Vegetarisch eten in Japan

Yakitori, sushi, gyoza, curry rice, sashimi, en nikujaga zijn een aantal populaire Japanse gerechten en allemaal hebben ze één ding met elkaar gemeen; ze bevatten stuk voor vlees en/of vis. In Japan zijn ze er gek op en je vindt dan ook in vrijwel elke maaltijd wel een lap vlees of stukje vis. Een groot deel van jullie zullen wel zoiets hebben van ja en? Lekker toch? Maar wat als je vegetarisch bent of voor een veganistische levensstijl gekozen hebt? Tja, dan kan het nog best lastig worden om vegetarisch te eten in Japan.

Zelfs al heb je op het eerste oog een maaltijd vrij van vlees of vis kan het maar zo dat het er toch in zit. Dit komt omdat in de meeste gerechten gebruik wordt gemaakt van iets dat ‘dashi’ heet. Dit is bouillon gemaakt van zeewier en (over het algemeen) tonijn of andere vissoorten.

Weinig vleesvrij in Japan

Buiten sommige stromingen binnen het boeddhisme die volledig veganistisch zijn zul je relatief weinig vegetarische of veganistische Japanners in het dagelijkse leven tegenkomen. Voor een hoop Japanners is het begrip vegetariër dan ook vrij vreemd. Dit is de laatste jaren wel wat veranderd maar nog steeds kan het een hele uitdaging zijn om in Japan een diervrije maaltijd te vinden. Zeker buiten grote steden als Kyoto en Tokyo kan het een uitdaging zijn.

Volgens een enquete van WhatJapanThinks zouden er in heel Japan nog geen 50,000 vegetariërs zijn. Om dat in perspectief te plaatsen: In heel Japan, dat meer dan 127 miljoen mensen telt, zijn er maar 50,000 mensen echt vegetarisch. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal wel hoger maar alsnog is het een ontzettend laag getal. Het zit zo diep in de cultuur geïntegreerd dat men vlees en vis eet, dat het bij de meeste niet eens op komt dat dit ook anders kan.

Daarnaast staat Japan ook niet direct bekend als een land dat (in de meeste gevallen) erg begaan is met dierenwelzijn. Kijk alleen maar eens naar de dolfijnenjacht, dat ze soms levende dieren eten, en dat het niet ongebruikelijk is dat de vis die je gaat eten vers voor je uit het water wordt geplukt.

Vegetarisch bestellen in een restaurant

Mocht je in Japan zijn en een vegetarische/veganistische levensstijl hebben dan zul je je soms wat flexibel op moeten stellen. In de meeste grote steden zul je nog voldoende vegetarische of veganistische restaurants kunnen vinden. Het is soms even zoeken maar ze zijn er wel degelijk, en gelukkig steeds meer.

Dit houdt in dat het belangrijk is om in het Japans te weten hoe je moet zeggen dat je geen vlees en/of vis eet (dit in het Engels doen of de term vegetarisch gebruiken gaat vaak niet werken). Op een hoop plekken zullen ze met alle liefde de echte lappen vlees of vis uit je maaltijd laten (vergeet niet het gebruik van dashi) maar ze moeten je wel kunnen begrijpen.

Kijk ook niet gek op als ze niet snappen wat je bedoeld met vegetarisch, wees héél erg duidelijk over wat je niet kan of wilt eten. Gebruik bijvoorbeeld het volgende zinnetje “Niku to gyuu to sakana to basashi to tori tabemasen.”, ofwel “Ik eet geen vlees, koe, vis, paard of kip”.

Tabamesen betekent “ik eet geen” dus eigenlijk alles wat je niet kunt of wilt eten kun je daarvoor plakken. Eventueel kun je hiervoor ook het onderstaande kaartje (of één van de vele andere op Just Hungry) gebruiken.

Afbeelding via Just Hungry.
Afbeelding via Just Hungry.

Wil je echt zeker weten dat je niks eet wat je niet wil? Doe dan van te voren goed onderzoek. Om je alvast een beetje om weg te helpen vind je hier een selectie aan vegetarische en veganistische restaurants in de grote steden van Japan. Uiteraard zijn deze wel onderhevig aan veranderingen en niet makkelijk up-to-date te houden. Doe dan ook altijd zelf goed onderzoek.

Houdt er wel rekening mee dat het in Japan vrijwel ongehoord is om te vragen of ze een gerecht voor je aanpassen, denk dus niet dat je elk restaurant in kunt stappen en daar om een “special” kunt vragen.

Doe je huiswerk

Het belangrijkste is om flexibel en duidelijk te zijn, en zelf ook te weten wat wat is. Doe dus je huiswerk door wat woordjes Japans te leren die met eten te maken hebben, en verdiep je in enkele van de gerechten die je tegenkomt komen zodat je kunt herkennen wat je wel/niet kunt eten.

Doe jezelf dan ook een plezier en bereid je goed voor. Zoek uit waar je eventueel vegetarisch en/of veganistisch kunt eten, en schrijf desnoods op wat je wel niet mag. Maar bereid je ook mentaal er op voor dat het misschien fout kan gaan! Lees dit artikel bijvoorbeeld eens als startpunt voor enkele geschikte gerechten uit de Japanse keuken:


Dit artikel – Vegetarisch eten in Japan – verscheen voor het eerst op 29 januari 2013 en is voor het laatst geüpdatet op 29 januari 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie