Thee vs. Koffie: Wat drinken ze liever in Japan?

IJs met groene thee smaak, groene thee pocky, groene thee zuurtjes en groene thee sushi, verzin maar iets en er is wel een groene thee variant van te verkrijgen in Japan. Als ik je dan ook vraag, wat je denkt dat het meest populaire drankje is in japan, dan neig je denk ik al snel om te antwoorden met groene thee of niet?

 

Koffie, een onplezierig drankje

En eeuwen lang is dat ook zo geweest. Want terwijl de rest van de wereld zich langzaam overgaf aan de koffie en het met liters tegelijk naar binnen werkte vonden de Japanners het maar niks.

Een van de oudste beschrijvingen van koffie in Japan komt van een Japanse schrijver (die de koffie op een Nederlands handelsschip dronk) en hij schreef dat hij het maar een “onplezierig” drankje vond (bron). Het zou te bitter en te “hard” van smaak zijn en werd dan ook vooral gebruikt als medicijn om mensen van vermoeid af te laten komen. Rara waar het gezegde “goede medicijnen smaken bitter” vandaan komt? 

Hier is dat wel anders, vooral vlak na de tweede wereld oorlog groeide de liefde voor koffie explosief in ons kleine landje en is het ook niet meer weg te denken. Het duurde even maar uiteindelijk liep ook Japan warm voor koffie en is het nu niet alleen een van de populairste drankjes in Japan, maar zijn ze ook nog eens de op drie na grootste importeurs van koffie ter wereld.

 

Wie drinkt de meeste koffie en thee?

Maar wie drinkt er nou de meeste koffie? Wij, of de Japanners? Suprise! Wij steken er met kop en schouders bovenuit. Zo nemen de Nederlanders de 5de plek en Belgen de 8ste plek in van (gemiddeld) meeste koppen koffie per capita, en Japan? Die loopt een beetje achteraan met een 39ste plek.

Afbeelding via ILoveCoffee.

Afbeelding via ILoveCoffee.

Ondanks dit is koffie overal in het straatbeeld aanwezig. Of het nou de Starbucks is of lokaal tentje, er is genoeg anime voor. Maar ook gewoon op straat zie je het maar al te vaak voorbij komen. Want in zo’n beetje elke Vending Machine vind je wel meerdere soorten en smaken, en vaak heb je ook nog de keuze of je een warme of koude koffie wilt.

 

Koffie koud en in blik

De gekte rondom koffie in Japan groeit nog elk jaar. Je vindt er inmiddels een enorme variatie aan koffiehuizen en waar je hier een glaasje cola krijgt aangeboden zou je in Japan een blikje koude koffie krijgen. Met name deze koude koffie in blik is erg kenmerkend voor de koffie in Japan. Nergens wordt het zoveel gedronken als daar.

Een persoonlijk voorbeeld, na afloop van een waterval training bij een tempel hoog in de bergen kregen we niet een kopje traditionele thee, maar een blikje Boss Coffee om bij te komen. Nou lijkt koude koffie hier ook wat populairder te zijn geworden want regelmatig kun je deze terugvinden bij benzine stations en in supermarkten.

Diverse soorten Japanse koffie in blikjes. Foto door David Pursehouse.

De groei in liefde voor koffie moet het echter vooral hebben van ketens zoals Starbucks. Sowieso zijn Japanners over het algemeen dol op alles dat Amerikaans/Westers is maar de iconische fame van Starbucks doet het zeker in Japan erg goed. Hierdoor is koffie, zeker onder jongeren ook echt een dingetje aan het worden.

 

Gaat koffie winnen?

Je zou dan ook denken dat koffie toch echt aan de “winnende” hand is. Maar ondanks de enorme populariteit van koffie blijft het vaak bij een enkel bakje per dag en wordt het met name in een café gedronken. Waar wij hier koffie vaak met bakken tegelijkertijd wegslurpen op het werk kiest in Japan ruim 75% van de mensen voor een kop thee om de productiviteit te verhogen.

Niet zo vreemd want de Japanners hebben altijd al een speciale band met thee gehad en zien zichzelf als de experts als het op het maken van thee aan komt. Groene thee, of zoals ze het in Japan noemen; ocha (お茶), wordt er al honderden jaren gedronken. De eerste vermeldingen zijn er al rond het jaar 800!

 

Groene thee in moderne vorm

Tegenwoordig wordt groene thee vooral gedronken als een soort frisdrank. De meeste mensen (69%) geven aan dat ze vaak groene thee drinken en dat doen ze meestal uit zo’n plastic flesje. Tot ruim 75% van alle drankjes die in kleine plastic flesjes (<500ml) worden gedronken zijn groene thee gerelateerd (gevolgd door oolong thee, sportdrankjes en water).

En dan hebben we het nog niet eens over de groene thee die men thuis drinkt! In het gemiddelde huishouden gaat er minstens één anderhalve liter fles groene thee per week naar binnen, en natuurlijk nog de nodige koppen warme thee. Behoorlijk wat dus! En heel wat anders vergeleken met alle cola, dubbelfris en chocomel die we hier met z’n alleen naar binnenslurpen.

Dat zijn wel even andere getallen dan de “miezerige” 0,3 kop koffie de men gemiddeld genomen op een dag drinkt. We kunnen dan ook wel concluderen dat, ondanks de groeiende populariteit van koffie, het nog altijd thee is dat het meeste gedronken wordt.

 

 

Bron: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X