The Sushi Times op Firstlook Festival 2015!

We hebben er behoorlijk lang naar uitgekeken en naar toe gewerkt maar dit weekend konden we dan eindelijk echt naar Firstlook Festival 2015 gaan šŸ˜€

Voor ons was het extra spannend want, zoals je misschien al wel gelezen hebt, Ā organiseerde The Sushi Times daar in samenwerking met Stichting J-Pop en Abunai enkele bijzondere cosplay competities!

Maar voordat we het daar uitgebreid over gaan hebben gaanĀ we ons eerst even richten op datgene waar Firstlook Festival om draait: GAMES!

IMG_0664

Een paar minuten voor 11 op zaterdagochtend stonden wij al klaar binnen Firstlook Festival 2015, we keken met spanning naar de grote groep mensen die nog achter de dranghekken stonden en met regelmaat even op hun horloges en telefoons keken of het nu dan ein-de-lijk 11 uur was.

De VIP tickethouders waren al even bezig met gamen en al het moois bewonderen maar voor alle anderen was 11 uur het officiƫle startsein van een dag vol gaming fun!

En ja hoor, stipt 11 uur stapten de beveiligers aan de kant en begon er letterlijkĀ een spontane sprintwedstrijd. Bezoekers renden als een gek naar binnen om zo snel mogelijk naar hun standhouder en game naar keuze toe te rennen om de lange wachtrijen voor te zijn of de beste freebies en goodies te bemachtigen.

IMG_0657

IMG_0674

En wachtrijen waren er dan ook genoeg!Ā Zeker de mensen die dachten een hele dag lekker te kunnen gamen kwamen van een koude kermis thuis. Er zijn namelijk altijd beperkte hoeveelheden consoles en games aanwezig, niet zo gek dus dat er al snel rijen ontstaan om de games te kunnen spelen. Wanneer je hier niet op berekent bent en je vervolgens een uur of langer moet wachten, tja, dan raak je al snel wat gefrustreerd.

Mensen die echter vaker naar dit soort events zijn geweest zoals eerdere edities van Firstlook Festival of Gamescon weten echter een beetje wat ze kunnen verwachten en zullen dan ook wat minder vreemd opkijken van de wachtrijen.

Gelukkig waren de rijen niet overal super lang en kon je vaak zat ook gewoon zo doorlopen en meteen achter je console naar keuze grijpen. Hierbij viel wel op dat het aanbod toch enigszins beperkt was en er vrij veel games te spelen waren die al langere tijd uit zijn gekomen en dat maakt het stiekem toch ietsje minder leuk.

IMG_0668

IMG_0706

De games die er waren, waren echter een daverend succes! Zo was vooral Ratchet & Clank bij Game Mania zeer geliefd en stond daar constant een lange rij. Maar trotseerde je deze dan ging je niet met lege handen naar huis en kreeg je o.a. een handige GameMania tas en toffe Ratchet & Clank poster mee!

Ook voor de Dark Souls trailer bleven mensen maar terug komen en het theater zat dan ook elk slot wel weer helemaal vol. Zelf heb ik jammer genoeg niet de kans gehad om even de zaal in sneaken maar van wat we te horen kregen waren mensen erg onder de indruk. Iets wat ik me maar al te goed kan voorstellen de youtube clips verraden al wat voor monsterlijk toffe game dit is/gaat worden en om dat dan ook nog eens uitgebreid op de big screen te zien krijgen? Damn!

Verder hebben we ons nog prima weten te vermaken met alle gekkigheid die ontstond voor de Super Mario Maker Wall bij de Nintendo stand en hebben we stiekem ook erg genoten van alle mensen die zich helemaal lieten gaan met Just Dance op de Ubisoft stand šŸ˜‰

IMG_0714

Foto door Miyako Studio.

Foto door Miyako Studio.

Geen zin om in de rijen te gaan staan? Ook dan hoefde je je niet te vervelen want eenĀ andere toffe plek waar je je goed kon vermaken was de marketplace. Deze kon je nog het beste vergelijken met de dealerrooms zoals we die kennen op cosplay conventies: vele wat kleinere stands die diverse toffe waren aanboden! Van t-shirts tot petten, figures tot plushies en game equipment totĀ cosplay spullen, het kwam allemaal voorbij šŸ˜€

IMG_0672

IMG_0673

IMG_0677

Daarnaast was er geen tekort aan competities en had je op de mainstage diverse e-sports evenementen (met in de avonden het speciale Black Label e-sports evenement), team matches, prijsvragen en de befaamde goodie hunts waarbij allerhande goodies het enthousiaste publiek worden ingesmeten en men nog net niet over elkaar heen rolt om de beste spullen te pakken te krijgen.

Op deze mainstage werd ook de Nederlandse voorronde van de World Cosplay Summit, ofwel wereldkampioenschappen cosplay gehouden. Een enorm prestigieuze en belangrijke wedstrijd die voorheen altijd tijdens Animecon werd gehouden. Dit jaar was deze grote eer voor het eerst aan Firstlook Festival en zij hebben het, ondanks de fantastische inzet van de cosplayers en het cosplay team, gewoon keihard verpest.

Ik heb er geen andere woorden voor dan dat het gewoon Ć©Ć©n grote aanfluiting was. Naast het feit dat cosplayers geen rehearsal mogelijkheden hadden werden ze gewoon tussen de pc’s op de mainstage ingepropt. Ja, dat lees je goed. Firstlook had niet de moeite genomen om het podium leeg te halen en dus moesten de cosplay acts met props en al tussen de pc’s heen manoeuvreren.

Daarbij had je ook maar Ć©Ć©n soort verlichting: nare blauw spotlights die het ontzettend moeilijk maakten om fatsoenlijke foto’s te maken (extra moeilijk voor mensen zoals ik die maar matig kunnen fotograferen haha).

Zelfs de grappige opening sketch door Steven en David van Gamekings in hun Bulma en Master Roshi cosplays konden ons niet doen vergeten dat dit niet is hoe een WCS podium eruit hoort te zien.

IMG_0734

IMG_0744

IMG_1075

De teams deden het alsnog fantastisch maar het liet toch een nare smaak achter dat er door de organisatie zo amateuristisch werd omgegaan met zo’n belangrijke wedstrijd. Gelukkig heeft de JPop/Cosplay Crew de benen uit het lijf gerend om zoveel mogelijk dingen toch nog soepeltjes te laten lopen maar het was erg jammer dat Firstlook Festival zulke grote steken heeft laten vallen. Hopelijk gaat dit de volgende keer geheel anders aangepakt worden want dit kon zo echt niet.

Alsnog hebben we natuurlijk ontzettend kunnen genietenĀ van de mooie acts en mogen we Elfmist enĀ Yaraiya van harte feliciteren met het winnen van de voorronde! Hun super leuke act als Aladdin en Alibaba uit Magi: The Labyrinth of Magic heeft hen de eerste plek opgeleverd en zij mogen in 2016 dan ook Nederland vertegenwoordigen in Japan šŸ˜€ Hoe tof is dat?!

Foto door Jeroen Weimar.

Foto door Jeroen Weimar.

Naast de WCS was er echter nog een belangrijke plek voor de cosplayers op Firstlook Festival 2015: Cosville! Het was wellicht iets kleiner dan iedereen (waaronder ikzelf) had verwacht maar alsnog was het super leuk dat er een speciale plek was voor de cosplayers.

Naast het theater was er namelijk een podium opgezet waar de gehele dag diverse competities werden gehouden waaronder een Japan Cosplay Competitie en Game Cosplay competitie. Vooral de game compo deed het erg goed en het was super tof om te zien hoeveel mensen er enthousiast zijn geworden over cosplay šŸ˜€

Ik wil hier meteen nog even een extra bedankje doen aan o.a. deĀ Cosville Crew (van Animecon en Abunaicon) en de judges van The Partyvengers en MMMC, ontzettend bedankt voor jullie steun, het presenteren en jureren, en uiteraard een bedankje aan Firstlook voor het in de spotlights zetten van cosplay šŸ˜€

MMMC Judges. Foto door Miyako Studio.

MMMC Judges. Foto door Miyako Studio.

IMG_1626

Gedurende het weekend veranderde Cosville ook steeds meer in een relaxte ontmoetingsplek voor cosplayers en werd er goed gebruik gemaakt van deze foto wall. Wanneer er geen competities waren stonden er wel mensen te kletsen of foto’s te maken en hing er een heerlijk ontspannen en gezellige sfeer.

Het hoogtepunt voor mij was echter de Otokonoko Competitie, een maffe wedstrijd die ik zelf als grapje bedacht had en welke ik dankzij Firstlook, Stichting J-Pop, en Abunai werkelijkheid heb kunnen maken! In deze competitie draaide het om mannen met baarden die in een schoolgirl outfit de strijd met elkaar aangingen om de titel Mr. Otokonoko 2015 te veroveren šŸ˜‰

Vier dappere heren hebben het aangedurfd en zo stonden afgelopen zondag, AkumaTenshi Cosplay, DeathStrike Cosplay, Badgrandpa Cosplay, en de enige echte Steven van Gamekings op het podium in Cosville šŸ˜€
DSC07112

Hier moesten ze drie opdrachten voltooien: het laten zien van deĀ mooiste, beste, kawaii pose; binnen 30 seconden zo mooi mogelijk een cupcake versieren; en moesten ze laten zien dat ze opgewassen waren tegen het dragen van zeer zware tassen vol met net geshopte-goodies (of in dit geval waterflessen waarvan ze moesten doen alsof).

Steven kreeg direct al strafpunten omdat hij jammer genoeg de dag daarvoor zijn baard had moeten afscheren Ć©n hij ook niet als schoolmeisje was (hij legt hier uit waarom). Hij was echter wel een ontzettend schattige Bulma dus dat vergeven we hem maar šŸ˜‰

We hebbenĀ er ontzettend van genoten en hebben keihard gelachen om alle gekkigheid! Vooral het cupcake decoreren vond ik erg geslaagd. Nooit gedacht dat ik een viertal volwassen. stoere mannen zo snel en hard hun best zou zien doen om een cupcake te versieren (zie hier een kleine videoclip van het decoreren)!

DeĀ heren hebben het fantastisch gedaan en de jury (bestaande uit schrijfsters Imagine en Kurimu) had er een hele kluif aan om de winnaar te bepalen. Uiteindelijk ging deze eer naar Badgrandpa Cosplay vanwege zijn schattigeĀ Kaname ChidoriĀ outfit (de blauwe), overtuigende kawaii pose, en zeer sterke cupcake decoratie skills šŸ˜‰ Runner up werd DeathStrike Cosplay (met de rode rok) vanwege zijn overtuigende shoppingkracht, verlegen schoolmeisjes act, en uiterst schattige strikjesĀ šŸ˜‰

DSC07064

Foto door Jeroen Weimar.

Foto door Jeroen Weimar.

Wat Firstlook Festival in z’n geheel betreft heb ik dan wat gemengde gevoelens.Ā Zelf game ik vrij veel op zowel pc, console, als handheld enĀ voelde me dan ook zeker geen vis op het droge tussen de diverse standhouders.

Ik ben echter niet het type dat in de rij gaat staan omdat ikĀ ontzettendĀ graag een nieuwe game moet spelen voordat deze uitkomt of net uit is gekomen. Daarmee was 70% van de activiteiten voor mij al niet meer echt interessant. Naar mijn meningĀ zou het dan ook leuk zijn als er in volgende edities wat meer aangeboden wordt voor mensen die net als ik gamen erg tof vinden en er graag meer mee doen maar op zoek zijn naar andereĀ activiteiten.

Dat gezegd te hebben komt het misschien ook dat mijn verwachtingen wat hoog liggen gezien ik gewend ben aan het grote aanbod aan activiteiten dat er te vinden is op de gemiddelde anime en cosplay conventie.Ā Firstlook Festival is wat dat betreft dan ook meer een soort expo en moet ook anders benaderd worden en in dat licht hebben ze het zeker niet slecht gedaan šŸ˜‰

IMG_0666

Waar ik mezelf echter met moeiteĀ overheen kan zetten is hetĀ “verpesten” van de WCS. Ik kan er gewoon niet bij dat er niemand van de Firstlook Festival organisatie heeft bedacht dat dit echt niet zo kon en had mogen gebeuren. Wat dat betreft is het dan ook overduidelijk dat ze nog maar weinig snappen van de hele cosplay community en alles wat daarbij komt kijken.

Maar goed, alle begin is moeilijk en men kan niet verwachten dat alles de eerste keer perfect is. Ik vind het vooral heel erg tof dat er extra veel aandacht was voor cosplay en hopelijk hebben we aan wat meer mensen kunnen laten zien waarom dit nou zo’n toffe hobby is en waarom het zo mooi aansluit op gaming: een game character cosplayen is immers Ć©Ć©n van de beste manieren om je waardering en fandom voor een gameĀ te laten zienĀ šŸ˜€

Daarom heb ik,Ā mede dankzij de super toffe Otokonoko competitie en het gezellig rondhangen met alle bekenden, een ontzettend leuk weekend gehad en ik hoop dan ook zeker dat er volgend jaar weer een plek is voor de cosplayers maar dan nog grootser, leuker, en uiteraard wat beter georganiseerd šŸ˜‰

Zijn jullie naar Firstlook Festival geweest? Waarom wel/niet? En als je geweest bent wat vond je er van? šŸ˜€

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, PokƩmon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X