Vegetarisch eten in Japan

Yakitori, sushi, gyouza, curry rice, sashimi, en nikujaga zijn een aantal populaire Japanse gerechten en allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen; ze bevatten stuk voor vlees en/of vis. In Japan zijn ze er gek op en je vindt dan ook in vrijwel elke maaltijd wel een lap vlees of stukje vis.

Een groot deel van jullie zullen wel zoiets hebben van ja en? Lekker toch? Maar wat als je vegetarisch bent of voor een veganistische levensstijl gekozen hebt? Tja, dan kan het nog best lastig worden om vegetarisch te eten in Japan.

Zelfs al heb je op het eerste oog een maaltijd vrij van vlees of vis kan het maar zo dat het er toch in zit. Dit komt omdat in de meeste gerechten gebruik wordt gemaakt van iets dat ‘dashi’ heet. Dit is bouillon gemaakt van zeewier en (over het algemeen) tonijn of andere vissoorten.

 

Weinig vleesvrij in Japan

Buiten sommige stromingen binnen het boeddhisme die volledig veganistisch zijn zul je maar weinig vegetarische of veganistische Japanners in het dagelijkse leven tegenkomen. Voor een hoop Japanners is het begrip vegetariër dan ook vrij vreemd. Dit is de laatste jaren wel wat veranderd maar nog steeds kan het een hele uitdaging zijn om in Japan een dier vrije maaltijd te vinden.

Volgens een enquete van WhatJapanThinks zouden er in heel Japan nog geen 50,000 vegetariërs zijn. Om dat in perspectief te plaatsen: In heel Japan, dat meer dan 127 miljoen mensen telt, zijn er maar 50,000 mensen echt vegetarisch. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal wel iets hoger maar alsnog is het een ontzettend laag getal. Het zit zo diep in de cultuur geïntegreerd dat men vlees en vis eet, dat het bij de meeste niet eens op komt dat dit ook anders kan.

Daarnaast staat Japan ook niet direct bekend als een land dat (in de meeste gevallen) erg begaan is met dierenwelzijn. Kijk alleen maar eens naar de dolfijnenjacht, dat ze soms levende sashimi eten, en dat het niet ongebruikelijk is dat de vis die je gaat eten vers voor je uit het water wordt geplukt.

Een restaurant waar je je eigen eten vangt wordt een Zauo Restaurant genoemd. Foto door Thierry Draus.

Een restaurant waar je je eigen eten vangt wordt een Zauo Restaurant genoemd. Foto door Thierry Draus.

Mocht je echter in Japan zijn en een vegetarische/veganistische levensstijl hebben dan is mijn eerste advies dan ook om flexibel te zijn en in sommige gevallen toch een keer dingen door de vingers te zien. Hiermee bedoel ik zeker niet dat je al je principes over boord moet gooien maar je kunt moeilijk verwachten dat elk restaurant of je gastgezin speciaal voor jouw hele gerechten opnieuw gaat voorbereiden, je bent er immers te gast.

 

Vegetarisch bestellen in een restaurant

Dit houdt ook in dat het belangrijk is om in het Japans te weten hoe je moet zeggen dat je geen vlees en/of vis eet (dit in het Engels doen of de term vegetarisch gebruiken gaat vaak niet werken). Op een hoop plekken zullen ze met alle liefde de echte lappen vlees of vis uit je maaltijd laten (vergeet niet het gebruik van dashi) maar ze moeten je wel kunnen begrijpen.

Kijk ook niet gek op als ze niet snappen wat je bedoeld met vegetarisch, wees héél erg duidelijk over wat je niet kan of wilt eten. Gebruik bijvoorbeeld het volgende zinnetje “Niku to gyuu to sakana to basashi to tori tabemasen.”, ofwel “Ik eet geen vlees, koe, vis, paard of kip”. Tabamesen betekent “ik eet geen” dus eigenlijk alles wat je niet kunt of wilt eten kun je daarvoor plakken. Eventueel kun je hiervoor ook het onderstaande kaartje (of één van de vele andere op Just Hungry) gebruiken 🙂

Afbeelding via Just Hungry.

Afbeelding via Just Hungry.

Wil je echt zeker weten dat je niks eet wat je niet wil? Doe dan van te voren goed onderzoek. Om je alvast een beetje om weg te helpen vind je hier een selectie aan vegetarische en veganistische restaurants in de grote steden van Japan. Uiteraard zijn deze wel onderhevig aan veranderingen en niet makkelijk up-to-date te houden. Doe dan ook altijd zelf goed onderzoek.

Mijn advies is wel om van te voren goed rond te kijken en te plannen waar en wat want ergens op de bonnefooi binnenlopen en hopen dat het goedkomt, want zoals je hierboven gelezen hebt, zal dat niet altijd meevallen.

 

Doe je huiswerk

Het belangrijkste is om flexibel en duidelijk te zijn, en zelf ook te weten wat wat is. Doe dus je huiswerk door wat woordjes Japans te leren die met eten te maken hebben, en verdiep je in enkele van de gerechten die je tegenkomt komen zodat je kunt herkennen wat je wel/niet kunt eten.
Doe jezelf dan ook een plezier en bereid je goed voor. Zoek uit waar je eventueel vegetarisch en/of veganistisch kunt eten, en schrijf desnoods op wat je wel niet mag. Maar bereid je ook mentaal er op voor dat het misschien fout kan gaan!
Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close