The Sushi Times op Dynamiccon 2017!

Eigenlijk liegen we een beetje in onze titel want The Sushi Times kon zelf helaas niet aanwezig zijn op Dynamiccon 2017 maar onze vriend en bekende fotograaf Vincent Lee was er wel! Hij heeft voor ons dit gastartikel geschreven én uiteraard schitterende foto’s gemaakt. Maar laten we de boel niet langer ophouden en het woord geven aan Vincent!

IMG_5047

In 2016 waren er heel veel nieuwe conventies en de één boekte meer succes dan de ander. Dynamiccon in Eindhoven is ook een nieuwe conventie en tevens de eerste van 2017. Met 600 bezoekers is het evenement uitverkocht en daarmee behoort het tot de wat kleinere conventies. Als een cosplay fotograaf die ook in Eindhoven woont, wilde ik natuurlijk het evenement persoonlijk beter bekijken.

Met een ticketprijs van 20 euro (later duo ticket met twee €30) lag het voor een eendaagse (en eerste conventie) nogal aan de hoge kant. Ik was dan ook benieuwd hoe ze bezoekers wilden overtuigen om te komen. Het was immers een gloednieuwe conventie die nog geen naam voor zichzelf had opgebouwd. Daarbij komt ook dat er het afgelopen jaar een aantal nieuwe conventies zijn bijgekomen die op z’n minst teleurstellend waren, hierdoor zijn een hoop mensen toch wel wat sceptischer geworden.

Ze pakten dit echter goed aan want al snel werden er allerhande berichten geplaatst van activiteiten die er plaats gingen vinden en ontstond er een leuk stukje buzz toen het bericht kwam dat  dat er een internationaal bekende cosplayer als special guest zou komen: Kinpatsu Cosplay!  Vanuit heel Nederland kwamen reacties dat ze voor haar wel naar Eindhoven toe wilden reizen puur om haar te zien. Persoonlijk vind ik het een goede move, vooral voor een kleine conventie is het echt wel een uniek selling-point.  Kort voor het evenement werd ook aangekondigd dat Stefanie Joosten (model voor Quiet van Metal Gear Solid, en hoofdrol speelster van de film Rekindle) als gast aanwezig zou zijn.

Kinpatsu Cosplay. Foto's door o.a. Eric Solomon, Smite, en Dave Yang.

Kinpatsu Cosplay. Foto’s door o.a. Eric Solomon, Smite, en Dave Yang.

Met 2 high profile guests heeft Dynamiccon voor velen al iets unieks te bieden waar andere kleine/ mid-size conventies niet aan kunnen tippen. Verder waren er een aantal workshops/ panels aangekondigd zoals Cosplay 101, stage performing, prop making,(door InuNeko Cosplay), cosplay video’s (ShiroYuukiProductions) , cosplay panel (Kinpatsu en Pretzl).

Maar maakten ze het ook echt allemaal waar?  Om 10:30 zouden de deuren opengaan dit werd uiteindelijk iets van 10:50, maar goed welke conventie in Nederland gaat nu wel op tijd open? Bij binnenkomst kreeg je je bandje en kwam je meteen terecht in de hoofdhal. Er stonden wat bankjes en (jammer genoeg) een onbemande garderobe. Ook was er in dit deel van de ruimte een stuk gereserveerd voor het Honey Garden Maid Cafe.

De conventie was verdeeld over enkele verdiepingen: kelder, begane grond, eerste, tweede en derde verdieping. Dit betekende veel traplopen! Maar gelukkig waren de trappenhuizen ruim en hierdoor goed begaanbaar. Vanuit de begane grond was er toegang tot de main stage waar de cosplay compo, Q&A van Rekindle en panel van Kinpatsu en Preztl cosplay plaatsvonden en in de avond een optreden van Penne Concorida.

Doordat alles verdeeld was over verschillende verdiepingen kreeg je ondanks dat het uitverkocht is niet het gevoel dat je als sardientjes op elkaar gepropt wordt. Echter is door het gebrek aan bijvoorbeeld een grote hal de dealer room ook erg klein (formaat basketbal veld). Sommige bezoekers misten een game room en anderen hadden gehoopt op meer plek waar je even kon zitten en bij kon komen.

IMG_4859

Eén ding viel ontzettend op: het ontbreken van een catering. Persoonlijk vond ik het niet erg want het Dynamo gebouw ligt in hartje Eindhoven en op loop- en kruipafstand liggen genoeg opties voor eten die beter en goedkoper zijn dan elke conventie kan bieden. Echter is het voor mensen die niet in Eindhoven bekend zijn niet zo voor de hand liggend. Ook was het knap lastig als je je geen rekening mee had gehouden dat er op de locatie zelf niks te krijgen was en/of het niet prettig vindt met je cosplay een horeca gelegenheid in te moeten.

Mogelijk dat ze bij een volgende editie dit beter kunnen aangeven en promoten voor bezoekers die niet bekend zijn met Eindhoven. Want bijvoorbeeld tegenover de conventie zit een friettent met heerlijke friet en burgers voor een schappelijke prijs. Wie weet dat ze daar soort van samenwerking mee kunnen doen zodat bezoekers weten waar ze terecht kunnen voor eten, of zelf iets kunnen regelen.

Nog iets dat ontbrak was een uitgebreid programma. Er waren voor bezoekers in principe telkens twee keuzes voor workshops/panels. Was je niet geïnteresseerd in de twee gegeven onderwerpen dan was er verder weinig ander aanbod qua activiteit. Zonde! Vooral ook omdat de dealerroom erg klein was, een gameroom ontbrak, en er verder alleen nog karoake was. Hier moet echt wat aan gedaan worden want je betaald immers wel voor een dag vol vermaak. Uiteraard moet je het ook zelf gezellig maken maar Dynamiccon mag hier wel wat meer mee doen.

Uiteraard was er ook nog een cosplay competitie welke goed bezocht was. Beetje jammer alleen was dat de uitslag pas om het einde van de dag, tijdens de afsluitceremonie bekend werd gemaakt. Voor een conventie die op een zondag plaats vindt en een gebrek aan activiteiten, is 21:00 uur echt aan de late kant. Aan het einde van de avond bleef dan ook maar handje vol mensen over en zelfs een winnaar van de competitie was al naar huis. Tikje gênant.

IMG_5123 IMG_5191

Voor een kleine eerste conventie was het niveau van cosplay trouwens erg hoog. Bij de kleinere conventies zie ik zelf doorgaans dat men toch vaker voor iets simpels of wat meer comfort gaan. Maar waarschijnlijk wilde veel bezoekers een goede indruk maken op de hoofdgast Kinpatsu Cosplay. Vanuit heel het land zijn cosplayers naar Eindhoven gekomen om haar te ontmoeten. Maar ook de locatie zelf leende zich prima voor mooie cosplays, er waren allerhande fantastische settings waar je gebruik van kon maken.

Het gebouw zelf was (zeker binnen) uitermate geschikt voor allerlei futuristische en Marvel-achtige cosplays of degene met een eng tintje. Voor bijvoorbeeld de happy go lucky, Fairy Tail type cosplays was de setting wat moeilijker maar dan kon je altijd even buiten rondkijken want ook daar vond je veel mooie plekjes voor foto’s.

Al met al kan ik Dynamiccon het beste omschrijven als “klein, maar fijn”. Een interessante conventie vanwege o.a. een internationale gast die vervolgens weer veel cosplayers trekt. Verbeterpunten aanwezig voor een volgende editie, maar wees eerlijk welke conventie heeft dat niet. Voor een eerste editie vind ik het al dat ze het netjes doen en misschien zelfs al beter dan sommige andere conventies die al langer meedraaien.

Met een entree prijs van 20 euro misschien aan de hoge kant, maar het voordeel hiervan is dat je hierdoor het volk dat komt om mensen belachelijk te maken weer buiten de deur houd. Zelf zie ik de conventie als een mogelijkheid om bekende internationale cosplayer te ontmoeten en in een kleine setting met vrienden het cosplay seizoen af te trappen. Hopelijk doen ze wat met de feedback die ze krijgen en zetten ze volgend jaar een nog betere editie neer!

IMG_5250

Akuro Cosplay en Chanco Cosplay. Foto door Vincent Lee.

IMG_4954-bewerkt

Solaria Cosplay. Foto door Vincent Lee.

IMG_4923

Gaudi Cosplay. Foto door onbekend.

IMG_5141

Crescent Crimson Dragon. Foto door Vincent Lee.

IMG_5011

CosplayQuintjuu. Foto door Vincent Lee.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X