The Sushi Times op Atsusacon 2015

Afgelopen weekend ging The Sushi Times weer de grens over voor een bezoekje aan onze zuiderburen. Na een bezoek aan de expo’s Made in Asia en Antwerp Convention vonden we het nu tijd om een “echte” conventie te bezoeken zoals we die ook in Nederland kennen.

Atsusacon 2015 vind namelijk niet plaats in grote beurshallen maar in het moderne ICC Gent. Een groot congres centrum met enorm veel ruimte, veel licht, en een gemoedelijke, warme sfeer. In die zin leek het dan ook het meeste op de locatie die we ook kennen van Animecon.

IMG_8709

Jammer genoeg leek deze editie van Atsusacon echter niet de bezoekersaantallen van een Animecon te hebben… Het was er erg rustig, soms zelfs een beetje té rustig. Hierdoor veranderde deze mooie locatie in een hoop lege ruimte die afdeed aan de sfeer. Ontzettend zonde want de mensen die wel aanwezig waren hadden er goed zin in!

Door wat rond te vragen lijkt het erop alsof Atsusacon dit jaar  te maken had met een wat ongelukkige planning. Naast het feit dat ze voor het eerst in Gent zaten (ipv Antwerpen) waren er afgelopen weekend in Gent ook de Gentse Feesten. Een enorm evenement wat dagenlang duurt en hierdoor dus de nodige aandacht en tijd opslokt van potentiële Atsusacon bezoekers.

Wellicht trekken de mensen volgend jaar wel weer in grotere getalen naar Atsusacon want niet alleen is de locatie schitterend, deze is ook nog eens super makkelijk te bereiken (station op paar minuten lopen, en stadscentrum paar tram stops er vandaan), zijn er veel betaalbare slaapplaatsen te vinden in Gent, en is ook de omgeving van de conventie zeer geschikt voor foto’s.

IMG_9035

IMG_8724

IMG_9076

Het gaat natuurlijk om meer dan alleen locatie, maar ook qua activiteiten hoefde je niet te vervelen. Het programma was wellicht niet zo uitgebreid als we van een aantal grotere Nederlandse cons maar er waren ook nu weer genoeg panels en workshops om te bezoeken.

Ook de dealerroom was goed gevuld met enkele “nieuwe” gezichten die we ook maar al te graag eens op Nederlandse cons zouden willen zien, maar ook wat Nederlandse bekende zoals MinqueRoppongi, Pindakaas en Sushi, en Abunai!

IMG_8681

IMG_8683

IMG_9081

IMG_8674

Direct naast de dealerroom waren er ook al enkele activiteiten te vinden, zo was er stuk ingericht als gameroom en was er een Japans cultureel centrum waar je allerlei activiteiten kon bijwonen. Vooral dit centrum vond ik fantastisch.

Wat mij betreft had dit culturele stuk nog wel wat uitgebreider gemogen en meer een “eigen” ding mogen zijn want naast schitterend decor boden ze echt een hoop leuke activiteiten aan.

Niet alleen hadden ze echte shoji (Japanse deuren) en tatami matten neergelegd, ook was er een echte kimono te bewonderen en kun je diverse Japanse activiteiten ondernemen zoals het maken van sushi, kalligrafie beoefenen, het uitproberen van een Japanse thee ceremonie, en was er aan de andere kant ruimte voor demonstraties van o.a. kendo.

IMG_8685

IMG_8688

IMG_9090

En wat is een conventie zonder cosplay competitie en fashion show? 😉 Ook hier was het jammer dat het aantal bezoekers wat beperkt was want de Cosplay Craftmanship Competite had slechts drie deelnemers.

De Fashion Show had wel een goede stroom aan vrijwilligers, en wat ik stiekem ook erg leuk vond was de aparte Shonen Jump competitie. In deze competitie mochten alleen cosplays mee doen uit Shonen Jump series zoals Bleach, Naruto en Dragon Ball Z. Leuke side note hierbij is dat Bandai Namco een aardigheidje sponsorde voor alle deelnemers hiervan.

IMG_8753

IMG_8846

IMG_8976

IMG_9012

Al met al was Atsusacon zeker gezellig maar was het gewoon erg jammer dat er zo weinig mensen waren en dat de locatie niet optimaal gebruikt werd. De conventie zelf heeft zeker potentie en hopelijk kunnen ze volgend jaar wel degelijk optimaal gebruik gaan maken van hun mooie locatie door het programma beter op te vullen, activiteiten meer te spreiden door het gebouw, en uiteraard meer bezoekers te trekken 🙂

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X