Shibuya Crossing in Tokyo. Foto via Pixabay.

Shibuya: Het Bruisende Hart van Tokyo

Shibuya is één van de bekendste wijken van Tokyo en is vooral beroemd vanwege de Shibuya crossing. Deze crossing is één van de grootste en drukste kruispunten ter wereld. Wanneer de stoplichten voor voetgangers op groen gaan, steken er elke keer zo’m 2.500 mensen tegelijkertijd over! Daarnaast is het een zeer geliefde plek voor fashionistas en shop-a-holics want Shibuya is het thuisfront van enkele hippe modeketens en o.a. de befaamde Shibuya 109 shopping mall!

Niet alleen qua grootse en beroemde plekken zit je bij Shibuya goed, je vindt er ook verborgen pareltjes, unieke straatjes, en bijzondere drankjes en hapjes. Maar laten we niet alles door elkaar gaan roepen maar gewoon onze favoriete plekken in Shibuya op een rijtje zetten!

Tsutaya Starbucks en de Shibuya Crossing

Tsutaya Starbucks zegt je waarschijnlijk helemaal niks maar, over de Shibuya Crossing heb je vast wel eens gehoord! Deze beroemde crossing is één van de grootste en drukste kruispunten ter wereld waar letterlijk duizenden mensen overheen lopen.

Maar waarom dan Tsutaya Starbucks als favoriete plek? Nou, vanaf de eerste verdieping van deze Starbucks heb je een perfect uitzicht over deze kruising. Bestel een drankje en bemachtig een plek aan het raam (soms nog best pittig aangezien het er altijd druk is) en voor je het weet zit je een uur lang alleen maar naar buiten te staren en je te verbazen over de hoeveelheid mensen.

20140602_134929
DSC07908

Het is een heerlijk ontspannen manier om één van de meeste iconische plekken in Tokyo op je gemak te bekijken. Daarnaast is deze plek ook nog eens super makkelijk te bereiken: pak een willekeurige metro lijn naar Shibuya Station, pak exit 8, zet een paar stappen en je staat direct oog in oog met Hachiko en de Shibuya Crossing.

Genki Sushi

Vlakbij de Shibuya Crossing vind je ook het restaurant Genki Sushi. Een uniek sushi restaurant waar je voor weinig geld, lekker kunt eten. Uniek is met name de setting van het restaurant want zij hebben kaitenzushi een geheel nieuwe twist gegeven. Je zit in lange rijen naast elkaar met voor je een tablet om te bestellen én diverse banden waar je bestelling op binnen komt. De sushi is allemaal erg goedkoop en zeker niet slecht! Wellicht niet de beste sushi in Japan, maar vele malen beter dan wat je hier meestal krijgt.

Daarnaast is het ook heel handig omdat je er zelf meeneembakjes kunt vullen. Krijg je niet alles op, of vind je sommige dingen gewoon zo lekker dat je ze mee wilt nemen? Dan is dat dus perfect geregeld met zo’n bakje!

De laatste jaren is dit restaurant enorm populair geworden, met name ook met toeristen. Dus let wel even op dat wachttijden soms kunnen oplopen tot een half uur voor je een plekje kunt krijgen. Reserveren is niet mogelijk en ook is dit restaurant niet echt geschikt voor grotere groepen dan vier personen.

Center Gai en Shibuya 109

Center Gai is de hoofdstraat die door Shibuya loopt. Het is luidruchtig, felgekleurd, druk en helemaal fantastisch om te shoppen, of wanneer je op zoek bent naar karaoke of een relaxte izakaya. Vooral om te shoppen is er één plek die je absoluut niet mag overslaan. Vlakbij de Shibuya Crossing, en aan het begin van de Center Gai staat een enorm gebouw van zo’n 10 verdiepingen hoog en waar je een enorm aantal vrouwen rond hun 20ste vindt: de Shibuya 109.

Al sinds 1979 is dit dé plek waar je heen moet gaan om Japanse mode te scoren, en is het een echt fashion walhalla voor de modebewuste Japanner. Er worden dan ook vele trends geboren binnen de Shibuya 109. Vooral binnen de Gyaru scene is deze plek een begrip omdat er veel modestijlen te vinden zijn die binnen deze stroming passen.

20140602_143216
DSC09038
20140602_143449

Niet alleen in de Shibuya 109 kun je goed scoren op het gebied van mode. De Center Gai biedt meer dan genoeg keuze want je vindt er vele (aparte) kledingzaakjes voor zowel man als vrouw. De vele kleding winkels hebben hun speakers op maximaal volume staan om klanten te lokken en de etalages laten soms de meest bijzondere dingen zien! Trek dan ook zeker je stoute schoenen aan en loop gewoon op zoveel mogelijk plekken naar binnen, het zal je verbazen wat een gekkigheid je tegen komt.

Mandarake Shibuya

Eén van mijn favoriete Japanse winkelketen is de Mandarake. Deze winkels specialiseren zich in de verkoop van tweedehands otaku artikelen zoals figures, manga, tcg kaarten, speelgoed, en allerlei andere items!

Een hoop mensen weten echter niet dat er in Shibuya (vlakbij/in de Center Gai) ook een Mandarake zit. En eerlijk is eerlijk, je kunt er inderdaad erg makkelijk langsheen lopen. Aan de buitenkant zie je alleen een bord, en in grote witte letters “Mandarake” naast een nogal louche uitziende trap die een donkere afdaling laat zien met de nodige stroboscoop lampen. Niet echt uitnodigend dus. Maar laat dit je zeker niet afschrikken want als je de vele trappen afdaalt kom je in een behoorlijke grote ruimte terecht die bomvol staat met schappen waar je de tofste dingen tegen komt!

Afbeelding via GajinPot.
Afbeelding via GajinPot.
20140602_150253
20140602_152932-2

Vlak naast de Mandarake zit overigens een Animate, een winkel die gloednieuwe anime goodies verkoopt (vooral gericht op vrouwen). Je vindt er merchandise van series zoals Free!, Amnesia, Attack on Titan, en vaak een enorme verzameling aan BL / Yaoi manga en doujinshi.

Tower Records

Japan heeft de tweede, grootste muzikale business ter wereld. En geen enkel land heeft nog zo’n levendige cd markt als Japan. Vele winkels verkopen nog altijd massaal cd’s en ook cd verhuur locaties zijn er uitgebreid te vinden, iets wat Tower Records in één klap duidelijk maakt.

20140602_163920
20140602_140923
20140602_164451

Deze gigantische winkel is van onder tot boven gevuld met cd’s en mocht je dus je J-Pop of J-Rock collectie willen aanvullen, dan is er geen betere plek om te kijken dan hier. Naast een winkel is Tower Records op sommige plekken ook een mini-museum met kleine collecties aan foto’s, handtekeningen en memorabilia van allerlei Japanse artiesten door de jaren heen.

Halloween in Shibuya

Daarnaast is de Shibuya crossing en haar directe omgeving ook het episch centrum van een massale Halloween viering die elk jaar plaatsvindt tijdens de dagen voor Halloween. Tienduizenden mensen komen bijeen voor een groots verkleedfeestje! Maar meer daarover kun je hier lezen.

De “kleine” dingen

Naast deze hoogtepunten zijn er nog vele andere dingen die Shibuya voor mij zo’n leuke plek maken. Zo heb je er een mega Don Quijote zitten; een winkel die alles verkoopt van wc papier tot echte cartier horloges en figures (en waar echt geen touw aan vast te knopen is). Maar ook een unieke Disney Store, en vele kleine straatjes die je gewoon even in moet lopen om te ontdekken wat ze verbergen. Ook stikt het er van de izakaya’s, internationale pubs, karaoke barretjes, en vele andere plekken waar je je maar al te goed kunt vermaken!

20140602_165047
DSC07947
DSC07955

Als je goed tegen drukte kunt en een echte Japanse ervaring wilt hebben zou ik je aanraden om met een kleine groepje op vrijdag of zaterdag Shibuya in te trekken voor een dagje shoppen, lekker eten, en een afzakkertje in de karaoke bar!

Al met al biedt Shibuya je dus meer dan genoeg om een bezoek waard te zijn en is een reis naar Japan/Tokyo dan ook niet compleet zonder in elk geval over de shibuya crossing gelopen te hebben. Zet het dus op je lijstje!

Meer weten over Shibuya en wat er te doen is in Tokyo? Of hoe je een reis naar Japan kunt plannen? Lees dan hier eens onze tips of de FAQ.

Dit artikel – Shibuya: Het Bruisende Hart van Tokyo – verscheen voor het eerst op 20 augustus 2015 en is voor het laatst geüpdatet op 20 augustus 2019.

Joyce
desushitimes@gmail.com

Joyce is de oprichtster van The Sushi Times en schrijft inmiddels al bijna 10 jaar over alles dat te maken heeft met Japan. Verder is ze gek op anime, gaming, Pokémon, Animal Crossing en alles dat kawaii is. Daarnaast is ze ook een fanatieke Japanse hobby chef, wat tot uiting komt op ProefJapan.com!

Geen reactie's

Geef een reactie