The Sushi Times op Retrocon 2016

Dit jaar hebben we nieuwe conventies als paddenstoelen uit de grond zien schieten en ook Retrocon 2016 behoort tot de nieuwkomers van dit jaar. Op zondag 27 november vond in het Ahoy Rotterdam hun eerste editie plaats. Ze beloofden een ander aanbod dan de Anime conventies en Comic Cons die we al op de agenda hadden staan: een conventie volledig gericht op retro series. Denk superheroes uit de jaren ’80, ninja turtles, Pokémon, Star Wars in de begin jaren, en films zoals Back to the Future.

Als groot Pokémon fan zag ik dan ook al een waar paradijs voor me met oude Pokémon merchandise en bakken vol retrogames, wellicht nog wel wat toffe oude manga’s en comics, of wellicht oud-Japans speelgoed van AstroBoy en Sailor Moon en uiteraard weer vele cosplayers die zich dit keer zouden wagen aan ander soort cosplays.

Ook de activiteiten die de aankondigingen lieten zien beloofden veel goeds. Zo zouden er vele activiteiten zijn: een cosplay wedstrijd, een DeLorean uit Back to The Future, en een 80’s café. Tof toch?

img_1532

Jammer genoeg bleek het in de praktijk allemaal heel anders te zijn. Het ging al mis bij de opening die, ondanks de fantastische inzet van het Dutch Garrison (een Star Wars cosplay/fan groep) in het water liep door een combinatie van knullige locatie, deuren die niet mee wilden werken, en publiek wat veel te dichtbij kon komen.

Daarnaast waren de vele activiteiten nergens te bekennen, wist niemand van het personeel hoe laat de cosplaywedstrijd zou beginnen (eerst 13:00 toen 14:00, en uiteindelijk hoorden we later dat er ergens was omgeroepen dat het om 14:45 zou beginnen, maar de uiteindelijk wedstrijd hebben we gemist), en bleek het 80’s cafe gewoon een verzameling standaard aluminium terrastafeltjes en stoelen te zijn zonder verdere aankleding of link met de 80’s. Ook de dealerroom kon niet helemaal aan mijn verwachtingen voldoen. Al was de Artist Alley en het stuk voor de fan-groepen wel erg leuk!

Sleutelwoord is hier wel “MIJN verwachtingen”. Wellicht waren deze te hoog, het is immers de eerste keer dat de conventie plaats vond en ik ben verwend door bezoeken aan goed geoliede conventies zoals Animecon met rijkelijk gevulde programma’s. Maar net als met Amsterdam Comic Con lijkt de organisatie (in mijn ogen) hier te hoog van de toren te hebben geblazen door allerlei mooi klinkende marketing uitingen en nieuwtjes die ze uiteindelijk niet hebben kunnen waarmaken.

Want in feite was het zo beroerd niet, de dealer room was goed gevuld (ook al waren er maar weinig echte retro-stands en verkopers), het podium was in elk geval een stuk beter als bij Amsterdam Comic Con (hoger, groter, aparte ruimte) en je kon je er best eventjes vermaken. Maar voor een dagvullend programma hoef je er niet te zijn, wij waren met ongeveer anderhalf uur al helemaal uitgekeken.

img_1497

img_1534

img_1499

img_1504

Dat maakt het des te jammer dat ze al die andere dingen hebben geroepen want je gaat er nu naar toe met de verwachting dat je een hele dag lol kunt hebben vanwege een uitgebreid aanbod aan activiteiten. Als die er dan niet blijken te zijn ben je extra teleurgesteld.

Ook andere dingen snap ik gewoon niet, hoe kun je nou gewoon geen programma hebben van bijvoorbeeld je podium activiteiten? Al was het maar een a4tje met tijden op de deur van de podiumzaal. Of personeel wat gewoon niks weet en/of volledig verkeerde informatie geeft? Het feit dat ik, nota bene als pers zijnde, al niet de juiste informatie kan krijgen en dingen mis doet me angstig zijn hoe je als gewone bezoeker aan je informatie moet komen.

Het hoogtepunt van deze conventie was dan ook eigenlijk nog wel de kennismaking met het Stripmuseum Rotterdam, die daar een mini-tentoonstelling hadden (en het feit dat ik nog een paar mooie Pokémon kaarten heb kunnen scoren bij Rene Cards).

Daar was tenminste nog wat te zien en de enthousiaste mensen van het Stripmuseum konden ook nog uitgebreid vertellen over al het moois dat er lag. Ook heb ik erg moeten lachen om het enthousiasme van een fantastische Starlord-cosplayer (Guardians of the Galaxy) die al dansend de conventie over ging en enkele toffe Star Wars cosplayers die we tegenkwamen in de gang.

img_1461

img_1527

img_1539

Ik hoop oprecht dat de organisatie het volgend jaar anders gaat doen want het zou zó ontzettend leuk zijn als er een goede conventies is voor de retro liefhebbers. Hopelijk pikken ze deze dingen voor een volgende editie wel beter op wat animo is er zeker!

Mensen hadden er zin in, vonden het leuk een ander thema te zien binnen de conventies, en ook de locatie is prima om een mooi event neer te zetten. Alles eigenlijk om er een succes van te maken dus hopelijk gooien ze er de volgende keer een flinke schep bovenop en kan het de toffe conventie worden die het zou moeten zijn!

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X