The Sushi Times op Camera Japan 2016

Afgelopen weekend was het zo ver! Het Camera Japan Festival 2016 ging weer van start van 6 tot 9 oktober in het LantarenVenster Rotterdam. Tijdens dit vierdaagse, Japanse filmfestival kon je gaan genieten van vele toffe speelfilms en documentaires maar ook genrewerken – komedies, anime, jeugd- en vechtfilms – én Japanse beeldende kunst, literatuur en live optredens! Verder biedt het festival Japanse lekkernijen, een pop-up markt met Japanse producten en diverse workshops.

Comedy was dit jaar het festivalthema van Camera Japan met dus extra veel nadruk op de beste films voor je lachspieren. Hierbij komen niet alleen wat oude klassiekers aanbod maar juist erg veel nieuwe films. Vrijwel alle films in het programma zijn Nederlandse premières, met zelfs negen internationale en Europese premières.

We wilden dit dan ook echt niet missen en kozen ervoor om dit jaar drie films te bezoeken. Dit waren de animatie film ‘Miss Hokusai’, de kostuum-komedie ‘Magnificent Nine’, en de gestoorde superhelden paraodie ‘Hentai Kamen 2’! Met heel veel zin stapten we het LantarenVenster binnen en werden meteen begroet door Japanse muziek en een zeer uitnodigende katten lounge.

14627924_806296522806650_1526857215_n

Dit was letterlijk een grote kat waar je op kan zitten, liggen, en zelfs “in de mond” kon kruipen als je echt helemaal knusjes wilde liggen. Het was niet alleen een groot succes onder kinderen maar, zeker later op de avond, ook dé plek om even lekker te relaxen met je vrienden en (stiekem soms) een wijntje erbij. Ook diverse standjes waren er weer aanwezig waaronder eentje met handgemaakte dorayaki en een kleine saké proeverij. Lang hebben we hier niet geneusd want we hadden films om te bekijken!

 

Miss Hokusai

miss_hokusai_main_01-1155x650

Kort na aankomst was het echter alweer tijd voor de eerste film, Miss Hokusai! Deze prijswinnende anime gaat over O-Ei, de uiterst getalenteerde dochter van de wereldberoemde kunstenaar Hokusai, bekend van zijn houtgravures (waaronder zijn magnum opus De grote golf van Kanagawa). Ze schilderde veel van haar vaders kunstwerken, maar kreeg nooit de erkenning die ze verdiende. Het was een schitterend vormgegeven film met erg veel humor en ik kan niet anders dan zeggen dat O-Ei een pittige tante was met een eigen wil!

Wat ik wel jammer vond was dat de film voor mijn gevoel iets teveel probeerde te doen, er kwamen teveel elementen en verhaallijnen samen en ik had liever gezien dat ze óf zich alleen hadden gericht op O-Ei als persoon of als O-Ei als kunstenaar. Voor mij voelde het soms wat rommelig aan maar al met al was het alsnog een fantastische film en echt een aanrader!

 

Magnificent Nine

%e3%80%8c%e6%ae%bf%e3%80%81%e5%88%a9%e6%81%af%e3%81%a7%e3%81%94%e3%81%96%e3%82%8b%ef%bc%81%e3%80%8dsub%e2%91%a2-jpg-%e3%81%ae%e3%82%b3%e3%83%94%e3%83%bc-1200x800

Na afloop van Miss Hokusai hebben we even buiten onze benen gestrekt en langs het water gelopen voordat onze magen toch wel begonnen te knorren. Tijd voor een lekkere hap in het restaurant van het LantarenVenster waar je allerlei lekkere maaltijden kunt halen! Mocht er daar trouwens niks zijn naar je smaak dan vind je in de directe omgeving nog een tiental restaurants voor alle budgetten.

Daarna was het echter alweer tijd voor de volgende film: Magnificent Nine. Deze komedie in de stijl van het jidaigeki-genre (films en series die zich afspelen in het Edo-tijdperk) maakte ons erg nieuwsgierig gezien de setting! Het verhaal speelt zich af in Japan, in de 18de eeuw en gaat over een groepje mensen die in een arm dorp wonen dat gebukt gaat onder zware belastingen en werk. Onze “held” Jazuburo en zijn dorpsgenoten beramen een plan om hun arme dorp te redden: ze verzamelen zoveel mogelijk geld en lenen het bedrag vervolgens aan hun landheer uit, waar ze dan weer rente over vragen. Hun landheer is namelijk hard op zoek naar geld en hopen met de rente die ze krijgen hun eigen lasten te verlichten. Maar hoe komen ze aan het geld en wat als hun landheer achter hun plannetje komen?

Het klinkt wellicht een beetje wazig maar de manier waarop dit in de film wordt neergezet is een groot succes! Het is geen enorm snelle film en non-stop lachen deden we ook niet maar het was wel degelijk een zeer vermakelijke film! Af en toe hebben we echt hardop moeten lachen op de capriolen die de bewoners uithaalden en ook het acteerwerk was erg sterk in deze film. Mocht je ooit nog de kans krijgen hem te zien, doen!

 

Hentai Kamen 2: The Abnormal Crisis

hk-2-the-abnormal-crisis

Na Magnificent Nine hadden we nog ongeveer een half uurtje tot de volgende film, onze persoonlijke favoriet en waar we het meeste naar uit keken: Hentai Kamen 2: The Abnormal Crisis! Dit is het vervolg op de culthit uit 2013, HK Forbidden Super Hero, waarin een middelbare scholier het kwaad bestrijdt met een scala aan perverse superkrachten en een masker gemaakt van een damesslipje. Inmiddels is onze held afgestudeerd en dient hij het gevecht aan te gaan met zijn sterkste opponent tot nu toe.

Zoals de naam je alleen al doet vermoeden is dit geen standaard of al te serieuze film. Sterker nog het is een over-the-top komedie met een bizar plot en een nog meer bizarre held. Deel 1 heb ik een aantal jaar geleden op het Camera Japan Film Festival gezien en ik heb gehuild van het lachen. Sindsdien heb ik stiekem altijd gedroomd over een vervolg en vol spanning zat ik dan ook in de zaal te wachten tot het zou beginnen. Maar… jammer genoeg kwam mijn wens niet uit. Vlak voor het zou beginnen kwam een medewerker van Camera Japan ons vertellen dat de film nog bij de douane lag. Ze hadden wel een vervanger (Assasination Classroom 2) of je kon je geld terugvragen. Jammer genoeg was de vervangende film voor ons niet echt wat en stonden we al snel wat beteuterd bij de auto.

Dit soort dingen kunnen natuurlijk gebeuren maar ik vond het erg slordig dat ze dit zo laat pas hebben weten. Voor ons maakte het niet zo gek veel uit, we waren er toch al, maar er waren ook een aantal mensen die speciaal voor deze film naar Camera Japan waren gekomen. Dit moeten ze de volgende keer echt anders aanpakken en op z’n minst veel tijdiger over communiceren.

 

Op naar Camera Japan 2017

Gelukkig is dit eigenlijk het enige minpuntje wat ik heb over heel Camera Japan en wat dat betreft mogen we niet echt klagen. Al met al was het namelijk weer een goed georganiseerd festival met een zeer uitgebreid filmaanbod en leuke activiteiten zoals allerhande demonstraties van vechtsporten, komedie performances, en enkele foto tentoonstellingen. Mij zien ze volgend jaar dan ook zeker weer terug!

Baal je dat je dit alles hebt gemist? Er is ook nog een mogelijkheid om (een deel van) de films te bekijken in Amsterdam. Dit kan van 14-16 oktober in het Kriterion. Kijk voor meer informatie op de website van Camera Japan.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie