Tijd voor Tomoparty!

Nog iets meer dan een week en dan is het tijd voor Tomoparty! Het eerste anime en cosplay event in de vorm van een beach party. Een geheel nieuw en uniek event van de organisatoren van Tomocon en Tomofair.

Uiteraard zijn we hartstikke nieuwsgierige wat we allemaal kunnen gaan verwachten tijdens Tomoparty dus hoogtijd om eens te spreken met Mark, één van de organisatoren.

party

 

Hoi Mark! We hebben al even kennis met je kunnen maken tijdens eerdere interviews over de anime- en cosplay conventie Tomocon, en de Japanse markt Tomofair maar nu zijn jij en je mede-organisatoren terug met een ander event: Tomoparty, een Japanse Beach Party! Waarom hebben jullie deze stap gemaakt?

We willen graag toegankelijke events organiseren die betaalbaar en leuk zijn. Vorig jaar zijn we gestart met TomoCon en TomoFair. Dit jaar komt er maar één nieuw event dus. We wilden al heel lang een buitenevenement maken. Behalve cosplay meets, zijn er die nauwelijks. CastleFest en Elfia zijn meer voor de fantasy doelgroep en minder voor de anime doelgroep. Op TomoParty is iedereen welkom, maar het is bedoeld voor de anime wereld!

 

Waarin verschilt Tomoparty van jullie andere events?

TomoParty is buiten en aan het water. Dat hebben we niet eerder gezien. Wat we ook niet eerder hebben gezien is dat het tot ’s avonds laat door gaat. Al onze andere events stopten rond 18:00u.
Verder hebben we de horeca nu bijna volledig in eigen hand. Dus geen duur con-voedsel, maar gewoon een hamburger of drinken voor 1 euro. Ook hebben we het event opgebouwd in twee gedeeltes:

In de middag heb je de beachmarket, Cherry Pie Maid Cafe, alle Japanse spelletjes op het strand en onze BBQ.

’s Avonds hebben we het party gedeelte met de DJ’s van Deshima Sound en lekkere zomerse (alcoholische) drankjes, terwijl je lekker kunt dansen of relaxen aan het water.

 

Wat maakt deze Beach Party nou echt Japans?

Onze activiteiten bijvoorbeeld, denk hierbij aan het strandspel smash-the-melon. Dat is echt typisch Japans en wordt daar veel gedaan in de zomer. Op onze site leggen we uit hoe dat werk 🙂 Daarnaast zorgen uiteraard de maids en MrBento voor Japanse hapjes en drankjes in zomerse sferen. De muziek zal uiteraard J-pop etc zijn en natuurlijk hopen we op veel mensen in zomerse cosplay.

 

Iedereen kan dus gewoon in cosplay komen?

Heel graag! Het liefste willen we natuurlijk dat iedereen in cosplay komt, maar het is uiteraard geen verplichting! 😉 Want wat is er nou leuker dan een heel eventterrein vol met cosplayers? Er zijn kleedkamers voor heren en dames. Hier kun je eventueel van cosplay wisselen of je gewone (bad-) kleding aan trekken.

Overigens; het gehele terrein wordt afgezet met geblindeerde hekken. Dus van eventuele pottenkijkers hebben we geen last. Op die manier kan gewoon iedereen echt zichzelf zijn (of zijn character natuurlijk! )

 

Wat kun je allemaal doen? En is jullie programma al helemaal compleet?

Het programma zoals op de site is redelijk compleet, al hebben we natuurlijk altijd nog extra last-minute activiteiten of zaken die we om wat voor een reden dan ook moeten veranderen. Dat is op elk event wel zo 🙂

Wat we in elk geval hebben zijn de beachgames. We zijn samen met enkele leden van KinJin nog aan het kijken hoe we daar het beste een competitief element aan kunnen toevoegen. Ik zie graag dat er iets te winnen valt. Dan wordt er echt gestreden en gaat het ergens over.

Natuurlijk hebben we een kleine markt met enkele zelfgemaakte spulletjes en professionele dealers. Daarbij komt nog de BBQ, MrBento, het maid cafe en de mogelijkheid om lekker te zwemmen.

Maar vooral; veel gezelligheid en nieuwe mensen leren kennen. Lekker aan het water liggen met een drankje en bijkletsen. Er zal veel roleplay zijn en je komt er veel mensen tegen die al eerder op onze events zijn geweest.

ae7

 

Klinkt goed! En wat als ik tussen alle leuke activiteiten door toe ben aan een hapje en drankje?

Eet je buik rond op TomoParty! Ik ben echt heel trots op de diversiteit van de horeca die we nu hebben. We hebben de TomoBBQ met zeer betaalbare snacks, broodjes hamburger en frisdrank. MrBento komt met zomerse hapjes, gefrituurde hapjes, fruithapjes en veel verschillende soorten Japanse bier, wijn en frisdrank.

Het Maid cafe gaat ook lekkere fruithapjes maken. Ook verse milkshakes en iced coffee zitten in hun assortiment. En als je nu echt helemaal blut bent, omdat we de horeca in eigen hand hebben, zijn eigen consumpties ook gewoon toegestaan. Niet alles ivm het alcohol en veiligheidsbeleid, maar meer daarover lees je in de FAQ op onze site.

 

Wat mogen bezoekers volgens jou écht niet missen op TomoParty?

Blijf gewoon lekker lang tot het einde zodat je niks mist van het optreden van Deshima sounds. En laat je verrassen door MrBento. Zij gaan allerlei zomerse Japanse hapjes maken en nemen diverse Japanse bieren en wijnen mee. Zo kun je gewoon echt een keer iets Japans proeven. Zeker hun sushi is echt de moeite waard en een persoonlijke favoriet!

 

De ticket prijzen zijn ook een heel stuk lager dan de meeste conventie-gangers gewend zijn, erg fijn natuurlijk, maar er zijn toch behoorlijk wat events en andere dingen. Vanwaar dan de lage prijs?

TomoParty is voor ons verliesgevend. Dat kan iedereen uitrekenen. Maar gelukkig hebben we onze hoofdsponsor Red Dot Commerce die voor deze verliezen garant wil staan. Met TomoParty willen we echt testen of er interesse is in een outdoor anime event. In de toekomst willen we ook verschillende artiesten op verschillende podia en tenten hun ding laten doen. Dan wordt het dus nog groter van opzet. Dus zie dit echt als een test en maak gebruik van de lage toegangsprijs dit jaar! De ticketverkoop gaat op dit moment erg goed en overstijgt zelfs onze verwachtingen. Dit is natuurlijk goed nieuws voor ons en onze sponsors 😉

Een tweede reden dat de prijs zo laag is, heeft te maken met toegankelijkheid. Zowel TomoFair, Tomocon als TomoParty, zijn zeer laag geprijsd. Wij willen dat iedereen naar onze evenementen toe kan gaan. Een lage prijs en goede bereikbaarheid helpt daar bij. Door uitsluitend te werken met vrijwilligers (dus geen betaalde krachten) en het gebruik van sponsoren, kunnen we de prijs zo laag houden. Iedereen moet gewoon naar een Tomo-event toe kunnen gaan en nieuwe vrienden leren kennen!!! (koop hier je ticket voor slechts €4,99 in de voorverkoop)

 

En tenslotte, de grote hamvraag: wat als het regent?

We hebben een back-upplan voor als het regent. Voorop gesteld; dit treedt alleen in werking indien het tijdens de eerste drie uur regent en er geen zicht is op verbetering of als het code geel of erger wordt volgens het KNMI.

Als dat al zou gebeuren, dan verplaatsen we de spellen, bar, MrBento en Deshima sounds naar een nabijgelegen sporthal. De BBQ, dealers, beachmarket en overige zaken worden echter wel volledig afgelast. De bezoekers brengen we zoveel als mogelijk met shuttlebussen naar die hal en waar nodig willen we aan de andere bezoekers met auto vragen om passagiers mee te nemen 🙂

Maar nogmaals; alleen als de zeer kleine kans zich voordoet dat er sprake is van code geel of als het de eerste drie uur regent. Deze kans is volgens onze verzekeringsmaatschappij minder dan 3%. Met andere woorden; 97% kans dat dit noodscenario niet nodig is.

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X