Blog header Odaiba, nachtelijk uitzicht over de Rainbow Bridge.

Odaiba: Futuristisch Tokyo!

LET OP! Sinds 2022 zijn er een aantal grote veranderingen geweest. Zo zijn Toyota Mega Web en TeamLab inmiddels gesloten. We werken nog een aan een update van dit artikel.

Odaiba is een groot gebied in Tokyo, recht aan zee. Het is een hypermodern stuk van de stad met veel opvallen architectuur. En bovenal heel veel ruimte en winkels. Het hele gebied heeft een totaal andere sfeer dan het drukke en op elkaar gepropte centrum van Tokyo. Het was er erg rustig en op sommige stukken leek het wel alsof we ons in de toekomst bevonden! Strakke vormen, grote koepels en cirkels, en heel veel glas en staal, zie je overal waar je maar kijkt. Klinkt misschien lelijk maar doordat er ook voldoende groen aanwezig was, was dat het zeker niet.

Maar dat niet alleen! Het gebied kent ontzettend veel attracties en trekpleisters. Zo staat er een enorme Gundam (soort robot uit een anime serie) die er op 1:1 schaal is nagebouwd. Is er een reuzenrad, diverse musea en bijzondere tentoonstellingen, en heel veel winkels en restaurants. Daarnaast kun je er ook nog een riviertocht maken of je naar de overkant van de stad laten brengen. Meer dan genoeg leuks dus!

Toyota Mega Web

Wanneer je gewoon rechtdoor loopt vanaf het station loop je vanzelf tegen een aantal erg grote gebouwen aan en één daarvan is het Toyota Mega Web en is in feite een enorme Toyota showroom. Je vindt er niet alleen oude race auto’s, gave projecten en unieke designs maar ook de alledaagse Toyota’s die we allemaal op de weg tegenkomen.

SONY DSC

Ben je in het bezit van een rijbewijs dat geldig is in Japan, dan kun je ook testritjes maken op de speciale testbaan in het centrum. Hier moet je wel wat voor betalen (wisselende kosten) en is het handig om het van te voren op te geven.

Mocht je het auto’s kijken zat zijn, dan is er ook een café (met curry wurst) en kun je een film bekijken op de beneden verdieping. Dit is echter niet alleen een film maar inclusief 3D effecten en hevig bewegende stoelen. Tip: eet pas een curry wurst NADAT je hier in bent geweest en niet daarvoor…

Toyota Mega Web is zeker voor de echte autoliefhebber erg leuk om doorheen te lopen maar zelfs als je niet zoveel met auto’s hebt is een snelle ronde wel een aanrader, zeker gezien entree gratis is.

Teamlab Borderless Tentoonstelling

Op een paar minuutjes lopen vanaf Aomi Station, en vlak onder het grote reuzenrad van Odaiba ligt een bijzondere locatie. Misschien wel de plek met de meeste instragram foto’s van heel Tokyo: de Teamlab Borderless tentoonstelling.

Het Mori Digital Art Museum ligt in Odaiba, op ongeveer 5 minuten lopen van Aomi Station. Het is makkelijk te vinden aangezien het naast het grote Reuzenrad ligt. Daarbij is ook gedacht aan bewegwijzering! Meer weten? Lees dan hier ons reisverslag.

Venus Fort

Odaiba heeft geen tekort aan winkel centra en Venus Fort is er daar één van. Direct naast het Toyota Mega Web vindt je dit centrum. Er is eerlijk gezegd niet heel veel spannends te vinden maar er zit wel een unieke honden kledingzaak met zelfs mini kimono’s en yukata’s. Een perfect souvenir voor je huisdier dus.

Maar wanneer je verder door loopt kom je uit bij de Toyota History Garage. Nog meer pret voor de auto liefhebbers. Hier vind je namelijk een museum met allerlei oude auto’s en auto gerelateerde dingen. Ook dit is geheel gratis en dus zeker wel even de moeite waard om doorheen te lopen.

Diver’s City Gundam

Wanneer je uit het station komt en richting Toyota Mega Web of Venus Fort loopt kun je rechts in de verte al een merkwaardig beeld zien staan. Of tenminste, een wit met rood hoofd dat boven de bomen uitsteekt. Sommige weten het al, maar dat is het enorme Gundam beeld. Het is echt ontzettend gaaf en best wel bizar om zo’n enorme Gundam op ware grote voor je te zien.

Niet alleen het feit dat deze zo groot is maakt indruk. Als anime-fan zijnde is het gewoon een bizarre en fantastische ervaring om in een land te zijn waar het überhaupt mogelijk is dat er een ’tekenfilm figuurtje’ (zoals de gemiddelde mens het ziet) op zo’n schaal wordt nagebouwd. De Gundam is niet alleen onder buitenlandse toeristen populair maar ook voor de Japanners zelf is het een bijzonder gezicht. Het is er dan ook meestal wel druk, maar gelukkig niet té druk.

Vergeet ook vooral niet Diver City zelf in te lopen om naar het Gundam Center te gaan. Dit is deels winkel, deels workshop ruimte, en deels Gundam museum en echt een bezoekje waard.

Odaiba Kaihin Koen

Wanneer je klaar bent met het bewonderen van de Gundam raad ik je aan om naar Odaiba Kaihin Koen te gaan. Vanaf de Gundam (met je gezicht naar de voorkant ervan) moet je links om Diver’s City lopen, over een brug en dan gewoon rechtdoor lopen. Je komt dan uit op een soort pier, of boulevard-achtig iets.

Dat klinkt misschien niet zo bijzonder maar dat is het wel. Het uitzicht wat je hebt is echt uniek en je kunt in alle rust genieten van het feit dat je gewoon in Tokyo zit. Je kijkt uit op de iconische Rainbow Bridge die in enorm veel anime series te zien is, maar ook de Tokyo Tower en een kleinere versie van de Statue of Liberty kun je er bewonderen.

Vrijheidsbeeld in Odaiba, Tokyo.
Vrijheidsbeeld in Odaiba, Tokyo.

Er staan tientallen vending machines dus pak een drankje en ga op een bankje zitten en ga lekker op je gemak rond kijken. Wil je liever nog wat meer rondlopen? Dan kun je ook ‘naar beneden’ gaan en door een soort parkje heen lopen, direct aan het water. Geen zin in de natuur?

Ook hier vind je weer een groot winkel centrum (Decks Tokyo Beach) met een aantal bijzondere plekken om te eten én een winkel (op de bovenste verdieping) waar ze super goedkope Yukata’s verkopen.

Joypolis

Na het heerlijke relaxen bij Odaiba Kaihin Koen is het tijd voor wat actie! In het winkelcentrum Odaiba Decks, ongeveer 5 minuten lopen van Odaiba Kaihin Koen (of 10 minuten lopen vanaf Odaiba-kaihinkōen station) kun je Joypolis, midden in het winkel centrum, vinden.

10441402_470115713134267_5311697657035021542_n

Dit is een indoor pretpark en niet zomaar één: het is namelijk een Sega pretpark! Bereid je dus voor op Sonic the Hedgehog en andere bekende Sega characters en personages. Bij aankomst heb je de keuze om alleen een entree ticket te kopen of een paspoort en zelf zou ik voor het paspoort kiezen. Hiermee heb je onbeperkt toegang tot alle attracties en hoef je dus niet overal apart voor te betalen. Normale prijs is ¥3000 maar op vertoon van je “echte” paspoort krijg je ¥200 korting (altijd mooi meegenomen).

Vvoor de auto, en dan in het bijzonder Initial D fans, is er wel iets heel speciaals te vinden. Je kunt namelijk in échte, tot arcades omgebouwde, auto’s uit de serie gaan zitten en ermee racen!

20140612_175405

Op de bovenste verdieping kun je lekker even bijkomen met wat te eten en te drinken en heb je ook nog eens een mooi uitzicht over Odaiba, de Rainbow Bridge en de Tokyo Tower.

Daiba Itchome Shotengai

Ook verborgen in het grote winkelcentrum ‘Decks’ in Odaiba, Tokio vind je deze bijzondere locatie. Het is een mini-themapark. Maar in feite een verzameling kleine winkels en entertainment zaken die in volledig retro sfeer nog voortbestaan. Ze draaien op pure nostalgie en je vindt er bijvoorbeeld traditionele dagashi winkeltjes (waar je voor een paar euro een mandje vol met snoep hebt), retro arcades, en ander vermaak. Meer over dit bijzondere mini themapark lees je hier!

Andere aanraders

Naast het bovenstaande heeft Odaiba nog veel meer te bieden! Zo zijn er verschillende musea zoals Nationaal Museum van Opkomende Wetenschap (Miraikan) en het Maritiem Museum.

Liever nog wat meer ontspannen en heb je nog wat over in je portemonnee? Dan kun je een bezoek brengen aan Oedo Onsen Monogatari. Dit is een Hot Spring (hete baden) thema park en resort. Het is nagebouwd in de stijl zoals je deze in de Edo Periode zag (1603 – 1868 n.Chr.) en je vindt er tientallen binnen- en buitenbaden, restaurants en massages en een hotel. Let op: niet goedkoop en van te voren reserveren.

Ook het Fuji TV hoofdkantoor is te vinden in Odaiba, en het gebouw met zijn herkenbare bal constructie in het midden, is niet te missen. Je kunt hier allerlei goodies vinden, het observatie platform bezoeken en enkele tentoonstellingen bekijken. Een ander observatieplatform dat je kunt bezoeken is die van het Telecom Center. Op heldere dagen kun je vanaf dat platform soms zelfs Mt. Fuji zien!

Meer odaiba

Meer op zoek naar wat vermaak en doe-dingen? Dan is Leisureland misschien iets voor je. Leisureland is een groot entertainment complex met o.a. een arcade, bowlingbaan, karaoke bar, spookhuis en ninja illusie huis. Leisureland vind je bij Venus Fort en Toyota Megaweb (leuk weetje: Leisureland, Venus Fort en Toyota Mega Web worden – samen met het reuzenrad – Palette Town genoemd).

En tenslotte… vergeet ook alsjeblieft niet zelf lekker op onderzoek uit te gaan. Loop willekeurige richtingen uit en winkels in ontdek zoveel mogelijk. Bovenstaande plekken zijn allemaal maar suggesties en bedoeld als richtlijnen want waar in Odaiba je ook zit, ik weet zeker dat je er wel iets tofs tegenkomt!

Meer weten over Odaiba? Of hoe je een reis naar Japan kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Dit artikel – Odaiba: Futuristisch Tokyo! – verscheen voor het eerst op 28 juli 2014 en is voor het laatst geüpdatet op 28 juli 2019.

Tags:
,
Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie