Ikebukuro: Verborgen Vermaak in Tokyo

Ikebukuro is voor de meeste toeristen een wat onbekendere, of vaak overgeslagen wijk in Tokyo. Erg zonde want ook in dit gebied vind je tig leuke dingen om te doen! Zo vind je er o.a. het beroemde winkelcentrum; Sunshine City (met o.a. een Pokémon Center), het vrouwelijke otaku centrum; Otome Road, kattencafé; Nekorobi, en talloze entertainment centra.. Het is erg populair onder de Japanners zelf, voornamelijk gezien de grote hoeveelheid restaurants, cafés en andere vormen van entertainment die er te vinden zijn in Ikebukuro, dus verwacht veel drukte na school- en werktijden!

Sunshine City

Laten we maar meteen bij Sunshine City beginnen! Dit enorme complex bevind zich op een paar honderd meter van het station Ikebukuro (volg exit 35) en heeft genoeg om je een volledige dag, of meer, te kunnen vermaken.Het complex telt niet alleen tientallen winkels (waaronder een ontzettend leuk Japans snoepwinkeltje) en restaurants (fantastische curry’s en tonkatsu) maar heeft ook een groot aquarium, een observatory deck (niet bezoeken als het mistig of regenachtig is), een theater, planetarium en zelfs een museum met eeuwenoude Oriëntaalse artefacten.

Ook Pokémon fans kunnen hun lol hier op want Sunshine City bevat één van de grootste Pokémon Centers van Tokyo. Dit zijn grote winkels bomvol unieke Pokémon merchandise. Ook kun je er andere Pokémon fans ontmoeten en zijn er vaak diverse Pokémon arcade games om te proberen.

Namja Town

Als klap op de vuurpijl heeft Sunshine City ook nog eens een indoor pretpark: Namja Town. De attracties in Namja Town zijn vooral bedoelt voor de iets jongeren onder ons maar dat neemt niet weg dat alle leeftijden er welkom zijn en plezier kunnen hebben. Maar het park staat niet zozeer bekend om de attracties maar om het Gyoza Stadium en Ice Cream city. Zoals je misschien al kunt denken is het Gyoza stadium dé plek om te zijn voor de beste Gyoza. Liever wat zoets? Dan kun je helemaal tonnetje rond eten in Ice Cream City waar je de gekste ijsjes kunt vinden! Klinkt allemaal fantastisch toch? Waarom ben ik er dan toch niet geweest? Nou… mijn voorkeur ging uit naar J-World, en dat is zeker geen verkeerde keuze gweeest!

Cosplay Sunday

Daarnaast vind je op de terrassen achter Sunshine City op diverse zondagen ook talloze Japanse cosplayers. Er worden dan regelmatige kleine festivals georganiseerd, al dan niet ter promotie van nieuwe anime series. Het is niet zo vreemd dat dit specifiek op deze locatie gebeurd, want Sunshine City ligt direct naast de beroemde ”Otome Road’.

 Otome Road

Otome Road is de bijnaam van een straat in Ikebukuro (vlakbij Sunshine City). Het heeft deze bijnaam de danken aan de grote hoeveelheid winkels met otaku spullen specifiek voor vrouwen (otome betekent “meisje”). Soms wordt deze straat ook wel Fujoshi Street genoemd omdat er verhoudingsgewijs extreem veel yaoi (man x man relaties) producten te vinden zijn, een genre wat erg populair is bij vrouwen van alle leeftijden.

Nu moet je geen tweede Akihabara verwachten want Otome Road is zo’n 200 meter lang en telt “slechts” een tiental winkels maar is desalniettemin een bekende en zeer geliefde plek. De bekendste otaku ketens van Japan vind je er terug maar dan met een assortiment speciaal gericht op vrouwen. Zo is er een bijzondere en populaire Mandarake welke zich bevindt richting het einde van Otome Road en wordt alleen aangegeven met een groot rood bord. Wanneer je de trap af gaat naar beneden kom je in een ruimte terecht met een ontzagwekkende hoeveelheid (yaoi) manga en doujinshi.

De meest bekende plek is overigens een reusachtige Animate waar je de meest populaire meiden series in grote aantallen terug kan vinden. Op het moment van mijn bezoek waren bijvoorbeeld Kamigami no Asabi en Diabolik Lovers enorm populair en zag je het dan ook overal terug.

Untitled design (13)

Deze Animate is trouwens ook het iconische “begin” van de Otome Road en is het makkelijkste herkenningspunt voor deze straat. Ook zijn er nog een aantal idolshops en fantastische winkeltjes met tweedehands figures. Waaronder eentje waarvoor je een enge smalle trap op moet, maar geloof me, dit moet je zeker weten even doen! Ook de cosplayers kunnen hun lol op in deze straat want er zijn een aantal zeer gespecialiseerde winkels voor make-up, pruiken en volledige kostuums!

Moe geworden van al het winkelen? Bezoek dan eens één van de Butler Cafés die her en der verstopt zitten, de bekendste is Patisserie Swallowtail. Let wel op: niet alle cafés laten buitenlandse gasten toe en/of spreken Engels!

Kattencafé Nekorobi

Na alle activiteiten en het rondlopen in Sunshine City ben je vast wel toe aan wat ontspanning! Nou dat is zo geregeld want zonder dat je het door hebt gehad ben je onderweg naar Sunshine City al langs één van Tokyo’s oudste kattencafés gelopen: Nekorobi.

(Voor degene die niet weten wat een kattencafé is: dit zijn cafés waar je tegen betaling een bepaalde periode met de katten kunt spelen en knuffelen terwijl je bijvoorbeeld je huiswerk maakt of wilt ontspannen na een lange dag werken. De reden waarom mensen naar een kattencafé gaan heeft te maken met de appartementen van de gemiddelde Japanner. Deze zijn vaak erg klein en het zelf houden van huisdieren is dan ook vaak onmogelijk.)

1

Voor mij betekende dit lekker op het bankje zitten met wat drinken, om me heen kijken en zo nu en dan een voorbijgaande kat even lekker aaien. M’n reispartner was wat avontuurlijker en speelde ook echt wat meer met de katten. Zelf heb ik vooral heel hard gelachen om een nogal stevige kat die zich prima wist te vermaken met een plastic zak. Voor we het wisten zat het eerste uur er alweer op en besloten we weer verder te gaan. We leverden onze kaarten in en kregen de rekening: ¥1000 (ong. €7,-) p.p. Een koopje dus!

Al het andere

Behalve de hiervoor genoemde dingen telt Ikebukuro nog meer bijzondere plekken. Zo heb je een aantal enorme entertainment complexen (zoals Round 1) waar je niet alleen je hart kunt luchten tijdens een stevig avondje karaoke maar ook kunt (tafel)tennissen, bowlen, gamen, purikura foto’s kunt laten maken of je geluk en skills kunt testen met UFO Catchers.

Wij konden geen nee zeggen tegen een avondje karaoke met wat Japanse vrienden ;)
Wij konden geen nee zeggen tegen een avondje karaoke met wat Japanse vrienden 😉

Krijg je trek dan zijn er tientallen restaurants om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld Ichiran, welke beroemd is om zijn ramen. Of breng een bezoek aan ZAO, een wat rokerig ouderwets café waar je een parfait (soort ijs) in een vissenkom kunt bestellen. Liever wat cultuur op snuiven? Dan is er nog het Tokyo Metropolitan Art Museum of het Japan Traditional Craft Center. Deze laatste is een vrij prijzig warenhuis dat ook dienst doet als creatief museum. Je kunt er van alles leren over de traditionele creatieve uitingen zoals keramieke werken, lakwerk, papier (denk origami), kimono’s en meer.

Nog niet voldoende dingen in deze post gevonden om te doen? Ga dan zelf op avontuur uit want Ikebukuro telt tig fantastische straatjes met elk weer eigen bijzondere en leuke winkels!

Dit artikel – Ikebukuro: Verborgen Vermaak In Tokyo – verscheen voor het eerst op 15 september 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 15 september 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie