The Sushi Times op Tomofair Amsterdam 2017

Na het succes van Tomofair Nijmegen, wat uitgroeide tot een tweededaagse markt, kon een tweede locatie voor Tomofair niet uitblijven. Deze keer niet in een gymzaal, maar in het World Fashion Centre in Amsterdam! Het World Fashion Centre barstte van de geeky bezoekers ondanks de gladheid, sneeuw en volop uitvallende treinen. Net als de conventie in Nijmegen was het met name een indoor markt met sfeerrijke opgezette standjes inclusief lampionnen, plus evenementen en workshops. Deze Japanse markt had dan ook een primeur onder de Japanse conventies: met de roltrap naar boven! Voor de rest was er minder “nieuws” vergeleken met het Nijmeegse zusje.

Het programma was dan ook gericht op nieuwkomers die iets hebben met Japan en vrijwel gelijk aan het programma in Nijmegen. De diversiteit zat dan ook in de standjes die anders niet in Nijmegen zouden staan, zoals het American Book Centre wat een tafel had met boeken over Japan, en enkele andere lokale standhouders. Daarnaast waren er de gebruikelijke dealers. Tomofair noemt zichzelf dan ook een fair en geen anime conventie.

IMG_0276

IMG_0312

Er was bij deze eerste Amsterdamse editie een podium, maar door geluidsproblemen kon niet iedereen achterin de zaal volgen wat er werd gezegd. Voor de gamecompetitie was dat geen probleem omdat ze visueel zijn, maar het bemoeilijkte het volgen van de lezingen. Ook waren workshopruimten gemaakt achter schotten. In dezelfde hal als de workshopruimten zat een klein aantal dojinshi- en verkoopkramen waar het rustig was. D

at was dan een van de weinige plekken waar je als bezoeker gerust de tijd kon nemen om rond te kijken zonder aan de kant geduwd te worden. De rest van de laatste hal was vrijwel leeg, die wellicht in de toekomst leuk in gericht kan worden met zitzakken om even uit te puffen van de drukte. Of bij gebrek aan goede cosplay foto’s binnen kunnen schieten door de kale aankleding misschien leuk om een cosplay-fotohoek op te zetten met verschillende settings? Op de Amsterdamse locatie is daar in ieder geval genoeg ruimte voor.

Door de veel uitgedeelde tickets was het namelijk druk in de drie grote hallen. Bij de eerste en grootste markthal kon je rond het middaguur zelfs amper vooruitkomen tussen de kramen. Het was letterlijk dringen geblazen. Het was zelfs zo druk dat de organisatie van Tomo via Twitter opriep om  beter naar een ander Tomo-evenement te komen, want het was zelfs te druk voor de organisatie. Deze had dan niet verwacht dat een groot aantal mensen alsnog aan de deur een kaartje zouden kopen.

IMG_0274

IMG_0285

De drukte was vooral ook waarneembaar bij de grote voedsel- en drinktent in de tweede hal voor degenen die de vegetarische wraps links lieten liggen. Hopen dat je genoeg Tomocoins had voor je in die rij ging staan. De rijen stonden namelijk tot de volgende hal! Stichting Tomo heeft laten weten dat dit kwam doordat zij liever mensen binnenlieten dan mensen buiten te laten staan, alhoewel het nooit de bedoeling was dat de bezoekerservaring als onplezierig werd ervaren.

Dat neemt niet weg dat deze eerste Amsterdam editie aantoont dat Tomofair gezellig genoeg is en inmiddels een bekend begrip is voor zowel nieuwkomers als terugkomers, want voor de prijs hoef je het niet te laten.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X