Asakusa: Traditioneel en modern Tokyo

Asakusa is één van mijn favoriete districten in Tokyo. Niet alleen kun je er heerlijk rondslenteren langs het water, in de lente de kersenbloesem bewonderen, en goede saké drinken. Maar het is vooral een wijk met bijzondere contrasten tussen traditioneel en modern.

Er zijn twee grote “toeristenstrekpleisters” te vinden die beiden compleet anders zijn: de traditionele Sensoji Tempel en de hypermoderne Tokyo SkyTree. Maar ook vele kleinere plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken!

Sensoji Tempel

Vaak hoor je vooral mensen over de Meiji Jingu in Harajuku (overigens ook een must visit) maar een tempel waar je wat minder over hoort is Senso-ji. Heel vreemd wat in Japan is dit één van de meeste bekende en populaire tempels.

IMG_2678

De tempel bevindt zich op een groot plein waar meerdere kleine gebouwen én nog een grote pagode staan. Wanneer je aan komt lopen maakt Senso-ji al meteen een grote indruk: de kleuren, de geuren, de manier waarop het gebouwd is, de hoeveelheid mensen en natuurlijk de enorme lantaarn die je al van veraf ziet hangen.

Nakamise Street

Maar niet alleen de tempel zelf is een bezoek waard! De weg ernaartoe loopt namelijk dwars door de Kaminarimon (Thunder Gate) en Nakamise Street. Deze straat telt tientallen winkeltjes met duizenden soorten souvenirs. Dus mocht je nog op zoek zijn naar cadeautjes voor familie en vrienden (of jezelf natuurlijk) dan is dit dé plek om dat te doen!

DSC08601
DSC08664
DSC08638


Matsuri en Yatai

Als je geluk hebt kun je ook nog kleine matsuri meemaken in en rondom de tempelgronden. Zeker in de lente en zomer zul je dit vaak tegen kunnen komen. Er staan dan overal kleine voedselkraampjes en zult veel mensen in yukata en andere traditionele outfits zien lopen. Wees vooral ook niet bang om nieuwe dingen te proberen, zo snap ik dat takoyaki (octopus balletjes) er misschien wat vreemd uit zien maar ze zijn echt heel lekker!

IMG_2695


Tokyo Sky Tree

De Tokyo Sky Tree is onmogelijk te missen. Vanaf vele plekken in Tokyo kun je deze metershoge toren al van veraf zien maar pas wanneer je er echt onder staat en er letterlijk tegenop kijkt besef je pas hoe ontzettend groot de Sky Tree is, en met groot bedoelen we 634 (!) meter hoog, dat is ruim 2x zo groot als de Eifel Toren die “slechts” 301 meter hoog is.

De Sky Tree is vooral bedoelt voor digitale tv uitzendingen maar is daarnaast een populaire toeristen attractie. Er zijn namelijk meerdere observatie decks aanwezig vanwaar je heel Tokyo, en als je geluk hebt, zelfs Mt. Fuji kunt zien!

DSC08850
DSC08882

Afhankelijk van je ticket kun je naar het observatie deck op 350 meter hoogte, en bij een wat luxer ticket kun je nog verder omhoog tot maar liefst 450 meter hoogte. Een bezoek is zeker de moeite waard mits het goed weer is, je niet bang bent voor grote hoogtes, en gek bent op bijzondere uitzichten. Verder is er weinig te beleven in de Sky Tree, al kun je er wel luxe dineren (= erg duur), en maken ze in het café heerlijke (betaalbare) cheesecake en ander lekkers.

De straten van Asakusa

Naast deze twee grote toeristen trekpleisters biedt Asakusa nog meer dan genoeg andere dingen om te zien en doen. Zo is het gewoonweg ontzettend leuk om door de vele straten van Asakusa te lopen. Vlakbij de Sensoji Temple vind je een winkelstraatje dat geheel in traditionele stijl is nagebouwd en waar je een aantal bijzondere winkeltjes met hebbedingetjes tegenkomt.

DSC08816

Nog voor je deze straat echter goed en wel uit bent gelopen sta je echter alweer oog in oog met “de moderne tijd” met aan de ene kant een McDonalds en aan de andere kant een Don Quijote (te herkennen aan de blauwe pinguïn), een bijzondere winkel waar je vanalles tegenkomt en waar je écht even binnen moet lopen.

Asakusa tijdens de hanami

IMG_2645

Winkeltjes niks voor jou? Geen zorgen, je kunt ook een heerlijke wandeling langs het water maken, en tijdens het kersenbloesem seizoen ook schitterende kersenbloesem bewonderen terwijl je een drankje drinkt op een klein terrasje met uitzicht op het water.

IMG_5536

In de avonduren kun je er heerlijk eten en zitten er diverse barretjes die bekend staan om hun saké. Al met al is Asakusa dan ook een gebied dat je niet mag missen!

Meer weten over Asakusa? Of hoe je een reis naar Japan kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Dit artikel – Asakusa: Traditioneel en modern Tokyo – verscheen voor het eerst op 22 juli 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 22 juli 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

2 Reactie's
 • WizardOfOss
  Geplaatst op 19:28h, 22 juli Beantwoorden

  Hoe indrukwekkend ook, Tokyo Sky Tree vond ik persoonlijk een tourist trap van jewelste. In verhouding tot andere torens belachelijk duur (waarbij dat extra kaartje voor de Tembo Galleria echt niks toevoegt), en door de locatie is er in de omgeving ook niet zo gek veel bijzonders te zien, Tuurlijk, de eindeloze vergezichten over de stad zijn altijd mooi, maar die heb je vanaf alle torens. Daarnaast is fotograferen welhaast onmogelijk, zoveel (onnodige) reflecties zie je in het glas. Vlak naast Senso-ji zie je dan een gigantische, knalgroene nooduitgang. Nee, dan toch liever Mori Tower, Tokyo Tower of het (gratis) MGO. De grote Ghibli-winkel onderaan de toren was dan trouwens weer wel erg leuk…

  Verder blijft Asakusa inderdaad altijd leuk, er is genoeg te zien. Afgelopen winter nog geweest tijdens Setsubun (bean throwing festival), dat was een lekker hectisch spektakel…

  • TheSushiTimes
   Geplaatst op 20:30h, 22 juli Beantwoorden

   Er zijn inderdaad aardig wat alternatieven voor de Sky Tree, en het extra dure kaartje is inderdaad niet echt nodig. Verder vond ik het uitzicht wel degelijk beter dan andere plekken en vond ik het fantastisch om cheesecake te eten terwijl de zon onderging over Tokyo 🙂

Geef een reactie