The Sushi Times op Yaycon 2017!

Als één conventie zich de laatste paar jaar wel aardig in de Nederlandse conventiescéne heeft ingemetseld is het Yaycon wel. Yaycon, kort voor Yaoi en Yuri con, is een vrij unieke conventie; want het focust het zich meer op volwassen thema’s en dan met name same-sex liefdesrelaties. Hierdoor moet je om Yaycon te mogen betreden minstens 16 jaar zijn. Dit jaar was het thema ‘Love is in the air’, en dat is natuurlijk niet gek zo vlak na Valentijnsdag. Ik vertegenwoordigde dit keer The Sushi Times om nu een mooi conreport te schrijven voor jullie!

Ook deze editie is weer in het Icoontheater in Amersfoort gehouden. Qua locatie is Yaycon met zowel de auto als het openbaar vervoer goed te bereiken. Treinstation Amersfoort Vathorst bevindt zich vrijwel voor de deur, en er is gratis parkeerruimte in overvloed. Ook bevinden zich een snackbar en een Jumbo letterlijk om de hoek. En dat is maar goed ook, want catering op Yaycon was ver te zoeken (meer daarover later)!

20170219_143242

Ondanks wat je op deze foto ziet was er dus geen echte catering aanwezig.

Ondanks wat je op deze foto ziet was er dus geen echte catering aanwezig.

Toen ik rond twaalven binnen kwam, merkte ik meteen dat er een enorme rij stond voor de bagroom. En die rij stond er eigenlijk de hele dag wel. Natuurlijk zijn de bagroom mensen toppers dat ze zich de hele dag inspannen om ieders jassen en bagage veilig te bewaren, maar het wachten tot je eindelijk wat kon brengen/halen was een beetje aan de lange kant. Duidelijk een punt voor verbetering.

Ook werd je in de aankomsthal gelijk verwelkomt door de overweldigende muziek van de karaoke. Wel netjes in een hoekje weggestopt, maar wel een redelijk onlogische plek voor de karaoke. Nu is het Icoontheater ook niet een supergrote locatie, maar ik merkte wel dat bepaalde ruimten niet in gebruik waren genomen. De karaoke was in ieder geval niet te missen voor de liefhebbers, en het zetten ook meteen wel de sfeer bij binnenkomst.

Qua programma biedt Yaycon altijd wel wat unieke events, zoals bijvoorbeeld panels over romantiek en sex in comics, een stilettorace (renwedstrijd op hoge hakken), een veiling waarbij alle opbrengsten naar een goed doel gaan, en ook een livecast met enkele speciale gasten gehouden door Geekers op je Speakers. Hierdoor zet Yaycon zich af van de gemiddelde conventie zoals Abunai en Animecon. Natuurlijk zijn dingen zoals het Maid Café en de Mangakissa als vanzelfsprekend van de partij. Dus voor iedereen is er wat wils!

20170219_122214

20170219_163124

20170219_145845
Ook de dealerroom mag niet ontbreken, maar er was verrassend weinig “pure” dealer en verrassend veel artist. Grote dealers laten kleine conventies zoals Yaycon links liggen, waardoor de spotlight verschuift naar de zelfstandige artist die zijn/haar eigen werk aan de man probeert te brengen. Goed voor de artists zo blijkt, die goede zaken deden. Maar jammer voor de merchandise-jager zoals ik. Ik verliet de dealerroom in ieder geval nog steeds met een goed gevulde portemonnee.

En die portemonnee bleef eigenlijk goed gevuld want zoals gezegd is er dus geen catering aanwezig op YaYcon. Er staan her en der wat drankautomaten, maar eten was alleen beschikbaar in het Maid Café, en dat is nou niet direct de plek waar je heen gaat voor een normale boterham. Daarbij kwam ook nog eens dat eigen eten en drinken meenemen niet is toegestaan. En juist voor een dag-vullend evenement is catering zeer belangrijk! Lijkt me handig als ze hier volgend jaar echt wat mee doen want niet iedereen voelt er wat voor om in cosplay de Jumbo of snackbar op te zoeken. Als ze zelf geen catering kunnen regelen, laat dan op z’n minst mensen zelf wat meenemen. Persoonlijk vond ik het erg kwalijk dat hier niks voor geregeld leek te zijn.

20170219_154751

20170219_132816

Verder is er eigenlijk op- of aan te merken op Yaycon. Het was niet druk, maar ook lang niet zo rustig als Nishicon 2016. Toch heb ik vernomen dat er een dubbel aantal bezoekers was voor YaYcon ten opzichte van de editie van vorig jaar. En dat komt waarschijnlijk omdat de cosplayseizoen-opener Tsunacon dit jaar niet doorging (en tevens ook definitief stopt). Veel mensen hadden toch hun conventie-fix nodig, en Yaycon was de eerste con dit jaar naast het kleinere Dynamicon dat ze dat kon geven.

Yaycon was gezellig, maar het is jammer dat ze redelijk kleinschalig zijn. Daardoor schrikt hun entreeprijs (€ 17,50) sommige mensen toch wel af. Misschien als YaYcon de puntjes op de i weten zetten (stroomlijning van de bagroom procedures en in-house catering) voor de volgende editie, dat ze ook die mensen over de streep weten te trekken. Aan de mensen ligt het in ieder geval niet!

Sander is een enthousiaste figure verzamelaar met een uitgebreide collectie en een nog uitgebreidere wishlist! Graag deelt hij zijn kennis en enthousiasme rondom figures en het verzamelen ervan met jullie!

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X