The Sushi Times op Nishicon 2016

Terwijl de grote menigte zich tegoed deed aan de laatste previews van opkomende games op Firstlook in de Jaarbeurs Utrecht, of Japanse films keek tijdens het Camera Japan Film Festival, is ondergetekende afgereisd naar het Theaterotel in Almelo om aldaar tijdens Nishicon te genieten van dat mooie nostalgische gevoel dat Animecon achterliet toen ze van deze plek verhuisde naar het World Forum in Den Haag. Nishicon speelde hier heel handig op in door met het thema ‘Definitely not Animecon’ op de proppen te komen.

Als oud-Animecon-in-Theaterhotel-Almelo-ganger viel me gelijk iets op: deze locatie was in mijn herinneringen groter. Het is nog steeds even mooi als toen, maar het werd wel even goed duidelijk waarom Animecon verhuisde naar Den Haag- deze locatie is voor het huidige Animecon echt te klein.

Voor een conventie zoals Nishicon is dit echter een uitstekende locatie- veel beter dan hun oude locatie in Zoetermeer. Er is veel meer sfeer en het is een stuk beter bereikbaar met het openbaar vervoer en de auto, ook al ligt voor een hoop mensen nu verder weg. Daarnaast is er een hotel op locatie en is er nog een hotel een paar straten verderop, en ligt het op steenworp afstand van het winkelcentrum. Nishicon heeft met deze locatie zeker een broodnodige upgrade gekregen.

14628115_903617889770549_917063505_n

Ook nieuw aan Nishicon 2016 was dat er een extra dag voor de conventie werd geplakt, het is nu een 3-daagse conventie net zoals Animecon en Abunai, en begon dus op vrijdag in plaats van zaterdag. Dat niet iedereen dit doorhad en/of gewoon naar het werk ging om op zaterdag pas te komen was wel duidelijk- op de vrijdag was het heel rustig, bijna stil zelfs. Zelfs een half uur voor de openingstijd was er geen rij, dus het polsbandje om krijgen was zo gepiept.

Ik moet hier even een shout-out doen naar Nishicon voor een topservice- Ik had online mijn ticket besteld en betaald. De betaling was goed doorgekomen, maar ergens was het fout gegaan met het openzetten van mijn ticket na de betaling ervan. Gelukkig was het betalingsbewijs voldoende om me alsnog een ticket te geven zodat ik naar binnen kon. Dit is heel iets anders dan Stichting Tomo die je ter plekke verplicht bij zo’n situatie gewoon een nieuw (en duurder) ticket aan te schaffen. Dus Nishi, duimpje omhoog voor jullie!

14625342_903617826437222_516062866_n

Maar wat had Nishicon dit jaar voor ons in petto qua programma? Eerlijk gezegd niet veel nieuws en daarbij was het erg moeilijk te ontdekken of er überhaupt iets te doen was. Een eerste blik in het conboekje deed al het volgende blijken: de vormgeving was echt een chaos en de indeling alles behalve logisch. Een vriendelijke tip voor de vormgever/geefster van dit boekje (komende van een collega vormgever) deel de evenementeninformatie in per dag op chronologische volgorde in plaats van alles door elkaar. Verder was het programma redelijk standaard, er was niet echt wat nieuws en ook de game compo’s waren the usual suspects zoals Smash Bros. en Mario Kart.

Met deze nieuwe locatie was het ook handig geweest als er borden in de foyer en gangen waren geweest waarop stond waar dingen zoals bijvoorbeeld de karaoke en gameroom te vinden waren. Sporadisch kwam je eens een opgeplakt A4tje tegen met aanwijzingen ‘Karaoke this way ->, maar duidelijke borden zouden alles een stukje makkelijker te vinden maken (en een hoop irritaties schelen). Dit in combinatie met een conboekje dat zo onduidelijk was dat je in plaats van te kijken op de plattegrond je beter af was met maar op de gok ergens heen gaan.

De zaterdag was merkbaar drukker, maar ook hier viel het op dat het rustig was. Na enkele gesprekken met lichtelijk teleurgestelde verkopers over de verkopen in de dealerroom was het wel duidelijk: de grote drukte bleef uit en zou ook uitblijven. De grootste boosdoener? Zeer waarschijnlijk Firstlook.

14657709_903617679770570_1872471698_n 14619942_903617653103906_1228716104_n

Meerdere mensen vertelden mij ook dat Nishicon zo’n conventie is waar je naartoe gaat als er niet veel beters te doen is- en helaas voor Nishicon was er voor velen veel te doen dat weekend. En dat is best zonde, want de vrijwilligers die er waren hebben zich wel voor de volle 100% ingezet om de con voor iedereen een plezier te maken.

De rust die er was op de conventie brengt voor- en nadelen met zich mee. Een paar voordelen zijn natuurlijk dat je overal lekker relaxt kunt zitten en rustig de tijd kan nemen om de dealerroom eens door te slenteren, de tayaki geen wachttijden heeft van 4 uur, er nergens rijen voor zijn en je niet hoeft te rennen om je in te schrijven voor de sushi workshop.

Het nadeel is wel dat vanwege de lage opkomst door zowel bezoekers als deelnemers bepaalde events en compo’s werden afgelast. Voor mij was het niet zo’n punt omdat ik met mijn groep vrienden genoeg eigen entertainment meebreng naar een conventie, maar voor de gemiddelde bezoeker is het natuurlijk wel vervelend.

14628115_903617756437229_1313088321_n 14643058_903617719770566_1600587558_n

Qua aanbod voor eten en drinken kwam je op Nishicon niets tekort- bijna alle catering was geregeld door het Theaterhotel zelf. Helaas zat het overgrote deel van deze catering verscholen achter een muntjessysteem waardoor het Theaterhotel bepaalde producten voor een hogere prijs kon verkopen dan normaal. 1 muntje kostte 2,30 euro, terwijl ik begrepen heb dat een colaatje daar voor normaal voor 1,80 wordt verkocht. De prijs van een cola op Nishi? 1 muntje. Dit is niet iets waar Nishicon iets aan kan doen helaas. Gelukkig is het winkelcentrum vlakbij met een Albert Heijn als je op een budget leeft.

Over het Theaterhotel zelf gesproken- hun service is top en de hotelkamers zijn erg ruim en zeer netjes. Naar mijn mening zijn het de beste hotelkamers op een con vergeleken met het Novotel in Den Haag en het Koningshof in Veldhoven. Helaas is de prijs er ook naar- maar als je het kan betalen, is het zeker de moeite waard.

Mijn weekend op Nishicon was desondanks de rust dan ook een leuk weekend. Het voelde meer als een grote 3-daagse meeting in een mooi hotel dan een echte conventie. Hopelijk valt de volgende editie niet in hetzelfde weekend als Firstlook zodat de bezoekersaantallen wat hoger zullen uitvallen. De nieuwe locatie is in ieder geval top!

Hoe je het ook bekijkt, Nishicon is wat mij betreft de eerste con die hun thema echt heeft waargemaakt: het was Definitely not Animecon, maar daarom niet perse minder gezellig!

Sander
contact@sandervanderham.nl

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Geen reactie's

Geef een reactie