 18+ activiteiten is wellicht een gokje en een keuze die niet iedereen op prijs zal stellen maar persoonlijk kan ik deze verbreding erg waarderen. Maar al te vaak zien we overal dezelfde workshops en lectures voorbij komen dus kudo’s dat er ook actief gezocht wordt naar vernieuwing. Dit moet uiteraard niet doorslaan want ook al vond ik de bondage lecture erg interessant, met hetzelfde plezier knutsel ik een pluizige Pikachu in elkaar bij de Wool Felting Corner of sta ik te fangirlen bij alle kawaii plushies in de dealerroom. Dus alles 18+ hoeft zeker niet!

IMG_3843
IMG_4243
IMG_4251

Een hoogtepunt van Animecon blijft echter de cosplays. Bij geen enkel ander groot event zoals Dutch Comic Con of Made in Asia (Belgïe) zie je zóveel mensen die massaal in cosplay komen als op anime conventies zoals Animecon. De grote meerderheid is in cosplay en dat levert bijzondere plaatjes op en meer dan genoeg om te bekijken!

Dat niet alleen, de competities zijn absoluut fantastisch! Niet zo vreemd want niet alleen heeft de locatie van Animecon een schitterende theaterzaal met groots podium, ze hebben hun processen inmiddels behoorlijk geprofessionaliseerd waardoor de shows indrukwekkende lichteffecten hebben, de bass door je lijf heen dreunt, en het grote scherm de perfecte achtergrond biedt voor alle acts. En, meest bijzonder? Op de vrijdag na begonnen alle competities op tijd! Lijkt wellicht niet indrukwekkend, maar kijkende naar competities op andere conventies de afgelopen jaren gebeurd het vaker niet dan wel dat een competitie op tijd begint.

IMG_4242

Nog een laatste punt van kritiek is en blijft het beleid rondom tassen en (grote) props. Ondanks dat er nu bakjes waren waar tassen in moesten passen bleef er sprake van willekeur en gophers die naast hun schoenen lopen. Naar mijn idee zou een hoop ellende en frustratie bespaard kunnen blijven door eenduidiger te zijn en niet constant bezoekers hetzelfde te laten doen (dus overal weer moeten bewijzen dat je tas in het bakje past).

Een idee dat al vaker genoemd is is dat er een plek is om een tas éénmalig goedkeuren (of ter plekke) en dan een bandje o.i.d. om de tas hangen waarmee er duidelijk wordt dat het een goedgekeurde tas is. Een beetje zoals KLM doet met handbagage en hun gele labels, of Abunai met de props. Hiermee voorkom je grotendeels de willekeur én je hebt geen onnodig oponthoud bij allerlei rijen e.d.

Maar als dat het enige is waar we echt kritiek op kunnen hebben? Ach waar hebben we het dan over! Wederom heeft Animecon weer eens bewezen waarom ze al jaren aan de top staan qua anime conventies en waarom het voor velen van ons een hoogtepunt van het jaar is. Ook ik heb me weer kostelijk vermaakt en een ontzettend gezellig weekend gehad en de maand juni alweer dik gemarkeerd voor 2018!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie