Ikebukuro: Verborgen Vermaak in Tokyo

Ikebukuro is voor de meeste toeristen een wat onbekendere of vaak overgeslagen wijk in Tokyo. Erg zonde want ook in dit gebied vind je tig leuke dingen om te doen! Zo vind je er o.a. het beroemde mega winkelcentrum; Sunshine City, het vrouwelijke otaku centrum; Otome Road, en kattencafé; Nekorobi

Het is erg populair onder de Japanners zelf, voornamelijk gezien de grote hoeveelheid entertainment die er te vinden is in Ikebukuro, dus verwacht veel drukte na school- en werktijden!

 

Sunshine City

Laten we maar meteen bij Sunshine City beginnen! Dit enorme complex bevind zich op een paar honderd meter van het station Ikebukuro (volg exit 35) en heeft genoeg om je een volledige dag, of meer, te kunnen vermaken.

Het complex telt niet alleen tientallen winkels (waaronder een ontzettend leuk Japans snoepwinkeltje) en restaurants (fantastische curry’s en tonkatsu) maar heeft ook een groot aquarium, een observatory deck (niet bezoeken als het mistig of regenachtig is), een theater, planetarium en zelfs een museum met eeuwenoude Oriëntaalse artefacten. Als klap op de vuurpijl heeft het ook nog eens twee indoor pretparken: Namja Town en J-World.

Jammer genoeg ben ik uiteindelijk niet naar Namja Town geweest maar kan ik er nog genoeg over te vertellen. De attracties in Namja Town zijn vooral bedoelt voor de iets jongeren onder ons maar dat neemt niet weg dat alle leeftijden er welkom zijn en plezier kunnen hebben. Maar het park staat niet zozeer bekend om de attracties maar om het Gyoza Stadium en Ice Cream city.

Zoals je misschien al kunt denken is het Gyoza stadium dé plek om te zijn voor de beste Gyoza. Liever wat zoets? Dan kun je helemaal tonnetje rond eten in Ice Cream City waar je de gekste ijsjes kunt vinden! Klinkt allemaal fantastisch toch? Waarom ben ik er dan toch niet geweest? Nou… mijn voorkeur ging uit naar J-World, en dat is zeker geen verkeerde keuze gweeest!

 

J-World Tokyo

J-World Tokyo was eigenlijk al net zo’n grote verrassing als Nakano Broadway. Mijn verwachtingen waren al redelijk hoog maar toch was ik blij verrast! Ik heb er dan ook langer gezeten dan ik had verwacht. 

Het park staat geheel in het teken van Shonen (actie/avontuur) Anime en dan in het bijzonder One Piece, Naruto en Dragon Ball (Z). Elk van deze series heeft een eigen deel waarin decors zijn (na)gebouwd en je verschillende attracties in kunt gaan. Ook was er een deel voor wisselende series. Toen wij er waren was het thema sport en zag je daar series terug zoals Free!, The Prince of Tennis en Kuroko no Basket.

Het was ontzettend leuk om met de verschillende decors en attributen op de foto te gaan! Zo kun je in een Saiyan space capsule zitten, een One Piece mini show bekijken terwijl de draaimolen rond ging of doen als je stevig aan het drinken was geweest in een One Piece café nadat je net je buik had vol gegeten bij Ichiraku Ramen. Natuurlijk draait het in J-World niet alleen om het decor maar vooral om de attracties!

2

Vooral bij de Dragon Ball area waren deze helemaal fantastisch! Zo kon je een “echte” dragonball radar mee krijgen waarmee je in een soort doolhof verschillende opdrachten moest uitvoeren om de dragonballs te verzamelen. Alleen wanneer je ze alle 7 hebt (succes niet gegarandeerd!) mag je vervolgens door naar een speciale ruimte waar je speciale ervaring te wachten staat.

Misschien een beetje sentimenteel maar het voelde voor mij super bijzonder want Dragon Ball is (samen met Pokémon) het gene wat mijn interesse voor alles wat Japans is heeft doen ontstaan. Om dan ook zelf te mogen zoeken naar de Dragon Balls was echt fantastisch!

Een ander hoogtepunt was het uitvoeren van een kamehameha samen met Goku! Hiervoor werd je in een speciale ruimte gezet met een grote 3d bril en kon je je gang gaan! De effecten waren super goed en ik voelde me stiekem dan ook best wel stoer toen ik een perfecte kamehameha aanval uitvoerde 😉 Andere attracties zijn o.a. een One Piece draaimolen, One Piece “boottocht” en een Naruto ninja missie “hindernisbaan”.

Mocht je trek kregen van al die activiteit? Dan is er ook nog een soort horeca plein waar ze verschillende soorten snacks, dranken en volledige maaltijden aanbieden; allemaal geheel in het teken van de verschillende series.

3

Ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het niet heel groot is en als je geen fan bent van de series zul je J-World waarschijnlijk niet heel interessant vinden. Ook is het totaal aanbod aan attracties niet gigantisch, en gericht op een toch wat jonger publiek, maar aangezien ik een groot Dragon Ball (Z) fan ben vond ik het heel erg tof en zou ik zo nog eens gaan!

Mocht je gaan koop dan wel een “paspoort”, het mag dan wel ¥3000 (+/- €25) kosten maar hiermee heb je wel toegang tot alle attracties en bespaar je uiteindelijk een hoop geld. Maak je ook geen zorgen als je geen Japans spreekt, bij vrijwel alle attracties (op de 3d experience na) kun je Engelse instructies krijgen.

 

Kattencafé Nekorobi

Na alle activiteiten en het rondlopen in Sunshine City ben je vast wel toe aan wat ontspanning! Nou dat is zo geregeld want zonder dat je het door hebt gehad ben je onderweg naar Sunshine City al langs één van Tokyo’s oudste kattencafés gelopen: Nekorobi.

(Voor degene die niet weten wat een kattencafé is: dit zijn cafés waar je tegen betaling een bepaalde periode met de katten kunt spelen en knuffelen terwijl je bijvoorbeeld je huiswerk maakt of wilt ontspannen na een lange dag werken. De reden waarom mensen naar een kattencafé gaan heeft te maken met de appartementen van de gemiddelde Japanner. Deze zijn vaak erg klein en het zelf houden van huisdieren is dan ook vaak onmogelijk.)

Als je richting Sunshine City loopt is de kans enorm groot dat je direct langs Nekorobi heen loopt, al moet je wel even opletten. Het kattencafé zit enigszins verstopt en is te bereiken via een kleine, ietwat louche uitziende lift welke tussen de winkels in gepropt zit. Er staan duidelijk borden maar toch moesten we even twijfelen voor we de lift pakten. Hier hebben we gelukkig totaal geen spijt van gekregen want Nekorobi zelf is tot in de puntjes verzorgt, hartstikke netjes en heeft erg vriendelijk personeel.

1

Voor de ingang trek je, je schoenen uit (en indien gewenst pantoffels aan) en wanneer je binnenkomt word je vaak al meteen begroet en gevraagd om je handen uitvoerig schoon te maken. Daarna krijg je een kaartje met je aankomst tijd en worden er kort wat dingen uitgelegd: hoe om te gaan met de dieren, dat je zoveel (gratis) mag drinken als je wil, dat je vrij mag spelen met de tablet en wii, dat je snoepjes voor de katten kunt kopen en evt. ook nog souvenirs kunt kopen.

Daarna konden we vrij onze gang gaan! Voor mij betekende dit lekker op het bankje zitten met wat drinken, om me heen kijken en zo nu en dan een voorbijgaande kat even lekker aaien. M’n reispartner was wat avontuurlijker en speelde ook echt wat meer met de katten. Zelf heb ik vooral heel hard gelachen om een nogal stevige kat die zich prima wist te vermaken met een plastic zak 😉 Voor we het wisten zat het eerste uur er alweer op en besloten we weer verder te gaan. We leverden onze kaarten in en kregen de rekening: ¥1000 (ong. €7,-) p.p. Een koopje dus!

 

 Otome Road

Otome Road is de bijnaam van een straat in Ikebukuro (vlakbij Sunshine City). Het heeft deze bijnaam de danken aan de grote hoeveelheid winkels met otaku spullen specifiek voor vrouwen (otome betekent “meisje”). Soms wordt deze straat ook wel Fujoshi Street genoemd omdat er verhoudingsgewijs extreem veel yaoi (man x man relaties) producten te vinden zijn, een genre wat erg populair is bij vrouwen van alle leeftijden.

Nu moet je geen tweede Akihabara verwachten want Otome Road is zo’n 200 meter lang en telt “slechts” een tiental winkels maar is desalniettemin een bekende en zeer geliefde plek. De bekendste otaku ketens van Japan vind je er terug maar dan met een assortiment speciaal gericht op vrouwen. Zo is er een bijzondere en populaire Mandarake welke zich bevindt richting het einde van Otome Road en wordt alleen aangegeven met een groot rood bord. Wanneer je de trap af gaat naar beneden kom je in een ruimte terecht met een ontzagwekkende hoeveelheid (yaoi) manga en doujinshi.

De meest bekende plek is overigens een reusachtige Animate waar je de meest populaire meiden series in grote aantallen terug kan vinden. Op het moment van mijn bezoek waren bijvoorbeeld Kamigami no Asabi en Diabolik Lovers enorm populair en zag je het dan ook overal terug.

Untitled design (13)

Deze Animate is trouwens ook het iconische “begin” van de Otome Road en is het makkelijkste herkenningspunt voor deze straat. Ook zijn er nog een aantal idolshops en fantastische winkeltjes met tweedehands figures. Waaronder eentje waarvoor je een enge smalle trap op moet, maar geloof me, dit moet je zeker weten even doen!

Ook de cosplayers kunnen hun lol op in deze straat want er zijn een aantal zeer gespecialiseerde winkels voor make-up, pruiken en volledige kostuums!

Moe geworden van al het winkelen? Bezoek dan eens één van de Butler Cafés die her en der verstopt zitten, de bekendste is Patisserie Swallowtail. Let wel op: niet alle cafés laten buitenlandse gasten toe en/of spreken Engels!

 

Al het andere

Behalve de hiervoor genoemde dingen telt Ikebukuro nog meer bijzondere plekken. Zo heb je een aantal enorme entertainment complexen (zoals Round 1) waar je niet alleen je hart kunt luchten tijdens een stevig avondje karaoke maar ook kunt (tafel)tennissen, bowlen, gamen, purikura foto’s kunt laten maken of je geluk en skills kunt testen met UFO Catchers.

Wij konden geen nee zeggen tegen een avondje karaoke met wat Japanse vrienden ;)

Wij konden geen nee zeggen tegen een avondje karaoke met wat Japanse vrienden 😉

Krijg je trek dan zijn er tientallen restaurants om uit te kiezen, zoals bijvoorbeeld Ichiran, welke beroemd is om zijn ramen. Of breng een bezoek aan ZAO, een wat rokerig ouderwets café waar je een parfait (soort ijs) in een vissenkom kunt bestellen.

Liever wat cultuur op snuiven? Dan is er nog het Tokyo Metropolitan Art Museum of het Japan Traditional Craft Center. Deze laatste is een vrij prijzig warenhuis dat ook dienst doet als creatief museum. Je kunt er van alles leren over de traditionele creatieve uitingen zoals keramieke werken, lakwerk, papier (denk origami), kimono’s en meer.

Nog niet voldoende dingen in deze post gevonden om te doen? Ga dan zelf op avontuur uit want Ikebukuro telt tig fantastische straatjes met elk weer eigen bijzondere en leuke winkels. 20140609_171501

 

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en is een social media verslaafde Japan lover die met veel passie over alles schrijft wat maar met Japan te maken heeft. Daarnaast is ze gek op cosplay, anime, Pokémon, games, en alles wat kawaii is.

Laat ons horen wat je te zeggen hebt!

Close
X