Harajuku Takeshita Dori. Foto via Pixabay.

Harajuku: Epicentrum van Uitzonderlijke Mode

Harajuku is een behoorlijk grote wijk in Tokyo die eigenlijk vooral bekend staat als dé modewijk van Japan. En dé waar je de meest uiteenlopende kledingstijlen voorbij kunt zien komen. Harajuku is echter veel meer dan alleen extreme mode! Zo vind je in Yoyogi park de Meiji Shrine en een aantal bijzondere musea, en biedt de omgeving van Omotesando je naast upscale winkels, vele kleine cafés voor een lekker broodje of unieke smoothie.

Takeshita-dori

Wanneer je écht voor de apartere kledingwinkels wilt gaan zoals lolitakleding dan zul je naar Takeshita-dori moeten. Dit is een smalle straat die maar al te vaak overstroomt van de winkelende mensen en fotograferende toeristen. Op zondagen is het vaak extreem druk en ook al kun je er dan wel het beste “mensen kijken”, op je gemakje winkelen is dan wat minder prettig.

Maar wanneer je de drukte trotseert zul je al snel zien waarom deze straat nou zo beroemd is! De winkels bieden er van alles en nog wat op het gebied van (dames)mode; van sieraden tot schoenen, en tassen tot jurken en pruiken. Ook vind je er enkele bijzondere merchandise winkels  zoals een Tamagotchi winkel en vestiging van de Sanrio winkel.

Bizarre glitter pakjes, cosplay kostuums, ruige punk sieraden en beeldige lolita jurken en winkeltjes vind je er in overvloed. Het is dé plek om te zijn voor alternatieve mode. Zelfs al zou je het zelf niet dragen, gewoon door de winkels lopen is al erg leuk! En de H&M die er is? Zelfs die heeft zich aangepast aan Harajuku met speciale items die je alleen dáár kunt krijgen.

SONY DSC
20140603_154819
20140603_160853

Daarnaast is het ook goed om te weten dat Takeshita-Dori zelf niet gigantisch groot is, maar mocht je een die-hard shopper zijn, dan kun je je toch wel een aardig poosje vermaken in deze nauwe straat!

Zelfs als je niet van winkelen houdt of niet echt geïnteresseerd bent in Japanse mode is Takeshita-dori een leuke straat om even door heen te lopen of even te winkelen. Verwacht alleen niet dat je om de vijf stappen een extreem gekleed iemand voorbij ziet komen, in tegenstelling! Wat je, zeker op een doordeweekse dag, zult merken is dat het merendeel van de “extreme mode” wordt gedragen door winkelbedienden en promotie dames.

Street Food

Wil je even lekker ongegeneerd mensen kijken? Koop dan een heerlijke crêpe bij bijvoorbeeld Santa Monico (of één van de vele andere streetfood opties in Harajuku) en ga op een afstandje rustig kijken wie er voorbij komen. Maar qua streetfood is er meer dan genoeg keuze in Takeshita-dori (en daarbuiten)!

20140603_155031

Zo kun je er fantastische ijsjes scoren bij Eiswalt Gelato in de vorm van schattige dieren, of vers gemaakte Calbee chips proberen bij de Calbee speciality store. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waanzinnige kawaii café’s die je er vindt. Waaronder het beroemde Kawaii Monster Cafe.

Omotesando

Omotesando kun je vergelijken met de PC Hooftstraat in Amsterdam. Je vindt er namelijk de duurste merken en je ziet er mensen in dikke auto’s en strakke pakken voorbij komen. Voor mijzelf jammer genoeg niet het juist winkelgebied maar wél heel leuk om even doorheen te lopen.

Gelukkig heeft Omotesando niet alleen dure winkels maar ook een aantal hele toffe, wat meer betaalbare, ketens die je niet mag overslaan zoals KiddyLand. KiddyLand is een paradijs voor iedereen die gek is op zogenaamde character goods. Je vindt er namelijk alles van Rilakkuma, Hello Kitty, Ghibli, Pokémon, Sailor Moon, (zelfs) Disney en ga zo maar door.

20140603_125311
20140603_130329
20140603_124417

Voor Takeshita-Dori kun je het beste het JR metro station “Harajuku” pakken, wil je echter naar Omotesando Hills dan kun je beter het Meiji-jingumae “Harajuku”-  of Omotesando Station pakken. Beide stations liggen in Harajuku maar zijn wat verder lopen als je niet het juiste station pakt.

 Yoyogi Park

Harajuku bestaat echter uit meer dan alleen maar winkels! Zo is er ook nog het gigantische Yoyogi Park, welke eigenlijk alweer onder de wijk Shibuya valt, waar je schrijnen, tempels, musea, en meer dan voldoende picknick ruimte vindt. Zeker op (zaterdag en) zondag is er altijd veel te beleven in Yoyogi park omdat de jeugd er dan massaal naar toe trekt. Straatmuzikanten, dans, en theater zie je overal voorbij komen en ben je geïnteresseerde in Japanse straatmode? Dan kun je hier je lol op!

Wil je meer voor de natuur gaan? Dan mag je de Meiji Shrine niet overslaan. Deze schrijn ziet er eeuwenoud uit maar is “slechts” zo’n honderd jaar oud maar wordt omringd door eeuwenoude bomen en nog veel meer natuurschoon.

20140604_131031
SONY DSC
SONY DSC

De bouw begon in 1915 ter ere van de in 1912 overleden Keizer Meiji. In 1920 was de bouw compleet en in 1926 waren ook de gronden eromheen volledig klaar. De schrijn heeft echter niet lang rechtop gestaan want in 1946 werd deze plat gebombardeerd in de tweede oorlog, om vervolgens in 1985 weer hersteld te worden.

Tegenwoordig staat de schrijn dus weer in volle glorie en is deze open voor alle bezoekers, geheel gratis. Wel wordt het erg op prijs gesteld als je wat doneert door bijvoorbeeld een omamori (lucky charm) te kopen of een ema. Dit is een houten plankje waar je een wens op kunt schrijven en op kunt hangen bij de tempel in de hoop dat deze uit komt.

Dit artikel – Harajuku: Epicentrum Van Uitzonderlijke Mode – verscheen voor het eerst op 25 maart 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 25 maart 2020.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie