C-ute at Tokyo Expo. Foto door Serwan Melk via WikiCommons.

Tokyo Idol Festival

Elk jaar rond het eerste weekend van augustus barst één van de grootste, muzikale evenementen in Tokyo los: het Tokyo Idol Festival. Een heel weekend lang draait alles om popmuziek en kunnen de bijna 100,000 bezoekers weer genieten van tal van kleurrijke idol groepen. Elk jaar komen hier meer dan 1500 idols op af die in zo’n 200 groepen het podium beklimmen. Sommige individueel, anderen als groep. Zij laten zich niet alleen van hun beste kant zien maar geven ook workshops, tal van shows, en strijden uiteindelijk om de titel als populairste idol te veroveren.

Idol oorlog

Op het festival treden veel bekende idol groepen op maar met name idols die nog hopen op hun grote doorbraak. En die kans biedt het Tokyo Idol Festival ze zeker! Tussen de duizenden bezoekers bevinden zich namelijk meer dan genoeg scouts, managers  en ambitieuze platenlabels die maar wat graag nieuw talent willen veroveren.

Daarnaast wordt het ook nog eens live uitgezonden op TV (en NicoNico), zo heeft men letterlijk en figuurlijk een enorm podium om zichzelf mee op de kaart te zetten. Hierdoor heeft het festival ook wel de naam “Idol Warring Stage” gekregen.

Het festival is ontstaan in 2010, toen idol groepen onderling ontzettend veel concurrentie hadden. Het festival was één van de platformen waarop de populariteitswedstrijden werden “uitgevochten”. Nu, bijna 10 jaar later, is het Tokyo Idol Festival nog altijd een kleurrijke oorlogszone voor de meeste idols.Audities

Dit is dan ook geen plek voor beginnende idols, maar alleen voor artiesten die al een poosje aan de weg timmeren. Er zijn in de maanden voor aanvang van het festival pittige audities waar ambitieuze entertainers zich eerst doorheen moeten vechten.

Mits je überhaupt op auditie mag komen. Want voor deelname aan de audities moet je allereerst al voldoen aan diverse, zeer strenge, toelatingseisen. Waaronder het hebben uitgebracht van een single of album (al dan niet zelf uitgebracht), en kunnen aantonen dat je een fanbase hebt opgebouwd. Hierdoor zorgt het festival er mede voor dat de kwaliteit van de optredens gewaarborgd blijft.

Alleen voor vrouwen

En droom je ervan om als mannelijke idol groep de prijs in de wacht te slepen? Helaas! Het Tokyo Idol Festival is vrijwel 100% gericht op vrouwelijke sterren! De afgelopen jaren hebben slechts één of twee mannen het podium beklommen. An sich niet heel opmerkelijk gezien de meeste idols overwegend vrouwen zijn.

Toch blijft het ontzettend jammer want, mede door de populariteit van mannelijke k-pop groepen, zien we ook in Japan weer een aantal zeer sterke mannelijke j-pop groepen ten tonele verschijnen. Wie weet dat het Tokyo Idol Festival hier in de toekomst ook meer mee gaat doen maar voor alsnog is het voornamelijk een women-only show!

Voorproefje

Elk jaar is er een mix van genres aanwezig en kun je via de website al diverse voorproefjes krijgen Voor het overzicht van dit jaar kun je kijken op de site van Tokyo Idol Festival (in het Engels!). Maar hier een kleine greep uit de grote groep idols die je er kunt vinden:

Toevallig in de buurt van Tokyo en wil je het festival bij wonen? Dat kan! Je kunt heel gemakkelijk tickets kopen op de site, want ook het ticketgedeelte is geheel ingericht in het Engels!

Coverfoto: Japanse idol groep C-ute. Foto door Serwan Melk via WikiCommons.
Dit artikel – Tokyo Idol Festival – verscheen voor het eerst op 3 augustus 2018 en is voor het laatst geüpdatet op 3 augustus 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie