Tokyo Ramen Festival 2018 (reisverslag)

Zoals we al eerder vertelden is het Tokyo Ramen Festival een jaarlijks terugkerend evenement in Komazawa Olympic Park. Samen met schrijver Sander en zijn partner waren we in oktober 2018 in de buurt en konden een bezoek dan ook niet overslaan. Gewapend met extra lege magen waren we vastbesloten zoveel mogelijk soorten ramen te gaan proberen, en uiteraard flink van het zonnetje te genieten!

Eerst vouchers, dan ramen

Na een korte wandeling door het mooie park konden we het festival al horen voor we het zagen. Met een grote megafoon in de hand van één van de vrijwilligers werden bezoekers langs de witte hekken geleid, richting de ingang. Daar werd ons uitgelegd dat we via de automaten vouchers moesten kopen om in te wisselen voor ramen.

Zo gezegd zo gedaan, en met de vouchers in de hand konden we het festival betreden. Hier verwachtten we eigenlijk een georganiseerde chaos van kraampjes, tafels en mensen, maar in plaats daarvan kwamen we uit op een groot plein met ruim opgezette tenten waar je kon eten, en de rijen met ramen verkopers in één grote lijn naast elkaar.

Weinig sfeer

Dit was stiekem toch een beetje een teleurstelling en zorgde voor een gebrek aan sfeer. Met name omdat ramen restaurantjes vaak wel erg sfeervol zijn. Maar in dit geval was alles zo ruim opgezet dat het knusse ver te zoeken was.

Gelukkig maakte de muziek van het podium al een hoop goed en hielp het warme zonnetje ook al snel mee de boel op te lichten. Daarentegen was het ook wel weer prettig dat je niet hutje mutje hoefde te zitten en lekker de ruimte had je om je benen te strekken.

Heel Japan proeven op één plek

Maar waar het uiteindelijk om draait tijdens zo’n Ramen Festival is natuurlijk de ramen! En daar was genoeg keuze in. Er stonden in totaal 18 verschillende kramen voor ons klaar die ramen aanboden uit diverse Japanse streken en steden. Dit was slechts de helft van alle ramen die je kon proberen maar jammer genoeg waren de andere 18 tijdens de eerste dagen van het festival al aan bod geweest.

Alles is namelijk in twee delen opgesplitst waarbij er elk 18 verschillende ramen verkopers per keer aanwezig waren. Wilde je alles zien moest je sowieso twee dagen naar het festival gaan. Dan nog is het echter een behoorlijke uitdaging om alles te proberen. In tegenstelling tot de food festivals die je hier vaak ziet gaat het hier niet om lekker proeven en kleine hapjes, maar kreeg je volledige kommen ramen mee.

Een echte TOP ramen

Lekker slurpend uit elkaars kommen om zoveel mogelijk soorten te proberen hadden we allemaal al snel een eigen favoriete ramen gevonden. De pittige variant waar ik verliefd op ben geworden was ook bij de anderen erg populair.

Als iemand die eigenlijk niet zo heel erg dol is op ramen sta ik niet altijd te springen om een hele kom weg te werken, maar zelfs ik kon hier niet meer stoppen met slurpen bij het vinden van een heerlijke pittige variant genaamd de TOP Ramen Baku-Uma!

Dit bleek een speciale samenwerking te zijn van de beroemde spicy ramen van Mouko Tanmen Nakamoto in combinatie met de tonkatsu ramen van Hakata Ippudo, dé beroemdste tonkatsu ramen keten van heel Japan. Een leuke verrassing om tegen te komen, wetende dat het om een “zeldzame” variant ging.

Voor (bijna) ieder wat wils

Maar stiekem waren ze allemaal wel erg lekker. Of je nou een liefhebber bent van dikke noedels, dunne noedels, een lichte bouillon of donkere, kip of varken, letterlijk alle soorten zijn aanwezig op het festival.

Al moet ik hier van Sander nog wel een shout-out geven aan Yokohama Ramen Saito uit Schiedam. Want volgens hem maakten ze daar toch nog de allerlekkerste ramen.

Okayama Kasaoka Ramen van Otatsu x Jimbocho Kai
Supreme Six Major Fukushimia Chicken Whiting van Mendokoro Wakamusya,

Wel is het voor veganisten en vegetariërs een hele uitdaging een passende variant te vinden. Slechts één verkoper bood een vegetarische optie, aan maar met ei. Deze kan eventueel weggelaten worden maar dan nog hebben we onze twijfels over de bouillon, en of deze wel echt vlees/vis vrij was.

Bezoek waard

Door de ruime keuze, het heerlijke weer, en het uitgebreide entertainment was dit voor ons dan ook een heerlijke middagbesteding tijdens ons bezoek aan Tokyo. Met name voor de echte liefhebbers van ramen is dit een absolute aanrader wanneer je in de buurt bent!

En ben je na het zien van al deze overheerlijke ramen ook hongerig geworden? Dan hoef je niet helemaal af te reizen naar Japan. Ook in Nederland kun je inmiddels op diverse plekken terecht voor ramen. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Tokyo Ramen Iki (Amsterdam en Amstelveen)

Sora Sappora Ramen (Amsterdam)

Sanju Ramen (Utrecht)

Ramen-Ya (Amsterdam)

Hinoki (Rotterdam)

Konbu Streetfood (Groningen)

Of maak je eigen ramen! Natuurlijk kun je hiervoor één van de recepten volgen die we hier noemen. Of je inschrijven voor een heuse ramen workshop bij Tokyo Doll, naar ons weten vrijwel de enige in Nederland die authentieke workshops geeft.

Dit artikel – Tokyo Ramen Festival 2018 (Reisverslag) – verscheen voor het eerst op 5 maart 2019 en is voor het laatst geüpdatet op 5 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie