Foto van de Japan dag in Leiden. Foto door The Sushi Times.

The Sushi Times op Japan Dag in Leiden!

De Japanmarkt in Leiden is voor de Japanfanaten onder ons natuurlijk allang een begrip. Maar de Japan Dag in Leiden is dat misschien nog niet. En dat is niet zo gek, want de allereerste editie van de Japan Dag in Nederland was twee weken terug! Ik ging er heen om eens te kijken wat er zoal te zien en te doen is. Of het de moeite waard is? Dat ga ik je vertellen!

Jaarlijks feestje

Japan Dag wordt al een aantal jaren in een paar Europese en Aziatische landen georganiseerd. Dit jaar was ook eindelijk Nederland aan de beurt. Tijdens de Japan Dag kunnen bezoekers een stukje Japanse cultuur zien op het gebied van dans, zang, theater en muziek. Toegang tot het evenement is gratis en iedereen die op Japan Dag een voorstelling geeft, doet dat vrijwillig! Je zal dus niet te maken hebben met Japanse popartiesten of bekende dansgroepen. Dit zijn allemaal amateurs en semi-professionals die een stukje van de Japanse cultuur willen laten zien.

De Japan Dag wordt gehouden in een theater, maar gelukkig is de huidige Stadsgehoorzaal in Leiden groot genoeg om iedereen een plekje te geven om de voorstellingen te kunnen zien. Wie het eerst komt is ook degene die het beste plekje heeft voor de voorstelling, maar zelfs als je achterin de zaal komt te zitten dan kan je zeker nog genoeg zien en horen.

Dus wat kan je allemaal verwachten? Er is een programma opgesteld dat aangeeft wanneer er welke voorstelling wordt gegeven. Je hebt voorstellingen van Taiko (Japanse drums), Japanse dans, Shamisen (Japans snaarinstrumentspel), toneelstukken, kalligrafie, verhalen vertellen en koorzang.

Japanse voorstellingen

Al deze voorstellingen worden gegeven door studenten, hobbyisten en andere vrijwilligers. Toch komt er soms een professional voorbij, zo was de dirigente van het koor dat optrad al ruim 20 jaar dirigente! Je kan tussen de voorstellingen door gewoon blijven zitten om de volgende te bekijken. Maar ook tijdens de voorstellingen is het geen probleem om op te staan om weg te gaan of juist binnen te lopen.

Bij voorstellingen waarbij gesproken en gezongen wordt mag je wel eventjes je Japans opfrissen- want alles is vrijwel alleen Japans. Ik vond het daarom jammer dat er geen scherm was neergezet waarop je de zang en toneelstukken enigzins met een Nederlandse/Engelse vertaling kon volgen. Maar desondanks wordt je door de passie en enthousiasme van de artiesten meegezogen in het spel op de bühne en is het gewoon je ogen uitkijken!

Bij de kalligrafie, dans en muziekstukken is het gewoon lekker kijken en luisteren. Juist hier proberen de artiesten ook wat van Nederland terug te laten komen in hun optreden. Ik kan je vertellen dat Viva Hollandia op shamisen mij toch wel gaat bijblijven. Maar juist hierdoor ontstaat er een mooie verbinding en is de aandacht van het publiek zeker getrokken

Daarnaast is het ook zeker mogelijk om met de artiesten een gesprekje aan te knopen als je ze ziet rondlopen en ze geen voorstelling hoeven te geven. Ze proberen je echt te betrekken met hun cultuur en interesses. Ik kreeg daarom van een paar dansers al snel een gewaad van hun dansgroep in mijn handen gedrukt en er werd er aangegeven dat ik het moest aandoen zodat er een foto kon worden gemaakt. Dus als je ook contact wil met de artiesten is het zeker mogelijk!

Tal van workshops

Als er een voorstelling tussenzit waarin je niet zo veel interesse hebt, kan je een paar workshops volgen. Je kan bijvoorbeeld een kalligrafieworkshop volgen, maar ook zien hoe iemand op geheel traditionele wijze een kimono maakt.

Zelfs voor de allerkleinsten waren er workshops waarbij ze Japanse woordjes konden leren via een verhaal dat werd verteld door een Japanse persoon en een tolk. Voor geen van deze workshops en demonstraties hoef je je aan te melden, je kan zo meedoen en ook zo weer stoppen.

Ik moet hierbij wel zeggen dat de workshops druk werden bezocht, dus toen ik na een paar voorstellingen bij de workshops ging kijken, was het erg druk en was ergens aanschuiven niet te doen. Je moet er dus een beetje op tijd bij zijn of een beetje geduld hebben.

Geen cosplay evenement

Verder is het evenement redelijk klein. Maar dat mag de pret niet drukken! Ik vind het zeker een aanrader als je eens een andere kant van Japan wil zien die je (bijna) niet ziet als je naar een conventie zoals Animecon of Abunai gaat. Dit is dan ook geen evenenement om een cosplay voor aan te trekken. Er komen namelijk ook mensen die niets met anime en games hebben! Een kimono of andere traditionele Japanse kledij aanhebben wordt daarentegen wel geaccepteerd.

Als je op zoek bent naar een leuke middag uit dan kan ik dit evenement van harte aanraden! Het is alleen nog even afwachten wanneer de volgende editie komt. Ik heb begrepen dat de Japan Dag elk jaar weer een ander land gehouden wordt, maar misschien dat een evenement met zo veel belangstelling nog een keertje in Nederland terugkomt!

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie