The Sushi Times op Heroes Made in Asia 2023

Op 5 en 6 mei vond Heroes Made in Asia 2023 plaats in Gorinchem en uiteraard waren wij erbij! Heroes Made in Asia is hét event voor liefhebbers van de Aziatische (vooral Japanse) popcultuur. Met alles van anime, manga en videogames tot muziek, lekker eten en natuurlijk heel veel cosplay!

Zee van cosplayers

Zo gauw je de Evenementenhal Gorinchem binnenstapte werd je begroet door een zee van kleurrijke cosplayers, van wie velen wekenlang (zo niet maandenlang) bezig zijn geweest hun kostuums tot in de puntjes uit te werken.

Van klassieke personages als Naruto en Sailor Moon tot meer obscure zoals Jibanyan van Yo-Kai Watch of het immens populaire Genshin Impact, vanalles kwam voorbij. Ook ikzelf deed weer lekker mee aan alle cosplay gekte. Als een casual Power uit Chainsaw Man op zaterdag en Nezuko uit Demon Slayer op zondag.

Anya cosplay door Milla Cosplay. Yor Cosplay door Angirikku.


Dealerroom, Gaming, Fanzone

Tijdens het event gaven we vanuit The Sushi Times diverse lezingen en workshops en konden mensen aan onze stand mee doen aan onze “Chopstick Challenge”.

Hiermee konden mensen hun skills met eetstokjes laten zien en zoveel mogelijk punten scoren. Zelf ben ik dan ook niet veel de vloer op geweest, maar gelukkig heb ik nog voldoende tijd kunnen vinden om mijn slag te slaan in de dealerroom.

Deze was beter gevuld dan ooit met tal van bekende shops zoals Kaomoji, Most Cutest, ABC The American Book Center, Rene Cards, Whoops en meer. Maar vooral de aanwezigheid van De Koekjesroller was voor mij een enorm leuke verrassing!

Dat niet alleen, ook de artist alley was weer tot aan de nok toe gevuld met allerhande fantastische artists! Het waren er echt teveel om op te noemen maar enkele waar wij zelf nog geslaagd zijn waren Cosmobotic, Cutie Squad, en Leon Romer.

Ook hebben we vol verbazing en waardering gekeken naar het fantastische werk van “Stained Glass Geek” die zijn handgemaakte glas-in-lood liet zien. Stiekem echt spijt dat ik daar niet én foto’s van heb gemaakt (in alle enthousiasme vergeten) en dat ik natuurlijk niet wat gekocht heb!

Overal vermaak

Naast het shoppen in de dealerroom en artist alley was er nog veel meer vermaak te vinden. Zo kon je itasha (bestickerde anime) auto’s bewonderen of gedag zeggen tegen de podcasters van Een Geanimeerd Gesprek. Ook enkele grote namen waren aanwezig voor een Meet & Greet of om een handtekening bij te scoren, zoals zoals Scott Burns (de stem van Bowser uit Mario) en Cristina Valenzuela (de voice actor van Bennet uit Genshin Impact).

En wilde je liever wat meer hands-on aan de slag? Dan was een van de hoogtepunten van Heroes Made in Asia 2023 de gaming zone. Hier vond je een breed scala aan consoles, arcade machines en PC-opstellingen. Gamers konden de nieuwste titels uitproberen, maar ook enkele klassieke spellen uit de jaren ’80 en ’90. Of de strijd aan gaan met elkaar in één van de toernooien.

Cosplay Competitie

Maar een van de meest spraakmakende events van het weekend was de cosplay-wedstrijd, waaraan tientallen cosplayers aan deelnamen. Van uitgebreide harnassen en wapens, tot ingewikkelde make-up en kapsels, de cosplayers brachten echt hun A-game naar de competitie! Met de spotlights aan pronkten ze op het hoofdpodium met hun kostuums en voerden ze sketches, dansuitvoeringen en andere acts op.

Onder de kritische blik van een internationale cosplay jury en een enthousiast publiek mochten uiteindelijk 3 vaardige cosplayers hun prijzen in ontvangst nemen! De derde prijs ging naar Unipopcorn.cos voor haar Hololive Ceres Fauna cosplay. Ashley_ilunaneko wist de tweede prijs te veroveren met een Little Sister cosplay uit Bioshock. En de eerste plaats ging naar Lynxicosplay met niet alleen een fantastische Kyleth (Critical Role) cosplay, maar ook een toffe act!

Foto via Heroes Made in Asia 2023

Maar o.a. ook de Cosplay Catwalk – waarbij mensen zonder act hun cosplays kunnen tonen, de Kimono Catwalk en het afsluitende optreden van Dress-Up Town wisten de mainstage gedurende het weekend goed gevuld te houden met allerhande toffe optredens, panels, en andere activiteiten. Op elk moment van de dag viel er wel wat te beleven.

Cultuur snuiven

Ook voor degenen die meer geïnteresseerd zijn in de traditionele Aziatische cultuur was er meer dan voldoende vermaak. Zo waren er diverse demonstracties, proeverijen, workshops en voorstellingen.

Deelnemers konden leren over Japanse kalligrafie en origami bij de fantastische mensen van Japan Holland Link, meedoen met diverse vechtsporten en natuurlijk de workshops gegeven door The Sushi Times bijwonen. Alsmede de kookdemo van Proef Japan! Zo zat op zaterdag de lezing “Reizen naar Japan” bomvol en konden bezoekers op zaterdag en zondag vers gemaakte misosoep proeven.

Sowieso was er qua eten weer meer dan genoeg lekkers te vinden in de foodcourt! Niet alleen kon je je Bubble Tea fix weer halen, maar ook genieten van okonomiyaki, even lekker borrelen, of je laten verrassen door lekkernijen gemaakt met koudijs! Jammer genoeg ben ik er zelf niet aan toegekomen het lekkers uitgebreid te proeven, maar alles wat ik voorbij zag komen zag er heerlijk uit.

Op naar 2024!

Inmiddels was dit alweer de derde editie van Heroes Made in Asia en hebben ze wederom een fantastisch evenement neergezet. Het is ontzettend gaaf om te zien hoe ze elk jaar verder groeien en verbeteren. Zo was er dit jaar meer vermaak dan ooit, was het geheel lekker ruim opgezet en waren er heerlijke relax en loungeplekken om vermoeide voeten te laten rusten.

We hebben de hele dag eigenlijk alleen maar blij gezichten voorbij zien komen en hebben nog een aantal hele fijn complimentjes en lieve woorden in ontvangst mogen nemen, van mensen die onze workshops en lezingen tof vonden. Dus daarvoor ook nogmaals heel veel dank! Hopelijk zien we jullie volgend jaar (weer) op Heroes Made in Asia!

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • marjolein rijnders
  Geplaatst op 17:24h, 02 juni Beantwoorden

  Oh, gemist…. het is nu 2 juni en ik vind een maand later dit evenement. Graag volgende keer een mailtje?

  • Joyce
   Geplaatst op 18:01h, 03 juni Beantwoorden

   Hi Marjolein, We hebben geen nieuwsbrief maar je kunt ons wel volgen via de socials voor updates rondom cosplay events 🙂

Geef een reactie